Nye EU-regler betyder ændringer for dig som investor

Frem mod den 3. januar 2018 indføres en række ændringer for dig som investor. Ændringerne skyldes de nye MiFID II-regler, som kommer fra EU.

Formålet med de nye regler er at sikre et mere gennemsigtigt investeringsmarked og en bedre beskyttelse af investorer.

Her på siden kan du se, hvad de enkelte ændringer betyder. Vi opdaterer siden løbende, i takt med at ændringerne træder i kraft.

Ændring #1: Virksomheder, foreninger og fonde skal have en LEI-kode

 

DCE5A79A70E4485F

Du skal sørge for at få en LEI-kode, hvis du har ansvaret for en virksomhed, forening eller fond, der handler med værdipapirer eller derivater (herunder valutaterminsforretninger), som kan handles på børser eller andre finansielle handelssteder i Europa (EØS). Det kan eksempelvis være på kendte børser som Nasdaq OMX Copenhagen eller mindre handelssteder som First North.

Din virksomhed, forening eller fond skal have LEI-koden senest den 3. januar 2018. Det gælder også for pasningsløsninger, hvor Danske Bank handler på jeres vegne med den type værdipapirer, som vi nævner ovenfor.

Sådan får du en LEI-kode
Det er nemt at få en LEI-kode. Følg disse fem trin:

1.

Vælg en udbyder af LEI-koder.

Se alle udbydere
nordlei.org 
(Forlænget gyldighed med tilsendt fordelskode fra Danske Bank)

2.

Indtast jeres oplysninger på udbyderens hjemmeside. Husk CVR-nummer

3.

Betal registreringsafgiften til udbyderen. Afgiften fremgår af udbyderens hjemmeside

4.

Udbyderen registrerer jer og sender en bekræftelse

5.

Hvis du oplyser et CVR-nummer, modtager Danske Bank automatisk LEI-koden. Ellers skal du sende den til din bankrådgiver


Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få en LEI-kode hos de forskellige udbydere. Det kan dog tage længere tid sidst på året, da mange skal have en LEI-kode inden 2018. Derfor anbefaler vi at købe den i god tid.

En LEI-kode gælder i ét år ad gangen. Husk derfor at forny LEI-koden inden januar 2019.

Ofte stillede spørgsmål om LEI-koder

 • Hvad er en LEI-kode?
  LEI står for Legal Entity Identifier. Det er et internationalt nummer, der entydigt identificerer juridiske enheder i hele verden.  Det er altså en form for internationalt CVR-nummer. Formålet med kravet om LEI-koder er at give myndighederne bedre mulighed for at overvåge markedet og forhindre eksempelvis markedsmanipulation. Koderne gør det nemlig muligt entydigt at identificere alle juridiske enheder i Europa, når de handler med værdipapirer og derivater  – og det gør markedet mere sikkert.
 • Hvem skal have en LEI-kode?

  Ifølge de nye regler skal alle virksomheder, foreninger og fonde  bruge en LEI-kode fra den 3. januar 2018 for fortsat at kunne handle med værdipapirer og derivater, som kan handles på europæiske handelssteder. Europæiske handelssteder kan være kendte børser som fx Nasdaq OMX Copenhagen og mindre handelssteder som fx First North.

  Det vil sige, at hvis din virksomhed, forening eller fond fx vil handle med Apple-aktier, skal I have en LEI-kode – uanset hvor i verden I ønsker at handle. Aktierne kan nemlig bl.a. handles på børsen i Frankfurt.

  Reglerne gælder også for eksempelvis pasningsløsninger, hvor Danske Bank handler på jeres vegne med den type værdipapirer, som vi nævner ovenfor. Her er det særligt vigtigt, at vi har modtaget din LEI-kode inden den 3. januar 2018.

  Er du en fuldmagtshaver, som handler på vegne af andre, skal du også sørge for at have en LEI-kode.  Det gælder dog kun, hvis du som fuldmagtshaver repræsenterer en virksomhed, forening eller fond, fx et advokatfirma eller revisionsfirma.

  Hvis I skal have en LEI-kode, sender vi jer også et brev direkte, hvor vi informerer om de nye regler, og hvad de betyder for jer.

 • I hvilke tilfælde skal jeg ikke have en LEI-kode?

  Du skal ikke have en LEI-kode, hvis du ikke repræsenterer en juridisk enhed, fx hvis du handler som privatperson. Det samme gælder, hvis du kun ønsker at handle med værdipapirer eller derivater, der ikke kan handles på børser eller andre handelssteder i Europa. Det kunne fx være aktier, der kun kan handles på New York Stock Exchange.

  Derudover er der en undtagelse for valutaterminsforretninger, hvor man ikke skal have en LEI-kode, hvis tre betingelser er opfyldt: 1) Den juridiske enhed er en ikke-finansiel enhed, 2) vekslingen er kun til betaling af varer, tjenester eller direkte investeringer, 3) og handlen foretages ikke på et handelssted i Europa.

 • Hvad sker der, hvis jeg ikke har en LEI-kode den 3. januar 2018?

  Så kan din virksomhed, forening eller fond ikke længere handle med værdipapirer og derivater, som kan handles på europæiske handelssteder – uanset hvilken bankplatform I bruger – og Danske Bank kan heller ikke handle på jeres vegne. Det betyder også, at hvis I ønsker at sælge denne type værdipapirer efter den 3. januar 2018, skal I have en LEI-kode. Derfor kan det være vigtigt, at din virksomhed, forening eller fond får en LEI-kode inden årsskiftet.

  Hvis I kun ønsker at handle med værdipapirer eller derivater, der udelukkende kan handles uden for handelssteder i Europa, kan I dog fortsat gøre dette uden en LEI-kode.

 • Hvor kan jeg købe en LEI-kode?

  Du kan købe en LEI-kode hos en række autoriserede udbydere.

  Hvis du er kunde i Danske Bank, og hvis du køber en LEI-kode hos NordLEI inden den 31. oktober 2017, kan du dog for 119 USD plus moms få en LEI-kode, der gælder helt indtil udgangen af 2018. Normalvis gælder LEI-koden kun et år. Du skal bare oplyse den fordelskode, som vi sender til dig i et brev.

  For at købe LEI-koden skal du igennem fem enkle trin. Se ovenfor, hvordan du gør. Det tager normalvis et døgn at få en LEI-kode fra udbyderen. Det kan dog tage længere tid sidst på året, da mange skal have en LEI-kode inden 2018.

  Hvis din virksomhed, forening eller fond er registreret i Norden, og du oplyser et CVR-nummer, når du køber LEI-koden, modtager Danske Bank den automatisk. Ellers skal du sende den direkte til din bankrådgiver.

 • Hvad koster en LEI-kode?

  Den nøjagtige pris finder du på den enkelte udbyders hjemmeside.

  Hvad koster en LEI-kode?”: ”Hvis du er kunde i Danske Bank, og hvis du køber en LEI-kode hos NordLEI inden den 31. oktober 2017, kan du dog for 119 USD plus moms få en LEI-kode, der gælder helt indtil udgangen af 2018. Normalvis gælder LEI-koden kun et år. Du skal bare oplyse den fordelskode, som vi sender til dig i et brev.

 • Jeg har allerede en LEI-kode til min virksomhed. Skal jeg gøre noget?

  Hvis din virksomhed, forening eller fond er registreret i Norden, og du oplyste et CVR-nummer, 
  da du købte LEI-koden, modtager vi den automatisk. I så fald behøver du ikke at gøre mere. Ellers skal du sørge for at sende LEI-koden direkte til din bankrådgiver.

  Husk desuden at forny LEI-koden én gang om året.

 • Hvor kan jeg få mere at vide om LEI-koder??

  Du kan finde mere information om LEI-koder, og hvad kravet om LEI-koder betyder for dig som investor, hos Finans Danmark og Finanstilsynet.

Fakta om MiFID II

MiFID II dækker over en lang række nye regler på investeringsområdet, som gælder i hele EU. Det er den mest omfattende EU-lovgivning for den finansielle sektor nogensinde.

Formålet med reglerne er at give en bedre beskyttelse af investorer. Reglerne skal samtidig sikre et stabilt indre marked for investeringer og øge gennemsigtigheden til gavn for kunderne.

MiFID er en forkortelse for ”Markets in Financial Instruments Directive”. Den første pakke med nye regler blev lanceret i 2007, og nu lancerer EU altså en anden, udvidet pakke.

MiFID II medfører en række ændringer for dig som investor. Ændringerne gælder fra den 3. januar 2018 for alle banker i EU.

Her på siden kan du løbende følge med i ændringerne, efterhånden som de træder i kraft.

Læs mere om MIFID II