Hjælp og guides
Hjælp og guidesBudget
Derfor er ”Hvor meget kan jeg købe for?” det forkerte spørgsmål, når du søger bolig
Derfor er ”Hvor meget kan jeg købe for?” det forkerte spørgsmål, når du søger bolig

Når man leder efter ny bolig, er det nemt at stirre sig blind på prisen. Men det svarer lidt til at lukke det ene øje i biografen – du får ikke det hele med. Og derfor er det også en forkert start på boligjagten at spørge: ”Hvor meget kan jeg købe bolig for?”

Se her, hvad du skal gøre i stedet.

Hvis en bolig koster 2,9 millioner kroner, og en anden koster 3,1 millioner, hvilken af dem er så den dyreste?

Ja, når et spørgsmål har så indlysende et svar som her, er det ofte et trickspørgsmål. Lidt lige som ”Hvor mange måneder har 28 dage?” og ”Har du lige ét minut til at tale om Gud?”

Og det er også tilfældet her. Det ér et trickspørgsmål. For selvfølgelig er 3,1 millioner et højere tal end 2,9 millioner. Men bolighandel er en kompleks affære med mange faktorer, der påvirker den endelige pris. Altså den, som du betaler for at bo i dit hus hver eneste måned. Den, der virkelig betyder noget.

Lad os tage et eksempel. Her er to huse til salg:

Hus 1Hus 2
Pris2.295.0002.275.000
Areal147 m2188 m2
Grundareal701 m21.032 m2

For eksperimentets skyld leger vi, at du er tvunget til at købe det ene. Men hvilket vælger du?

Lad os kigge på Hus 1 til venstre:

  • Det koster 20.000 kroner mere end det andet.
  • Det er 41 kvadratmeter mindre.
  • Du får 331 kvadratmeter mindre grund med i købet.
  • Det ligger tilmed midt ude i ingenting, mens det andet ligger i en større provinsby. Tæt på indkøb, skoler og alt det jazz.

Konklusionen ligger snublende nær: Hus 2 til højre er en bedre forretning. Du køber det, og må vi ikke være de første til at ønske dig tillykke?

Men vent lige engang.

For hvis vi også åbner det andet øje, ser vi hele billedet:

Hus 1Hus 2
Pris2.295.0002.275.000
Areal147 m2188 m2
Grundareal701 m21.032 m2
Byggeår20171976
EnergimærkeAE
Boligudgift4.287 kroner8.752 kroner

Nu viser det sig, at dit nye hus også er væsentligt ældre end det andet, at det er fire energiklasser ringere, og at boligudgifterne er over dobbelt så store som i det marginalt dyrere hus.

De 20.000 kroner, du sparede i købsprisen, vil du med andre ord hurtigt tjene ind.

”Selvfølgelig. Det vidste jeg da godt!”

Det ved vi godt, at du godt vidste. Alle, der har kigget på bolig i mere end 3 minutter af deres liv, ved godt, at det store stygge regnestykke består af andet og mere end salgsprisen.

Alligevel er ”Hvor meget kan jeg købe bolig for?” det vel nok hyppigste spørgsmål, når danskerne starter deres boligkøbsproces. Det forstår vi godt. Det er det mest konkrete og håndgribelige at gå i gang med, og det er også et af de første spørgsmål, man skal besvare på enhver boligside.

Indtil nu. For det vil Danske Bank gerne gøre op med.

Lav arbejdet én gang, nyd godt af det igen og igen

Og hvordan gør vi så det? Tja, vi gør reelt bare det mest logiske: Vi vil gøre det så nemt og gennemskueligt som overhovedet muligt at købe bolig – og det indebærer at starte det rigtige sted.

For regnestykkerne bliver meget hurtigt komplekse, når du udover en boligs salgspris også skal indregne grundskyld, ejendomsværdiskat, husforsikring, renovation, el, vand, varme og vedligeholdelse – og de er vel at mærke forskellige fra bolig til bolig.

Så i stedet for at starte fra nul, hver gang du kigger på en ny bolig, kan du nu nøjes med at gøre arbejdet én gang. Du opretter dit personlige budget, og så regner boligværktøjet automatisk ud, hvad det vil koste dig at bo i enhver bolig.

Prøv selv:

Var dette brugbart?
89.3% fandt dette brugbart
Hjælpen er nær.
Også om søndagen.
Brug for hjælp? Vores eksperter er klar med vejledning og rådgivning.
Du kan ringe til os 365 dage om året.
Få hjælp på telefonen
Mandag til torsdag 9-21
Fredag 9-18
Weekend og helligdage 10-16