Del

Har du behov for ny bolig?

Det er altid en god idé at overveje kravene til en kommende bolig, inden du for alvor går i gang med at lede efter dit nye hjem. Få tips og inspiration til afklaring af dine boligbehov her.

 • 1.  Hvorfor har du brug for en ny bolig?

  1.  Hvorfor har du brug for en ny bolig?

  Venter du barn og mangler mere plads? Har du fået job i den anden ende af landet? Eller har din økonomi ændret sig, så du har brug for en billigere bolig? Der kan være mange grunde til, at du får brug for at flytte.

  Uanset hvad er det altid en god idé at begynde jagten med at overveje, hvilke ønsker og behov du har, og om behovene vil ændre sig i de kommende år.

  Hvis I er to eller flere, som skal flytte, er det også nu, I skal tale sammen om jeres ønsker til det nye hjem. Det gør boligsøgningen meget nemmere, hvis I på forhånd er nogenlunde enige om, hvad I er på udkig efter.

  Klar til boligjagt?

  Sunday hjælper dig med at finde og finansiere din næste bolig.

  Find en bolig, der matcher dit budget
 • 2.  Hvilke boliger har du råd til?

  2.  Hvilke boliger har du råd til?

  Det er altid godt at begynde med at lægge et nyt budget. Så får du overblik over dine faste udgifter og dit rådighedsbeløb - dvs. hvad der er tilbage til løbende udgifter som mad, ferier, tøj og fornøjelser. På den baggrund er det langt lettere at afgøre, hvor meget den nye bolig må koste - og se om du evt. kan prioritere anderledes i dagligdagen for at få råd til den bolig, du ønsker dig. 

  Se også på din opsparing eller evt. friværdien i den bolig, du allerede har. Hvis du køber en bolig, skal du selv stille med 5 % af købssummen, og hvis du lejer, skal du som regel lægge et indskud på tre-seks måneders husleje.

  Du kan altid få hjælp hos din bank til at finde ud af, hvad du har råd til.

  Værktøj

  Dit budget

  Hvis du er kunde i Danske Bank, kan du bruge budgetværktøjet i Danske Netbank. Her finder du også forbrugsoverblikket, som giver dig et hurtigt overblik over dine udgifter og indtægter.

  Log på netbanken
 • 3.  Ejer-, leje- eller andelsbolig?

  3.  Ejer-, leje- eller andelsbolig?

  Ejerbolig : Du kan finansiere en ejerbolig ved at optage et lån - typisk et realkreditlån og måske også et banklån. Du betaler også ejendomsskat og evt. fællesudgifter til ejerforeningen, hvis det er en ejerlejlighed. I en ejerbolig bestemmer du og kan f.eks. rive en væg ned imellem to værelser, hvis du har lyst. Men du har også ansvaret for at vedligeholde og reparere boligen.

  Andelsbolig: 
  Her køber du retten til at bo i en bestemt bolig i en andelsforening. Du betaler hver måned en boligafgift for at bo der. Boligafgiften går til at betale af på foreningens lån og til at vedligeholde ejendommen. Hvis du har lånt til at købe andelen for, skal du også betale af på lånet. Du er forpligtet til at deltage i driften af foreningen.

  Lejebolig:
  Det kan ofte, men ikke altid være den billigste løsning. Det er som regel udlejer, der står for vedligeholdelsen - og du kan nemt flytte igen uden at skulle tænke på at sælge boligen. Men du er også begrænset af, hvad der står i lejekontrakten, og du kan ikke spare op i boligen. Du skal typisk betale et indskud på 3-6 måneders husleje, men kan ikke være sikker på at få hele indskuddet igen.

  Læs mere:  Eje, leje eller andel – sådan vælger du
 • 4.  Hvor skal boligen ligge?

  4.  Hvor skal boligen ligge?

  Når du skal finde din nye bolig, er beliggenheden vigtig, for den kan du ikke ændre på. Overvej hvad der er den rette beliggenhed for dig: Skal du bo på landet eller i byen? Er det vigtigt, at der er indkøbsmuligheder i nærområdet? Hvor stor må afstanden være til dit arbejde? Og hvor ligger den nærmeste skole, hvis du har børn?

  Beliggenheden kan også have betydning for din økonomi. Det er ofte billigere at købe bolig uden for de større byer - men på den anden side koster det også penge, hvis afstanden betyder, at du får behov for en ny bil.


  Fakta

  Det vigtigste, når danskerne skal vælge ny bolig

  1. Boligens pris
  2. Afstand til arbejdsplads
  3. Tæt på venner og familie
  4. Naturen
  5. Kollektiv transport

  Kilde: YouGov-undersøgelse foretaget for Danske Bank i 2015.

 • 5.  Nybyggeri eller håndværkertilbud?

  5.  Nybyggeri eller håndværkertilbud?

  Hvilken type bolig er du på udkig efter? Skal det være en lejlighed, eller vil et hus med en have passe bedre til dine behov? Hvor stor skal boligen være? Skal din nye bolig være nyistandsat eller kunne et håndværkertilbud måske være en mulighed?

  Hav også med i dine overvejelser, hvordan du helst vil bruge din fritid - vil du f.eks. bruge dine weekender på at vedligeholde en stor have, eller vil du f.eks. hellere tage med din søn til fodbold?


 • 6.  Andet du kan overveje

  6.  Andet du kan overveje

  • Kommuner er forskellige i forhold til bl.a. skatteprocent, børnepasningstilbud og kultur- og idrætstilbud. Tjek evt. hjemmesiden for de kommuner du overvejer.
  • Tag evt. et kig på lokalplanerne for det område, du har fokus på. Må du f.eks. bygge til, hvis du vil? Du kan også finde lokalplanerne på kommunens hjemmeside.
  • Hvordan er den offentlige transport i det område, du har kig på?


 • 7.  Få et boligkøbsbevis i banken

  7.  Få et boligkøbsbevis i banken

  Hvis du beslutter dig for at købe en ejer- eller andelsbolig, kan du tage en tur forbi din bank og få et boligkøbsbevis. Med et boligkøbsbevis ved du, hvor meget din nye ejer- eller andelsbolig må koste. Og når du har fundet den rette bolig, kan du hurtigt give et købstilbud.

  TipFind ud af, hvad du kan købe for og find dit nye hjem på Sunday.dk

  Partnerskab

  Hvad må din nye bolig må koste?

  Få et gratis boligkøbsbevis, hvis du overvejer at købe bolig. Så ved du, hvor meget du kan låne og kan slå til med det samme, når du finder boligen. 

  Få et boligkøbsbevis
 • 8. Overvej at få køberrådgivning

  8. Overvej at få køberrådgivning

  Køberrådgivning er en service, som nogle ejendomsmæglere tilbyder boligkøbere. Formålet er at sikre, at boligkøberen har en professionel rådgiver ved sin side på samme måde, som en boligsælger typisk har en ejendomsmægler.

  Køberrådgiveren kan både guide dig sikkert igennem alt det juridiske papirarbejde, som knytter sig til en bolighandel, og hjælpe dig med at forhandle prisen på boligen, hvis du ønsker det.

  En køberrådgiver kan også hjælpe dig med til at finde boliger, som passer til dine ønsker – og når en egnet bolig er fundet, kan der også indgå rådgivning fra en byggesagkyndig eller en arkitekt.

  Partnerskab

  home Køberrådgivning

  Vores samarbejdspartner home tilbyder "home Køberrådgivning". Her får du en rådgiver, som hjælper dig med at gennemgå alle dokumenter, vurderer din købspris og prisforhandler for dig.

  Læs mere

Andre har også set