”Som studerende har du ikke altid råd til så meget luksus. Det er trist, hvis man nu gerne vil til fest i en guldkjole eller ud at køre bil. Men måske kan du spørge dig selv, om du virkelig har brug for guldkjolen, bilen eller fx en boremaskine hver dag. For der er nemlig andre muligheder,” lyder rådet fra Marc Lind i Ung Direkte, som er Danske Banks særlige rådgiverteam for unge. 

Det er her, at alt det med at dele og bytte kommer ind i billedet – og mange unge er allerede i fuld gang.

”Unge er meget mere åbne for at dele end andre. De gør det både for at spare penge og for at dyrke fællesskabet eller skåne miljøet. I det hele taget er unge mere fokuserede på at have adgang til ting end på at eje ting. Det gælder både delebiler, lejligheder og tøj,” fortæller fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen. Han mener, at vi kommer til at se en hel del mere til dele- og byttetrenden i de kommende år.

Lækker middag på en mandag
Suppe, steg og is. Det er ikke hverdagskost – slet ikke som studerende. Men i en madklub kan du sammen med dine venner gøre menuen lidt mere spændende ved at dele regningen for indkøbet og skiftes til at være kokke for hinanden. 

Hvis I er nogle stykker og kan handle lidt større ind, så behøver en lækker salat ikke at æde hele budgettet – og du er heller ikke tvunget til at spise slatne rester de næste dage for at undgå madspild. Måske kan der også blive plads til en dessert eller en flaske vin? Det er klart mere luksus end at spise rugbrødsmadder for 20. dag i træk.

Del regningen let og hurtigt med MobilePay.

 

Vintagekjole for 200 kr.
Som studerende har du sikkert ikke råd til at skifte garderoben ud helt så ofte, som du har lyst. Det betyder dog ikke, at du ikke kan komme velklædt ud af døren til næste fest – for du kan bytte, leje og krejle dig billigt frem til galla-outfittet. Og måske kan du samtidig hjælpe andre med det samme problem, hvis du har noget lækkert tøj i skabet, som du ikke får brugt så ofte. 

Du kan vælge at arrangere en tøjbyttedag med vennerne, tage på loppemarkeder, gå i luksusgenbrugsbutikker og på lagersalg – eller prøve en af de digitale dele-bytte-leje-platforme. 

Hos Veras Vintage – som kalder sig ”dit online genbrugsklædeskab” – kan du fx bytte dit eget tøj til point og bruge dine point til at købe fine sager, som andre er kommet med. Men du kan jo også vælge at leje gallakjolen for en dag hos 'Rent A Trend' eller gøre som cirka en million andre brugere og kaste dig ud i køb og salg af jakker, stiletter og andet godt fra garderoben hos Trendsales

Med op at køre?
Delebil – eller samkørselsordning. Der er situationer, hvor det er rart med en bil. Men du behøver ikke at købe din egen, hvis du klarer dig fint med cykel eller offentlig transport og bare skal bruge bilen ind imellem.

Delebilstjenester som fx LetsGo og SHARE NOW gør det muligt at have adgang til bil – uden du skal betale vægtafgift, reparationer og afdrag på billån. Og hos en tjeneste som GoMore kan du både leje de andre medlemmers biler og være heldig at få et lift, når du skal hjem og besøge familien på Fyn.  

Bo flere under samme tag
Kollektiv eller bofællesskab kan være en god løsning på boligsituationen – ikke mindst i de store studiebyer, hvor der er mangel på ungdomsboliger og kollegieværelser. I fællesskabets ånd kan du spare penge på bl.a. el, varme og internet – penge, som måske i stedet kan bruges på en festival eller en ferie.

Desuden behøver alle beboere i et bofællesskab jo ikke at have sin hver sofa, ligesom I kan dele køkkengrej, opvaskemaskine, vaskemaskine og måske tv. Og som en sidste bonus er et kollektiv et oplagt sted at stifte en madklub eller lave en tøjbyttedag.

Del det hele
Har du ekstra stole, når der kommer gæster? Eller hvad med en boremaskine, en trappestige eller en ordentlig cykelpumpe? Ellers kan du sikkert låne dig frem, for flere låneportaler og apps sætter lånene i system.

Deleportalen har sat sig for at samle alle udbydere af alt fra boremaskiner og suppegryder over forskellige transportmidler til services som fx rengøring og hundepasning – så det er et fint sted at starte.  

Du kan også hente appen Yepti, hvor private udlejer et særdeles bredt sortiment af alt fra smokings og spisestel til græsslåmaskiner og elorgler til hinanden. 

Og vil du helst bare dele med dine naboer, så kan du fx sende bud efter virksomheden Naboskab. De leverer skræddersyede deleskabe med fx værktøj og haveredskaber til boligforeninger og kollegier. Flere af iværksætterne bag konceptet var selv studerende, da Naboskab gik i luften – så de har selv stået i en del situationer, hvor de var nødt til at låne sig frem.

Artikel: Sådan får du råd til kaffe... Eller en ferie. Læs guiden til budgetlægning her.

Har du tjent for meget? Lad os tage en snak

Kontakt Ung Direkte

Book møde
– eller ring til os på 45 130 100