Danske Bank
Boligguide
BoligguideBudget
Dit rådighedsbeløb er det vigtigste tal i dit liv
Dit rådighedsbeløb er det vigtigste tal i dit liv

Sig ordet: ”Rådighedsbeløb”. Lyder det kedeligt? Så vil vi gerne overbevise dig om det modsatte, for det er faktisk et vældigt afgørende parameter i bolighandler og privatøkonomi. Her viser vi dig, hvordan du ved at lave dit eget regnestykke én enkelt gang straks kan få at vide, hvad det vil koste dig at bo i enhver bolig.

Hjælpebillede

Læs med her og lad os forklare, hvorfor rådighedsbeløbet er så vigtigt, hvad det består af, og hvor stort det bør være. Men lad os allerførst definere begrebet.

Hvad er et rådighedsbeløb?

Selvom de fleste af os er stødt på ordet mange gange, kan det være svært at forholde sig til. For hvad betyder rådighedsbeløb? Helt kort må det være ”et beløb, der er til rådighed” – men til hvad? Og herfra findes der adskillige forskellige forklaringer.

Vi synes, at det giver mest mening at tænke på rådighedsbeløbet som ’penge til forbrug’. Det er altså de penge, du hver måned har tilbage til at bruge, som du vil. Dem som ikke går til husleje og andre faste udgifter.

Men hvad er så faste udgifter, og hvad er forbrug? Det findes der mange bud på, og her er vores:

Faste udgifterForbrug
HuslejeMad
Forsyning (varme, vand, el, gas)Ferier
ForsikringerGaver
Tv, internet og telefonTøj og sko
Fagforening og a-kasseFrisør
Bil, benzin og forsikringFitness og andre medlemsskaber
Offentlig transportStreamingtjenester
Lån, pension og gældOpsparing

Som en tommelfingerregel kan man sige, at de faste udgifter er dem, man ikke bare kan lade være med at betale fra den ene dag til den anden.

Det er dog kun en tommelfingerregel. For du kan jo ikke bare lade være med at købe mad i et par måneder, hvis du vil spare lidt ekstra op. Og omvendt ville de fleste nok hellere opsige deres bredbånd end dø af sult.

Men logikken er altså, at du hver måned betaler dine faste udgifter, og så har du dit rådighedsbeløb at leve for og eventuelt spare op af. Og det er dét beløb, der afgør, hvad du kan og bør købe ny bolig for - ikke (kun) hvad boligen koster.

Prøv selv - og se, hvad du vil have at leve for i enhver bolig i Danmark:

Hvorfor er rådighedsbeløbet så vigtigt?

Rådighedsbeløbet – dine penge til forbrug – er et slags symptom for, hvor sund din økonomi er. Banker og realkreditinstitutter bruger typisk dit rådighedsbeløb til at vurdere, hvor meget du kan låne. Logikken er, at hvis du har nok penge til forbrug og undgår overtræk, så vil du være en mere attraktiv kunde for en bank.

Og der er flere fordele ved at kende sit rådighedsbeløb:

  • Du undgår nemmere overtræk.
  • Du har mulighed for at spare op.
  • Du ved, hvor mange penge du kan klatte væk hver måned.

”Men hvor mange penge skal jeg så have til forbrug hver måned?”

Ja, det er et helt oplagt spørgsmål at stille her. Men desværre kan vi ikke give et entydigt svar på det.

For det beløb, du som minimum skal have til rådighed hver måned, afhænger naturligvis af det liv, du lever – og det liv, du gerne vil leve. Det bliver f.eks. påvirket af, hvor i landet du bor, om du har børn, og om du har bil.

Til gengæld kan man med sikkerhed sige om dit månedlige rådighedsbeløb, at det er meget afgørende for dine muligheder på boligmarkedet. Derfor begynder de fleste boligkøb også med at lægge et budget – og det er også tilfældet med vores boligværktøj.

Intet boligkøb uden at tale om rådighedsbeløb

Skal du købe bolig, er det afgørende, at du har fuldstændig styr på to forskellige beløb:

  1. Hvor stort et rådighedsbeløb du har brug for
  2. Hvor mange penge du vil have til forbrug i din nye bolig.

Mens det første beløb er forholdsvis konstant, ændrer det andet sig for hver ny bolig, du kigger på. For der følger forskellige udgifter og omkostninger med forskellige boliger (også selvom de ellers har samme salgspris). For eksempel kan ejendomsskat, kommuneskat, varmeudgifter og dine transportudgifter ændre sig, hvis du sammenligner to huse i to forskellige byer.

Derfor synes mange, at det hurtigt bliver trættende og udmattende at være på boligjagten, fordi man hele tiden skal starte forfra med nye regnestykker.

Og det er ærgerligt. At finde ud af, hvor man skal bo, leve, sove og udvikle sig bør være noget af det mest spændende, man foretager sig.

Heldigvis behøver det ikke være sådan. Med Danske Banks boligværktøj lægger du dit budget én gang, og så bliver de ellers udmattende regnestykker lavet på et splitsekund for ALLE boliger.

Dermed får du for hver bolig, du kigger på, vist præcis, hvor mange penge til forbrug du ville have hver måned, hvis du skulle bo der.

Over 50.000 har allerede prøvet boligværktøjet

Over 50.000 har allerede lagt deres budget med vores boligværktøj. Og nu synes vi, at det er blevet din tur. Du har to muligheder:

  • Du kan vælge den lynhurtige løsning og svare på 4 enkle spørgsmål, der giver et fingerpeg om dine muligheder på boligmarkedet.
  • Eller du kan lægge et fuldt budget og lade os give dig det totale overblik over alle de boliger, du har råd til at bo i.

Har du lyst til at prøve?

Så klik her for at komme i gang:

Var dette brugbart?
72.7% fandt dette brugbart
Hjælpen er nær.
Også om søndagen.
Brug for hjælp? Vores eksperter er klar med vejledning og rådgivning.
Du kan ringe til os 365 dage om året.
Få hjælp på telefonen
Mandag til torsdag 9-21
Fredag 9-18
Weekend og helligdage 10-16
,