Danske Bank
Boligguide
BoligguideKom i gang
Få det store kørekort til Danske Banks boligværktøj
Få det store kørekort til Danske Banks boligværktøj

Hvis du laver dit eget budget i Danske Banks boligværktøj, vil du straks opleve en stor fordel: Nemlig at alle de boliger, du får som søgeresultat, bliver vist med de omkostninger, som lige præcis DU vil have ved at bo i dem. Så du kan egentlig bare kaste dig ud i løjerne og begynde at søge boliger fra forsiden. Men du kan også følge denne vejledning, hvis du vil have hjælp til at komme i gang.

Hjælpebillede

I denne artikel får du blandt andet svar på disse spørgsmål:

Hvad kan boligværktøjet – helt kort fortalt?

Andre boligportaler viser, hvilke boliger der er til salg, og hvad de koster. Her gør vi det lidt anderledes. Vi viser dig nemlig, hvad det vil koste lige præcis dig at bo i de boliger, der er til salg.

Opretter du en profil, får du vist enhver bolig med det budget og det råderum, du vil få, hvis du skulle bo i den. Alle beregninger bliver nemlig baseret på din økonomi.

Og når du har fundet en spændende bolig, hvor pengene passer, kan du søge om at blive godkendt til at købe boligen – uanset hvilken bank, du er kunde i.

Hvad er fidusen ved at oprette en profil?

Du kan sagtens bruge boligværktøjet uden en profil. Du har to muligheder:

 1. Du kan søge boliger og se, hvad de koster.
 2. Du kan lave et lynbudget ved at svare på fire enkle spørgsmål. Det giver dig et fingerpeg og en fornemmelse af, hvordan din økonomiske situation vil se ud i den enkelte bolig.

Men hvis du opretter en profil, får du disse fordele med i købet:

 • Gør boligsøgningen personlig: Læg et budget og få hele boligmarkedet til at tilpasse sig dine forhold. Alle boliger til salg får en farvekode, så du hurtigt kan vurdere, hvilke der vil være ekstra attraktive for dig at kigge nærmere på.
 • Gem dine favoritter: Du kan gemme boliger som favoritter og få besked, hvis priserne ændrer sig, eller hvis der er andre nyheder. På samme måde kan du gemme dine søgninger, så du automatisk får besked, når nye boliger til salg matcher dine søgninger.
 • Bliv hurtigt godkendt til at købe en bolig: Er du faldet for en spændende bolig, hvor pengene passer, kan du hurtigt blive godkendt til at købe den. Det betyder ikke, at du SKAL købe boligen, men du har mulighed for hurtigt at gøre drømme til virkelighed.
 • Se, hvad din egen bolig er værd: Find ud af, om du har friværdi, og hvor meget du kan tage med dig som udbetaling til en ny bolig.
 • Book og forbered møde med en bankrådgiver: Når det bliver tid til at tale med en rådgiver om en bolig, kan du både booke mødet og dele detaljerne med rådgiveren via din profil. Samtidig kan du selv forberede dig på mødet, så I får mest muligt ud af tiden sammen.
 • Forbered dig på fremtiden: Du kan også bruge boligværktøjet som krystalkugle ved at lave et fremtidigt budget. Det kan være særlig brugbart, hvis der for eksempel er børn på vej eller du overvejer at købe en bil.

Hvordan laver man et budget?

Hvis du vil vide mere om, hvordan man laver et budget i det hele taget, kan du læse vores artikel her: Dit budget er nøglen til dit boligkøb

Men helt kort fortalt er et budget et regnestykke, der trækker dine udgifter fra dine indtægter og viser, hvor mange penge du (forhåbentlig) har i overskud. De penge skal du leve af.

Et budget består typisk af fire slags poster:

BudgetpostHvad dækker det over?
IndtægterAlt det, du får ind som plusser på din konto.
For eksempel: Løn efter skat, SU, boligstøtte, dagpenge og børnepenge.
Faste udgifterUdgifter, du ikke kan undgå.
For eksempel: Husleje, forsikringer, telefon, internet, licens og fagforening.
Variable udgifterDit rådighedsbeløb - også kaldet dine penge til forbrug. Kort sagt: De penge, du skal leve for hver måned.
For eksempel: Mad, ferier, tøj, frisør, fitness, aviser og opsparing.
Særlige udgifterInd i mellem kræver livet lidt ekstra - og det kan det betale sig at sætte penge af til.
For eksempel: Jul, konfimationer, bryllup, barnedåb og større rejser.

Når du skal lægge dit budget her i boligværktøjet, har du flere muligheder. Du kan lave et lynbudget direkte fra forsiden. Her svarer du på fire enkle spørgsmål, som giver dig en fornemmelse af, hvad du har råd til. Det er smart og hurtigt – men det er reelt ikke et budget, du lægger. Derfor anbefaler vi også, at du laver et rigtigt budget.

Her skal du bruge følgende oplysninger:

 • Personer og indtægter: Hvor mange bor I sammen, og hvor meget tjener I?
 • Bolig: Hvor bor I, hvilke lån har I, og hvilke boligudgifter har I hver måned?
 • Bil: Har I bil, og hvad koster det jer i så fald hver måned?
 • Lån og opsparing: Hvor mange penge bruger I hver måned på afbetalinger og opsparing?
 • Faste udgifter: Hvilke faste udgifter har I hver måned? Se eksempler på faste udgifter i tabellen foroven.

Et lille tip: Inden du starter, kan det betale sig at have din netbank inden for rækkevidde. Find også gerne dine/jeres seneste lønsedler frem. Dem kan du typisk finde i e-boks.

Derudover er der et par poster mere, du kan udfylde for at få endnu mere ud af din boligsøgning:

 • Udbetaling til ny bolig: Hvor mange penge regner I med at have til en kontant udbetaling, hvis I skal købe ny bolig?
 • Fremtidsplaner: Er der fremtidsplaner, som er relevante at tænke ind i boligjagten? Det kan for eksempel være lønændringer, familieforøgelser og ny bil.

Hvordan søger man, og hvad viser resultaterne?

Du kan søge direkte fra forsiden. Søg f.eks. på bynavn, postnummer eller adresse. Eller du kan vælge ”Søg bolig på kort”, hvor du selv navigerer rundt på et danmarkskort. Det kan virke uoverskueligt, fordi du først får vist ALLE boliger, der er til salg i Danmark. Du kan dog hurtigt zoome ind på kortet, så du indsnævrer resultaterne.

På siden med søgeresultater kan du præcisere din søgning med 5 forskellige filtre. Når du har ændret på et filter, bliver dine resultater straks opdateret.

De 5 filtre er:

 • Økonomi: Vælg, hvor mange penge du som minimum vil have til forbrug hver måned.
 • Boligtype: Hvis du kun vil se en særlig slags bolig (f.eks. ejerlejlighed), kan du indstille det her. Du kan sagtens vælge mere end én boligtype.
 • Værelser: Her kan du vælge, hvor mange værelser der mindst skal være i de boliger, du vil se på.
 • Størrelse: Vælg, hvor store boliger du vil have vist. Du kan både vælge minimal og maksimal størrelse.
 • Byggeår: Hvis du har særlige krav og ønsker til, hvornår din bolig skal være bygget, er det her, det foregår.

Når du har søgt, kan du sortere dine resultater på tre forskellige måder:

 • Penge til forbrug: Få vist boligerne efter, hvor mange penge du vil have til forbrug i dem.
 • Pris: Sortér boligerne efter, hvor meget de koster at købe.
 • Liggetid: Vis de boliger, der har været til salg længst eller kortest tid.

4 spørgsmål, vi ofte får til søgeresultaterne:

Hvad betyder hjertet?

Hvis du trykker på det lille hjerte, der er på alle søgeresultaternes billeder, føjer du boligen til dine favoritter. Det virker dog kun, hvis du har oprettet en profil.

Favoritter er smarte, fordi du automatisk får besked, når der sker noget nyt. For eksempel hvis en bolig, du har gemt, pludselig falder i pris, eller hvis der kommer nye boliger til salg, der matcher en af dine søgninger. Vil du fjerne en bolig fra dine favoritter, trykker du blot på hjertet igen.

Hvad betyder farverne?

Når du har lavet en boligsøgning, bliver alle søgeresultaterne markeret med en farve – både på landkortet og i beløbet under ”Penge til forbrug” i det enkelte søgeresultat i venstre side af skærmen.

Farverne viser, hvor sund din økonomi vil være, hvis du køber den enkelte bolig. Der er fire muligheder, som groft sagt kan oversættes sådan her:

 • Grøn: Det ser godt ud. Køber du denne bolig, vil du have et sundt og fint beløb til forbrug hver måned.
 • Gul: Her skal du være opmærksom på, at din økonomi vil ændre sig. Men du kan godt købe boligen.
 • Rød: Denne bolig har du formentlig ikke råd til, fordi ændringerne i din økonomi vil blive for store.
 • Grå: Der findes nogle boliger, som vi endnu ikke kan lave en beregning på. Du kan dog stadig klikke dig videre og læse mere hos ejendomsmægleren.

Betyder rød automatisk nej?

Nej, ikke nødvendigvis. Resultaterne er både påvirket af de generelle anbefalinger af, hvor mange penge man bør have til forbrug hver måned, og af din nuværende situation.

Har du for eksempel et meget stort rådighedsbeløb i din nuværende bolig, kan du opleve kun at få vist røde og gule resultater. Det betyder ikke nødvendigvis, at du ikke har råd til at bo i nogen af boligerne. Det er typisk for at gøre dig opmærksom på, at du vil have færre penge til forbrug end nu, hvis du køber boligen – også selvom du fint vil kunne bo i den.

Farver? Hvilke farver?

Kan du ikke se farverne? Er alle dine søgeresultaterne grå? Så skulle du tage at få dig en profil - eller i det mindste prøve at lægge et lynbudget.

Hvad gør jeg, når jeg har fundet en spændende bolig?

Når du har fundet en bolig, du gerne vil vide mere om, har du forskellige muligheder:

 • Du kan se, hvordan din økonomi vil se ud i boligen.
 • Du kan se lignende boliger til salg.
 • Du kan blive godkendt til at købe bolig (det er både gratis og uforpligtende).
 • Du kan klikke dig videre til ejendomsmægleren og se hele boligannoncen og booke en fremvisning.

Hvad betyder det at blive godkendt til at købe bolig (og hvordan bliver jeg det)?

Det betyder kort sagt, at banken gerne vil finansiere dit køb af boligen, hvis du har råd til at købe og bo i den. Du skal altså både have penge til at betale for boligen og råd til at betale for de løbende omkostninger, når du er flyttet ind.

Vi anbefaler dog altid, at du tager både et advokatforhold og et bankforbehold, hvis du skriver under på en købsaftale. På den måde kan en advokat nå at rådgive dig om købsaftalen, inden du bliver bundet, og banken har tid til at fjerne forbeholdene og godkende dig til den konkrete købsaftale.

3 typiske spørgsmål om at blive godkendt

1. Er jeg tvunget til at købe en bolig, hvis jeg har fået godkendelse til at købe den?

Nej. Det behøver slet ikke være så alvorligt, som det måske kan lyde. Du er ikke forpligtet til at købe den bolig, bare fordi du bliver godkendt til det.

2. Er jeg sikker på et lån, når jeg er blevet godkendt til at købe?

Nej, ikke helt. Når vi godkender dig til at købe en bolig, er der nogle forbehold, som skal fjernes, før du kan få udbetalt et lån til at købe boligen. Vi skal for eksempel undersøge, at oplysningerne i din profil og i beregningerne er korrekte, og om du reelt kan købe og sidde i boligen. Hvis det er tilfældet, bliver forbeholdene fjernet, og så er du sikker på, at Danske Bank vil finansiere dit køb.

3. Kan jeg bruge godkendelsen i andre banker end Danske Bank?

Ja og nej. Vi godkender dig på basis af Danske Banks kreditvurderingsstandarder og rådgivningsprincipper. Den besked kan du sagtens give til en anden bank, men vi kan selvfølgelig ikke love, at deres vurdering vil være den samme.

Hvor kan jeg få mere hjælp til boligværktøjet?

Hvis du har læst hele denne lange artikel og stadig har mod på mere, så kan du finde flere artikler i den sektion, vi kalder Hjælp og guides.

Du kan jo passende starte her:

Var dette brugbart?
68.2% fandt dette brugbart
Hjælpen er nær.
Også om søndagen.
Brug for hjælp? Vores eksperter er klar med vejledning og rådgivning.
Du kan ringe til os 365 dage om året.
Få hjælp på telefonen
Mandag til torsdag 9-21
Fredag 9-18
Weekend og helligdage 10-16
,