Har du behov for ny bolig?

Det er altid en god idé at overveje kravene til en kommende bolig, inden du for alvor går i gang med at lede efter dit nye hjem. Få tips og inspiration til afklaring af dine boligbehov her.

  • 1.  Hvorfor har du brug for en ny bolig?

    Venter du barn og mangler mere plads? Har du fået job i den anden ende af landet? Eller har din økonomi ændret sig, så du har brug for en billigere bolig? Der kan være mange grunde til, at du får brug for at flytte.

    Uanset hvad er det altid en god idé at begynde jagten med at overveje, hvilke ønsker og behov du har, og om behovene vil ændre sig i de kommende år.

    Hvis I er to eller flere, som skal flytte, er det også nu, I skal tale sammen om jeres ønsker til det nye hjem. Det gør boligsøgningen meget nemmere, hvis I på forhånd er nogenlunde enige om, hvad I er på udkig efter.
  • 2.  Hvilke boliger har du råd til?

    Det er altid godt at begynde med at lægge et nyt budget. Så får du overblik over dine faste udgifter og dit rådighedsbeløb - dvs. hvad der er tilbage til løbende udgifter som mad, ferier, tøj og fornøjelser. På den baggrund er det langt lettere at afgøre, hvor meget den nye bolig må koste - og se om du evt. kan prioritere anderledes i dagligdagen for at få råd til den bolig, du ønsker dig. 

    Se også på din opsparing eller evt. friværdien i den bolig, du allerede har. Hvis du køber en bolig, skal du selv stille med mindst 5  % af købssummen plus udgifter til tinglysning med mere. Hvis du lejer, skal du som regel lægge et indskud på tre-seks måneders husleje.

    Du kan altid få hjælp hos banken til at finde ud af, hvad du har råd til. Og har du en bolig, du skal sælge i forbindelse med, at du køber en ny bolig, kan du få en gratis salgsvurdering hos home.

    Få en salgsvurdering hos home og find værdien af din bolig

    Værktøj

    Find boliger, der passer til din økonomi

    Læg dit lynbudget og bliv hurtigt godkendt til at købe bolig

    Find bolig

    - eller ring til os på 70 15 15 16

  • 3.  Ejer-, leje- eller andelsbolig?

    Ejerbolig : Du kan finansiere en ejerbolig ved at optage et lån - typisk et realkreditlån og måske også et banklån. Du betaler også ejendomsskat og evt. fællesudgifter til ejerforeningen, hvis det er en ejerlejlighed. I en ejerbolig bestemmer du og kan f.eks. rive en væg ned imellem to værelser, hvis du har lyst. Men du har også ansvaret for at vedligeholde og reparere boligen.

    Andelsbolig: 
    Her køber du retten til at bo i en bestemt bolig i en andelsboligforening. Du betaler hver måned en boligafgift for at bo der. Boligafgiften går til at betale af på foreningens lån og til at vedligeholde ejendommen. Hvis du har lånt til at købe andelen for, skal du også betale af på lånet. Du er forpligtet til at deltage i driften af foreningen.

    Lejebolig:
    Det kan ofte, men ikke altid være den billigste løsning. Det er som regel udlejer, der står for vedligeholdelsen - og du kan nemt flytte igen uden at skulle tænke på at sælge boligen. Men du er også begrænset af, hvad der står i lejekontrakten, og du kan ikke spare op i boligen. Du skal typisk betale et indskud på 3-6 måneders husleje, men kan ikke være sikker på at få hele indskuddet igen.

    Læs mere:  Eje, leje eller andel – sådan vælger du
  • 4.  Hvor skal boligen ligge?

    Beliggenheden er vigtig, fordi det stort set er den eneste egenskab ved din nye bolig, du ikke kan ændre på. Og så kan den også have betydning for din økonomi. Det er ofte billigere at købe bolig uden for de større byer - men på den anden side koster det også penge, hvis afstanden betyder, at du får behov for en ny bil.

    Overvej grundigt, hvad den rette beliggenhed er for dig: Vil du bo på landet eller i byen? Tæt på indkøbsmuligheder? Og hvor stor må afstanden være til dit arbejde? 

    Har du børn? Lav trampolintesten.
    Har du børn, er der endnu flere overvejelser at gøre sig. Hvor ligger de nærmeste daginstitutioner og skoler? Og bor der andre børnefamilier i kvarteret? Den sidste del kan du undersøge med den såkaldte trampolintest, som du laver sådan her:

    • Gå ind på Google Maps eller Google Earth.
    • Zoom ind på det område, du kigger på bolig i.
    • Led efter trampoliner i haverne.

    Hvis du finder trampoliner, har du en tydelig indikation af, at der bor børn i området.

    Fakta

    Top 5: Det går vi efter, når vi køber bolig

    1. Den helt rigtige beliggenhed
    2. Et nyt hus, der er nemt at holde
    3. En bolig med lave ejerudgifter
    4. Den helt rigtige planlæsning
    5. Sjæl og charme - og et godt energimærke

    Kilde: YouGov for Realkredit Danmark, 2018

  • 5.  Nybyggeri eller håndværkertilbud?

    Hvilken type bolig er du på udkig efter? Skal det være en lejlighed, eller vil et hus med en have passe bedre til dine behov? Hvor stor skal boligen være? Skal din nye bolig være nyistandsat eller kunne et håndværkertilbud måske være en mulighed?

    Hav også med i dine overvejelser, hvordan du helst vil bruge din fritid - vil du f.eks. bruge dine weekender på at vedligeholde en stor have, eller vil du f.eks. hellere tage med din søn til fodbold?


  • 6.  Andet du kan overveje

    • Kommuner er forskellige i forhold til bl.a. skatteprocent, børnepasningstilbud og kultur- og idrætstilbud. Tjek evt. hjemmesiden for de kommuner du overvejer.
    • Tag evt. et kig på lokalplanerne for det område, du har fokus på. Må du f.eks. bygge til, hvis du vil? Du kan også finde lokalplanerne på kommunens hjemmeside.
    • Hvordan er den offentlige transport i det område, du har kig på?


  • 7. Overvej at få køberrådgivning

    Køberrådgivning er en service, som nogle ejendomsmæglere tilbyder boligkøbere. Formålet er at sikre, at boligkøberen har en professionel rådgiver ved sin side på samme måde, som en boligsælger typisk har en ejendomsmægler.

    Køberrådgiveren kan både guide dig sikkert igennem alt det juridiske papirarbejde, som knytter sig til en bolighandel, og hjælpe dig med at forhandle prisen på boligen, hvis du ønsker det.

    En køberrådgiver kan også hjælpe dig med til at finde boliger, som passer til dine ønsker – og når en egnet bolig er fundet, kan der også indgå rådgivning fra en byggesagkyndig eller en arkitekt.

    Partnerskab

    Få hjælp til boligkøbet af en køberrådgiver

    Ejendomsmæglerkæden "home" tilbyder god og grundig køberrådgivning, så du som køber kan få hjælp til f.eks. at vurdere din købspris og prisforhandle og til at gennemgå handlens juridiske dokumenter.

    Læs mere

    home er den del af Danske Bank-koncernen

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.