Det betyder den lave rente

Af: Las Olsen
laso@danskebank.dk 


Hvis nogen for et par år siden havde sagt, at renten på et etårigt FlexLån® kunne komme ned tæt på en kvart procent i 2012, var de nok ikke blevet taget særlig alvorligt. Jojo, alt kan ske, men en så lav rente svarer til, at pensionskasser og andre investorer er villige til at låne penge til danske husejere stort set uden at få noget for det. Hvorfor i alverden skulle de dog gøre det?

Et alvorligt krisetegn
Det kender vi så svaret på nu. Fordi krisen i Europa har bidt sig fast, og myndighederne derfor har sat de officielle renter ned til meget tæt på nul for euroen, og at der også bliver sprøjtet nye euro ud i systemet for at holde bare lidt gang i aktiviteten. Og fordi investorer fra hele verden er bekymrede for eurolandenes økonomi. De leder efter lande at investere i, hvor der er styr på betalingsbalancen og ikke nogen udlandsgæld. Sådan et land er Danmark. Derfor er den officielle rente herhjemme nu lavere end nul, og flexlånsrenten altså kun lidt højere.

Godt for folk med gæld
Det kan de af os, der har gæld, jo så glæde os over, hvis man da ellers har lyst til at glæde sig over noget, der dybest set er et alvorligt krisetegn. Det gælder ikke kun dem med FlexLån®. Også mange med fastforrentede lån har fået glæde af rentefaldet, fordi de kan udnytte det til at konvertere deres lån. En del af rentefaldet er godt nok blevet spist af, at udviklingen på andre dele af finansmarkederne er gået låntagerne imod – de såkaldte bidragssatser er steget, og nogle typer af banklån er blevet dyrere. Men alt i alt har det sjældent været så gunstigt som nu at have gæld – og så svært at få en ordentlig rente, hvis man har penge.

Investeringer bliver billigere
I sig selv betyder det, at det bedre kan betale sig at låne penge. For eksempel til at investere i energiforbedringer, biler, der kører længere på literen, eller de meget omtalte solceller. Jo lavere rente, jo hurtigere tjener den slags sig hjem. Det betyder også, at det er billigere at etablere sig i en ejerbolig med gæld. Men igen, det er værd at huske, hvorfor renten er så lav: Fordi udsigten for Europa lyder på langvarig økonomisk stilstand, med risiko for sammenbrud. Det betyder også udsigt til en lang periode i Danmark, hvor jobbene i hvert fald ikke hænger på træerne, og hvor der ikke er lønfest. Derfor kan vi jo godt bo i ejerbolig alligevel, men det er en meget dårlig idé at sidde for hårdt i det.

Viser hvor uforudsigeligt det er
Og så er der også en anden vigtig pointe i den lave rente. At ingen havde forudset den viser, at forudsigelser om renten er meget usikre, især, når tidshorisonten er mere end nogle måneder. Når renten kan blive lavere, end nogen tror, kan den lige så vel blive højere. Masser af ting kan få renten op fra det nuværende niveau, for eksempel en forbedring af situationen i Europa. Jeg kan ikke få øje på, hvad der skulle kunne ske, som gjorde, at vi pludselig stod med en rigtig høj rente. Men der sker altså bare  ting, som vi ikke kunne få øje på på forhånd. Derfor kan jeg personligt bedst lide lån, hvor der er en grænse for, hvor høj renten kan blive i lånets levetid. Men det er en smagssag, for alt kan ske.

  

Se alle nyheder fra økonomerne

Kundeservice Kundeservice

Kom videre

Find information om vores produkter
Økonomiske analyser
Find nyheder, prognoser og analyser om dansk og international økonomi fra Danske Research.

Besøg www.danskebank.dk/analyse
Kontakt
70 123 456

Find hjælp


KundeprogramÅbningstider Kortspærring Teknisk support Sikkerhed
Kundeservice

Chat med os


Kundeservice Teknisk Support

Kontakt os


Ring til os Skriv til os Bliv kunde Ris og ros

Book møde

Find os


Søg efter filialer og pengeautomater.
Søg