”Dybest set handler det om at få overblik over sin situation. For det er også det, der giver ro. Så kan man bruge sin energi på at lede efter et nyt job og ikke på at være urolig over sin økonomi,” fortæller personlig rådgiver Michael Strandskov Winther fra Danske Bank.

Han fortæller, at man som nyligt arbejdsløs har brug for en kortsigtet plan – og kan overveje en plan B, hvis det skulle tage længere tid end forventet at komme i arbejde. Begge dele kan du få hjælp til i banken.

”Det er naturligvis hårdt, hvis man f.eks. får halveret sin indkomst i en periode. Men det hjælper på nattesøvnen at have en plan for, hvordan man håndterer det,” siger rådgiveren.

Er du blevet ledig?

Hvis du er kunde i Danske Bank, kan du få rådgivning om, hvordan du bedst kan tilpasse din økonomi, mens du er jobsøgende.

Book møde
- eller ring til os på 70 123 456

Den kortsigtede plan
Allerførst handler det helt lavpraktisk om at finde ud af, hvad der kommer til at ske på bankkontoen:

”Hvor meget går man præcis ned i indtægt – og fra hvornår?” spørger Michael. Det næste punkt er at få overblik over, hvordan indtægter og udgifter fremover harmonerer.

Og sidste del af øvelsen, i den kortsigtede plan, handler om at få udgifter og indtægter til at harmonere i en periode på op til seks måneder.

”På top 5 af udgifterne ligger hus, bil og daginstitution typisk. Men det er ikke her, man typisk vælger at starte.  Det, der er enklest at skære i, er fritidsaktiviteter – lige fra golf til den store tv-pakke – og opsparing, f.eks. børneopsparing, pension og almindelig fri opsparing. Og så de variable udgifter i hverdagen. Man kan komme langt med ’mange bække små,” siger Michael.

Ingen grund til at vente
Selv om man måske har fået en fratrædelsesordning, der gør, at man får løn et godt stykke ud i fremtiden, er der ingen grund til at vente med at skrue ned for forbruget.

”Så har man muligheden for at forberede sig ved at spare penge op. Og skulle man få et arbejde inden fratrædelsesordningen udløber, kan man sikkert godt finde noget at bruge sin opsparing til,” siger Michael med et smil og tilføjer, at det jo principielt set altid er en god idé at have en opsparing til uforudsete udgifter..."

Afvikling af gæld
”Når vi har været igennem dit budget, og fundet de steder, hvor det kan lade sig gøre at skære ned, er det en mulighed at drøfte med din rådgiver, om det vil give mening at se på afviklingen af din gæld. Men det vil aldrig være det første valg, for gælden skal jo betales alligevel, og derfor er det også en midlertidig løsning.  Og det vil altid være en individuel løsning, som kræver, at vi ser grundigt på din økonomi, og vi vil også derefter have en løbende dialog. ”

Artikel: Sådan skruede Louise ned for sit forbrug

Den langsigtede plan
Hvis det er sværere at finde et nyt job end forventet, kan man få brug for en plan B, hvor man mere langsigtet skærer ned på sine udgifter. ”Det er heldigvis vældig sjældent, at folk får brug for den, men for nogle kan det være rart at have den tænkt igennem,” siger Michael.

”I Plan B går vi dybere ind i livssituationen og ser på, om man f.eks. skal skifte bilen ud med en billigere model, eller om man kan skaffe sig helt af med den. I et gennemsnitsbudget kan man spare omkring 50.000 om året ved ikke at have en bil!”

Men regnestykket afhænger selvfølgelig både af bilen og af, hvilke andre transportmuligheder man har.

”Den dyreste post er boligen. Man skal jo bo et sted, men hvis man har en dyr villa, kan man se på muligheden for et rækkehus, og måske for at flytte tættere på sin partners arbejde, så man kan skære i transportomkostningerne samtidig. Det kan også være, at det ikke vil give mening, hvis huset f.eks. er meget belånt i forhold til, hvad man kan få for det. Og endelig er der også muligheden for at forlænge løbetiden på lånene– igen kommer det an på en konkret vurdering af netop din økonomi. Det hjælper vi med at regne på."

Guide: De første skridt når du er blevet arbejdsløs


Ledig? Husk dine forsikringer!
Din livsforsikring og din forsikring mod tab af erhvervsevne er to forsikringer, der ofte er knyttet til din pensionsopsparing. Det betyder, at de ofte træder ud af kraft, hvis du ikke længere indbetaler til sin pensionsopsparing.

Alt efter hvilket pensionsselskab, du har, kan du have mulighed for at fortsætte med disse to forsikringer – ellers kan kan vi i Danske Bank rådgive dig om dine forsikringer.

Book møde
- eller ring til os på 70 123 456