For knap tre år siden stod Anders Bisgaard og hans kone Merete Madslund foran en planlagt køkkenrenovering. Samtalen om renoveringen blev til et reality-tjek, hvor de blev enige om, at et helt andet projekt faktisk vil gøre dem mere lykkelige end et nyt køkken. Det blev starten på projektet, som familien kalder  ’jorden rundt’

”Vi blev enige om, at ’nu går vi efter det’ og begyndte med det samme at undersøge, hvornår det realistisk kunne lade sig gøre for vores familie på fem at trække stikket i to år og drage på jordomsejling. Den proces tog ca. tre år. Men nu stævner vi ud til juli.”

Anders Bisgaard har selv sejlet en del i sin fritid – dog uden at krydse de store oceaner. Men det kommer til at ske nu efter en proces, som han selv beskriver som en omfattende gennemtænkning, mental indstilling og økonomisk klargøring for hele familien.

Skal vi regne på din drøm? Book møde

Farvel til job og hus
”Jeg har sagt mit job op og min kone har fået orlov. Huset er solgt, og det er de fleste af vores ting også. Kun dét der virkelig betyder noget, har vi beholdt og opmagasineret – eksempelvis arvestykker. Alt andet er smidt ud eller givet væk til genbrug. Det er jo en proces i sig selv at rydde op på den måde. Vores tre børn gør skoleåret færdigt, og nu bor vi alle fem i en fremlejet bolig med ét rum, mens vi gør båden klar til planmæssig afgang.”

At trække stikket og rejse ud er naturligvis noget familien glæder sig meget til. Men det var ikke en helt enkel beslutning at tage. Parret er i det hele taget meget bevidste om, at deres valg også er et sats, eksempelvis når børnene på 8,  10 og 12 år tages ud af skolen i to år, og skal hjemmeskoles på båden af deres mor.

”Men vi har også erkendt, at vi kun har børnene til låns, og tænkt på, om det virkelig kan passe, at vi ikke skal se dem mere, end vi gør? Det meste af tiden vi har sammen, sover vi. Og det er bare ikke det rigtige for os. Vi gider ikke at slå græs og holde hus og have. Så vi tager springet – mest for at bruge mere tid sammen.”

Artikel: Læs også om Jess Gertsen, der prioriterer at være hjemmegående far

Bank og budget
Familien Bisgaard Madslund købte den  båd, der skal transportere familien på rejsen, for lidt over et år siden. Den blev købt for en opsparing, som familien lavede fra start.

”Allerede fra begyndelsen fremlagde jeg vores plan for banken. Jeg fortalte, at vi til en start havde brug for lidt ekstra finansiering til båden, som vi ville købe – og at vi ville sælge huset og alt vi ejede, så vi har penge på kontoen, når vi tager af sted. Der blev selvfølgelig regnet godt  igennem for at se, om vi var fuldstændig vanvittige. Men det kom på plads, og siden har vi haft opbakning.  I bund og grund har de godt kunnet se, at vi ikke er økonomisk uansvarlige drømmere, der lever over evne.  Men det har jo også taget os noget tid at komme hertil.”

Familien Bisgaard Madslund har fra begyndelsen lagt et budget ud fra andres erfaringer med jordomsejlinger og lavet et snit på, hvad de regner med af omkostninger.

”Det budget kommer vi til at følge. Vi ved, at udgifterne helt sikkert vil variere efter, hvor vi er i verden. Vi skal f.eks. ikke ind i enhver luksusmarina – der må vi i stedet vælge at ligge for anker mange gange. Det er jo som et almindeligt liv. Man går heller ikke på Noma hver dag, vel?”

Det er en investering
Det kræver både planlægning og mange fravalg at drage på sådan et familieeventyr – ikke mindst når man tager af sted uden at have en indtjening undervejs. 

”Vi er ikke født med en guldske i munden. Så for os var det vigtigt først at skabe friheden. Gøre rent bord. Derfor har vi ikke bare lejet huset ud. Vi vil ikke være afhængig af en lejer, der måske vil flytte ud igen, mens vi sidder på en bounty-ø. Vi har læst meget og lyttet til mange, der har stået med et lignende projekt. Nogen kommer ikke i mål, fordi noget kommer i vejen. Det må bare ikke være det, der bremser os. Vi har solgt alt det indbo, vi kunne sælge; motorcykel, bilen – det hele,” fortæller Anders Bisgaard.

”Vi har ikke levet på en sten i tre år, men vi har forsøgt at leve et fornuftigt økonomisk liv med styr på indkøb. Der er blevet lagt madbudget, og junkfood er skåret væk. Børnene og vi voksne har kun fået nyt tøj, når det var allermest nødvendigt. Og vi har prioriteret skitur og andre fornøjelser som biografture og restaurantbesøg fra. Alt det kan vi, når vi har et større mål.”

Familien stævnede ud juli 2016.

Om familien

 
Forældrene
Anders, 43 år, Bureauchef i en mindre softwareudviklings-virksomhed.
Merete, 40 år, Forskningskoordinator på Københavns Universitet

 

Børnene
Ludvig, 8 år
Anna, 10 år
Victor, 12 år (bliver 13 år 1. juli)