Selv om de fleste sagtens kan bruge flere penge på rejser, rejemadder og rødvin, er tidspunktet, hvor børnene er flyttet hjemmefra, en gylden mulighed for at få foretaget et fremtidstjek – med andre ord et pensionseftersyn. 

”Mange har gennem en del år nedprioriteret at få kigget på deres økonomi. Men når børnene flytter, og man får nogle ekstra penge, giver det rigtig  god mening at få et tjek af sin tredje alder, og hvordan virkeligheden harmonerer med de drømme og de ønsker, man har. Når man får et øget rådighedsbeløb, har man  jo en unik mulighed for at få sat turbo på opsparingen, ” siger Tine Wörtz Christensen, senior privatrådgiver i Danske Bank Charlottenlund. 

Færre penge til livsforsikringen og flere til pensionsopsparingen?
Det handler ikke om at spare men om at bruge pengene, hvor det giver bedst mening, mener Tine Wörtz Christensen, og kommer med et eksempel: ”Når man har en familie, man skal forsørge, så er det en topprioritet at sikre sig mod at miste erhvervsevnen, eller sikre sin familie, hvis man selv dør. De forsikringer koster en del af ens opsparing. Men når børnene er godt på vej, har man som regel ikke lige så stor brug for livsforsikringen og kan i stedet omprioritere og bruge pengene på sin egen pensionsopsparing.”

Hvad med huset?
Når børnene rykker ud, er det også oplagt at overveje, om man skal flytte eller blive boende. 

”Nogle vælger at flytte, f.eks. til noget mindre. Så er det igen værd at overveje, om man kan sænke sine udgifter og i stedet spare mere op til pension nu, for at kunne leve på den måde man ønsker det i mange år frem,” siger Tine Wörtz Christensen.

En helhedsplan er en god idé
Men hvad hvis man gerne vil blive boende i sin nuværende bolig, også når man går på pension?
 
”Hvis man bor i et hus eller en ejerlejlighed, er det en god idé at se frem i tiden og sikre, at man har råd til at blive boende uden problemer. Her skal man overveje ydelser på bolig- og realkreditlån versus pensionsopsparing. Hvis man har en stor friværdi, er det også en mulighed at skrue ned for boligudgifterne og op for pensionsindbetalingen.”
 
Tine Wörtz Christensen understreger, at det er meget individuelt, hvad der er den rette løsning.
”Men det er dejligt at have en plan!” siger hun.
 

Vidste du, at ...
En tommelfingerregel er, at man får 2.500 kroner ekstra i rådighedsbeløb pr. måned pr. barn, der flytter, fortæller Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank. 
”Det er vel at mærke et beløb, der varierer meget – og for mange vil det være højere. Og hertil kommer lavere faste udgifter, fordi familien forbruger mindre el, mindre vand, mindre varme, og måske køber en mindre bil – det summer op alt sammen. Så det er mange penge, det drejer sig om” siger Las Olsen. 


Den typiske fælde

Ifølge rådgiveren er der én typisk fælde, man falder i, når det  gælder pensionsopsparingen, forklarer Tine Wörtz Christensen:
 
”Det er, at man lukker øjnene, fordi det virker besværligt, og skruer op for forbruget i stedet for. Eller fyrer alle pengene af på børnene, deres lejligheder og lommepenge, og glemmer at prioritere sit eget liv i fremtiden. Men hvis man tager sig tid til et pensionseftersyn, er chancen meget højere for, at man kan leve det liv, man gerne vil - hele livet.” 

Hvordan skal din pension planlægges?

Pension kan være et indviklet område, som de færreste mennesker kan overskue alene. Med en god rådgiver ved din side, kan du sikre dig den bedst mulige økonomi.

Som kunde i Danske Bank kan du få en gratis samtale om pension.

Book møde