To eksperter i lønforhandling

Et nyt job kan være en unik chance for at forhandle lønnen op.  Her er nogle gode råd til lønforhandlingen fra to lønforhandlingseksperter, nemlig Niels Mosegaard , chefkonsulent i Djøf, og Kim Jung Olsen, faglig chef i HK privat

At skulle forhandle om sin løn er noget, mange synes er både svært og ubehageligt. Det kan være grænseoverskridende at sige til en ny arbejdsgiver, at deres udspil er for lavt, fordi man er dygtig og flere penge værd. Heldigvis er det noget, du kan forberede.

Guide: Din økonomi, når du har fået nyt job

Find de gode argumenter
For at gøre det lettere for dig selv inden lønforhandlingen bør du  forberede dig ved at støbe et arsenal af gode argumenter. De kan både handle om dine egne kompetencer – og om, hvad andre får. 

Så find ud af niveauet for folk med samme type job, erfaring og branche.

Træk på dit netværk, hvis du kender nogen, der er ansat i virksomheden. Ofte kan fagforeningen hjælpe med lønstatistik over folk på dit jobniveau, med din jobfunktion eller med din anciennitet. Find evt. ud af, hvem der er tillidsmand på din nye arbejdsplads, og tag en snak med ham/hende.

Øv dig
”Folk er mere blufærdige og hæmmede, når det gælder at tale om løn end om at tale om sex". konstaterer Niels Mosegaard, chefkonsulent fra Djøf.

Både han og Kim Jung Olsen fra HK Privat har samme forslag til, hvordan man kommer ud over blufærdighedsbarrieren: Rollespil.

”Træn lønforhandlingen med en ven, der også kan komme med alle modargumenterne,” foreslår Kim Jung Olsen. ”Så kan I sammen forberede og træne dine svar, alt efter hvad arbejdsgiveren siger. ”

Her er de argumenter, du kan forberede dig på at møde 

• Mit lønbudget er ikke til at give mere...
 
Hvis jeg skal give dig mere ud af den samlede lønramme, vil der blive mindre til de andre.
 
• De andre i afdelingen tjener slet ikke det samme.
 
• Med den konkurrence bliver vi nødt til at være løntilbageholdende.

• Vi er ikke lønførende.

• Jeg ville gerne tilbyde dig noget mere, men jeg ikke komme igennem med det over for ledelsen

Kilder: Kim Jung-Olsen, HK  og Niels Mosegaard, Djøf. 

Skab god stemning på selve mødet
Det er her, man let kan få sommerfugle i maven og føle sig nervøs.
”Lønforhandlingssituationen er en konflikt, og de er pr. definition ubehagelige,” siger Niels Mosegaard fra Djøf.

Niels Mosegaard foreslår, at man med et smil sætter ord på konflikten og på den måde afgrænser den til en bestemt situation, nemlig forhandlingen:

”Man kan jo sige – med et smil på læben – Nu skal I jo ansætte mig og jeg skal varetage jeres interesser så godt som muligt. Så jeg er jo nødt til at vise, at jeg godt kan finde ud af at forhandle… ”

Kim Jung Olsen opfordrer til, at man skaber en positiv stemning på mødet. Ikke ved at acceptere arbejdsgiverens første forslag, men ved at starte mødet med at tale om ting, der giver en positiv stemning. Hvad din nye arbejdsplads er god til, og hvordan du selv kan bidrage til dette.

Kom selv med første udspil
Niels Mosegaard anbefaler altid, at man selv spiller ud med et forslag til lønnen. ”Nogle arbejdsgivere vælger allerede til første samtale at sige: Har du et lønudspil? Her er det man tit bliver overrumplet og spiller for lavt. ”

Men hvad nu hvis mit udspil er for højt, og de løber skrigende væk? Sådan vil du måske tænke. Men her kommer din forberedelse ind i billedet.

”Du må gerne fortælle om din research: Nu har jeg undersøgt, hvad folk med min anciennitet og mit ansvar normalt får…” foreslår Niels Mosegaard, og råder også til, at man kommer med et lidt ukonkret beløb (over ens egen smertegrænse). Det viser forhandlingsvilje.

Guide: Sådan investerer du overskuddet, hvis du har fået lønforhøjelse

Insister på tid til at regne
Man kan let havne i en situation, hvor den nye arbejdsgiver kommer med et lønudspil, og man slet ikke har haft tid til at forberede sig.

”Hvis de kommer med noget, der lyder som et løndiktat, kan man sige: Det var et interessant udspil. Det skal jeg lige regne på. Så har man ændret det fra en besked til en lønforhandling. Og så går man hjem og sammenligner lønpakker og kommer med gode argumenter,” siger Niels Mosegaard.

Få dem til at sende dig hele oplægget inklusiv kontrakt, så du kan regne det hele igennem inklusiv lønpakke.

Igen er det et oplagt sted at trække på din fagforening, hvis du har en.

Tæl det hele med
Når du forbereder dig, så sæt dig ned sammen med en regnemaskine og se på hele din nuværende lønpakke – og den fremtidige, når du får den til gennemsyn. Det er overraskende, hvor meget selv mindre ting betyder i kroner og ører.

Artikel: Har du overblik over din samlede lønpakke? Se her, hvad du skal tælle med.

Kan alle forhandle løn?  

Der findes faktisk overenskomster, hvor man ikke selv kan forhandle løn – der handler lønnen om anciennitet og måske stillingskategorier. Men det bliver færre og færre - typisk vil det være hos mindre interesseorganisationer ifølge Niels Mosegaard.

Og så er der de offentligt ansatte: 
”Hvis man er offentligt ansat, vil det ofte være tillidsrepræsentanten, der forhandler løn på den enkeltes vegne,” siger han.

Behov for rådgivning?

Som kunde i Danske Bank får du tilbudt en gratis samtale om pension, når du træder ind på arbejdsmarkedet.

Ring til os på 70 123 456 - eller bestil et møde

Book møde