Danske Bank
Boligguide
BoligguideBoligkøb
5 gode råd fra førstegangskøbere
5 gode råd fra førstegangskøbere

Når du er på udkig efter din første bolig, er der meget at sætte sig ind i og mange beslutninger at træffe. Nogle skal du træffe med hjernen, andre med hjertet. Vi bad et par, der har været det hele igennem, om at komme med 5 gode råd til at finde den helt rigtige bolig.

Hjælpebillede

1. Hav styr på jeres prioriteter, før I begynder

Uanset hvor stort et budget, du har, vil der altid være boliger, som bare ser perfekte ud, men desværre liiige akkurat er uden for din økonomiske rækkevidde. Derfor er det naturligt, at de fleste boligkøb ender med at indeholde en form for kompromis – og det er en god ide at overveje dem på forhånd.

Er I et par, så lav en liste hver med jeres 3 vigtigste prioriteter, som I bagefter sammenligner og diskuterer.

Da det unge par Terese og Jakob købte deres første bolig sammen, så deres lister f.eks. sådan ud:

TereseJakob
1Plads til osPlads til os
2Bo tæt på naturenPlads til venner på besøg
3Natur på ejendommenBo tæt på arbejdet

Og hvorfor så lave sådan en liste? Terese forklarer:

Vi blev hurtigt enige om det perfekte, men det fandtes ikke. Og når vi ikke er helt enige i prioriteterne, så er det godt at have samtalen og forstå hinanden. Skal vi have en stor grund eller bo tæt på arbejdet?
Terese

2. Lav et system til at evaluere de boliger, I ser

Var det huset på Lindevej eller det på Pilevej, der havde den fine udestue? Og havde det billige hus ved skolen skråloft på førstesalen? Eller var det ovre i det røde hus ovre på Kærvangen? Og hvor stort var det nu, det var?

Det er en god ide at have et system til at huske og sammenligne de boliger, I kigger på. Og få det gerne på plads fra starten, for detaljerne flyder hurtigt sammen, når man har set på et par forskellige boliger.

På de fleste boligsider (inklusive vores boligværktøj) kan du gemme interessante boliger som favoritter, hvis du har en profil. Men tit kan man have brug for lidt mere. En notesbog eller et Excel-ark kan være rigeligt, men du kan også gå skridtet videre og bruge en app som .eks. Evernote. Her har du også mulighed for at vedhæfte salgsopstillinger, andre vigtige dokumenter eller dine egne fotos fra fremvisningerne.

Uanset din valgte metode er pointen, at du kan notere hårde fakta som f.eks. kvadratmeter, pris, adresse og mæglers mobilnummer. Men sørg også for at notere andre fordele og ulemper og små detaljer, I lægger mærke til – gerne relateret til jeres prioriteter fra råd nummer 1.

3. Husk, at det er et HJEM, I besøger

Blå futter på fødderne og en guidet rundvisning af ejendomsmægleren. Det kan hurtigt føles som et showroom eller et museumsbesøg, når man træder ind i andre menneskers hjem.

Men det er vigtigt at huske på, at det er lige præcis dét, det er – et hjem. Og muligvis dit næste af slagsen. Gør derfor en indsats for også at opleve det sådan.

Tag jakken af, når I kommer indenfor. Sig nej tak overtræksskoene, og stil i stedet skoene i entreen. Sådan som man gør, når man er på besøg. Kig ud af vinduerne. Sæt dig i møblerne, og kig så ud af vinduerne igen. Hvordan er udsigten fra hjørnesofaen?

Pointen er, at du skal forestille dig, at du bor der. Hvordan ville dit liv blive i det hus, du besøger?

4. Gør huskiggeri til en positiv oplevelse

Når man runder bolig nummer 10, begynder det at slide lidt på overskuddet hos de fleste. Så sørg for at bevare optimismen og humøret.

Terese og Jakob havde det for eksempel sjovt med vejnavne:

Vi kiggede for eksempel på et hus, der lå på Birkebækvej. Det er et godt navn. Birkebækvej.
Jakob

Den slags små fjollede ting har måske ikke værdi for andre. Men hvis det kan give jer en slags personlig herlighedsværdi i den dagligdag, I potentielt får i boligen, er det da værd at tage med.

5. Læs alle rapporter igennem

Dette råd er lige så vigtigt, som det er halvkedeligt: Sørg for at læse alle rapporter og vigtige dokumenter igennem for hver bolig, I seriøst overvejer at byde på. Tilstandsrapporten, BBR-meddelelsen, Energimærkningen og så videre. Alt, hvad I kan finde.

Det er surt at finde ubehagelige (og dyre) overraskelser i sit nye hjem, fordi man ikke orkede at læse rapporterne.

6. Bonustip til børnefamilier: Lav trampolintesten

Er I på udkig efter en bolig i et børnevenligt område? Så brug trampolintesten til hurtigt at undersøge, om der bor mange andre børn i det kvarter, I har kig på.

Få forklaringen her: Sådan laver du trampolintesten

Har du lagt dit budget?

Det var Tereses og Jakobs råd. Vi håber, at du føler dig lidt bedre klædt på til boligjagten.

Og hvis du ikke allerede har gjort det, vil vi anbefale dig at kickstarte det hele med at lægge et budget. Så viser vi dig alle de boliger, du har råd til.

Du kan starte med at lægge et lynbudget på blot 1 minut.

Var dette brugbart?
Hjælpen er nær.
Også om søndagen.
Brug for hjælp? Vores eksperter er klar med vejledning og rådgivning.
Du kan ringe til os 365 dage om året.
Få hjælp på telefonen
Mandag til torsdag 9-21
Fredag 9-18
Weekend og helligdage 10-16