Perioden med coronapanik og brandudsalg på aktiemarkederne er de seneste uger blevet afløst af pæne kursstigninger. I USA er S&P 500-indekset steget mere end 25 pct. siden bunden i marts, og vi har faktisk oplevet ugen med de største aktiestigninger siden 1938. I Europa nærmer vi os en stigning på 20 pct. i det europæiske Stoxx 600-indeks.

”Vi har en forventning om, at vi har lagt den sværeste periode med de største kursfald bag os, men paradoksalt nok kan man også sige, at vi nu har lagt det nemmeste bag os – nemlig perioden med et rebound i kurserne efter de store fald. Herfra bliver det hårdere og vil formentlig kræve betydelige fremskridt i forhold til coronavirussen og økonomien, før vi ser yderligere markante stigninger,” fortæller Danske Banks chefstrateg, Henrik Drusebjerg.Trods de seneste ugers stigninger er aktierne stadig langt fra toppen i februar. Ser vi på globale aktier (MSCI AC World), ligger de ca. 17 pct. lavere.

Hvordan har coronakrisen på de finansielle markeder udviklet sig henover påsken?

”Generelt har vi set en fornuftig udvikling den seneste uges tid. Vigtigst af alt lader udbruddet af coronavirus til at være toppet i en lang række europæiske lande, ligesom vi angiveligt befinder os omkring toppen i USA. Gode sygdomsdata er en helt grundlæggende forudsætning for, at vi kan få en gradvis genåbning af økonomierne.

Derudover har vi den forgangne uge fået flere af de ting, vi ønskede os: Dels et udspil til en stor økonomisk EU-hjælpepakke, der skal få de europæiske økonomier og virksomheder bedre gennem coronakrisen, og dels har en række olieproducerende lande (OPEC+) aftalt at reducere olieproduktionen.

Massive fald i olieprisen har været med til at eskalere nervøsiteten og kursfaldene på de finansielle markeder. Selv om den aftalte daglige reduktion på omkring 10 millioner tønder olie ikke er nok til for alvor at løfte oliepriserne, kan den lægge en bund under markedet – herunder også det trængte marked for virksomhedsobligationer udstedt af olieselskaber. Samtidig kan aftalen på kort sigt fjerne risikoen for yderligere oliepriskrig mellem Rusland og Saudi-Arabien, der i marts udløste store olieprisfald.”

Hvad bliver de vigtigste pejlemærker for de finansielle markeder den kommende uge?

”Først og fremmest bliver den fortsatte sygdomsudvikling essentiel, og forskellige lande begynder nu at løfte sløret for, hvordan de vil få økonomien op i gear igen. Her bliver det især interessant at se, hvad Donald Trump melder nærmere ud om genåbningen af den amerikanske økonomi.

I USA er den nye regnskabssæson netop blevet skudt i gang. Det bliver med garanti ikke kønt, men det er der heller ingen, der forventer. Især selskabernes udmeldinger om fremtiden bliver interessante at følge, selv om det bliver enormt begrænset, hvad de kan sige på nuværende tidspunkt. Samtidig navigerer vi i øjeblikket lidt i blinde som investorer, fordi vi ikke ved, hvor længe nedlukningen af global økonomi trækker ud, og hvor langsom genåbningen bliver. Dermed er det vanskeligt at vurdere, om de hidtidige aktiekursfald i rimelig grad afspejler de fald i indtjeningen, som virksomhederne kommer til at opleve.

Yderligere holder vi løbende øje med data fra Kina for at se, hvordan kinesisk økonomi rejser sig efter coronavirussen. Det kan give en indikation af, hvad man kan forvente andre steder i verden, og senest har vi fået data for kinesisk eksport, der var bedre end ventet.”

Hvad har I af forventninger til økonomien og aktiemarkederne på lidt længere sigt?

”Vi forventer fortsat en genopretning af den økonomiske aktivitet i løbet af andet halvår, selv om det selvfølgelig bliver en gradvis proces. De store økonomiske hjælpepakker, lave renter og lave oliepriser vil give et rigtig stærkt fundament for økonomisk fremgang, og på 12 måneders sigt forventer vi et fornuftigt, encifret afkast fra aktier. Men selvfølgelig bliver det en tid med masser af udsving og usikkerhed, hvor investorer blandt andet vil være nervøse for, om coronavirussen blusser op igen senere på året, og hvordan det i så fald vil blive håndteret.

Generelt anbefaler vi investorer at holde fast i deres investeringer, hvis de passer til deres investeringsprofil – herunder deres risikovillighed og tidshorisont.”

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.