Ny lovgivning på betalingsområdet
- hvad betyder det for din virksomhed?

Den 1. januar 2018 indfører vi en række forbedringer på betalingsområdet, der har betydning for din virksomhed som kunde i Danske Bank. Det gør vi på grund af en ny betalingslov, der træder i kraft samme dato.

Loven er baseret på EU-lovgivning, som hedder Payment Services Directive II (PSD2). De nye regler har til formål at øge innovationen på betalingsmarkedet, bane vejen for nye betalingsløsninger – og ikke mindst at forbedre vilkårene på betalingsmarkedet til gavn for dig som kunde.

 

Hvad betyder ændringerne for din virksomhed?

Helt konkret vil du opleve følgende ændringer:

 • Betalinger til og fra udlandet foregår hurtigere. For eksempel vil alle betalinger i EU/EØS-valutaer blive stillet til rådighed for dig samme dag, som vi modtager beløbet.
 • For betalinger til EU/EØS-lande skal omkostningerne ved betalingerne deles mellem afsender og modtager.
 • Som erhvervsdrivende må du ikke længere pålægge dine kunder et gebyr for kortbetaling, hverken i fysiske butikker eller ved nethandel.
 • Danske Bank vil på sigt åbne op for muligheden for at se betalingsoplysninger fra flere banker i én digital løsning.

Læs mere om ændringerne

 • Hurtigere overførsler til og fra udlandet

  Hurtigere overførsler til og fra udlandet

  Fra januar 2018 modtager du alle betalinger i EU/EØS-valutaer hurtigere – beløbet bliver til rådighed for dig samme dag, som vi modtager betalingen. Det betyder, at du får rente allerede samme dag.

  Hvis du foretager betalinger i euro, som bliver vekslet fra en anden EU/EØS-valuta, vil du desuden opleve, at de bliver gennemført på én dag, hvis modtageren er inden for EU/EØS-området. Det er en forbedring i forhold til i dag, hvor det kun gælder betalinger i euro uden veksling.
 • Betalingsomkostninger skal deles

  Betalingsomkostninger skal deles

  Ifølge de nye regler skal betalinger til EU/EØS-lande oprettes, så omkostningerne ved betalingen deles mellem afsender og modtager. Det betyder, at afsender og modtager hver især betaler omkostningerne til deres bank. Det nye krav gælder, uanset om du selv opretter betalingen i netbank eller District, eller vi gør det for dig.

  Kun i særlige tilfælde er det muligt at oprette betalinger til EU/EØS-lande, hvor afsender betaler alle omkostninger. Ring til os på 45 14 00 00, eller kontakt din rådgiver, hvis du har brug for denne type betaling.
 • Ikke gebyr ved kortbetaling

  Ikke gebyr ved kortbetaling

  Fra januar 2018 må erhvervsdrivende ikke længere pålægge sine kunder gebyr for kortbetaling. Det gælder både i fysiske butikker og ved nethandel – og for private kort og firmakort med privathæftelse (dog ikke Diners- og American Express-kort). Det er stadig muligt at pålægge gebyr for betaling med firmakort med firmahæftelse.

  Desuden kommer der mere forbrugerbeskyttelse på kortområdet. Helt konkret falder selvrisikoen ved andres misbrug af kort fra 1.100 kr. til 375 kr. Det gælder også firmakort.
 • Oplysninger fra flere banker i én digital løsning

  Oplysninger fra flere banker i én digital løsning

  PSD2 giver dig som kunde mulighed for at give andre banker og udbydere af finansielle tjenester adgang til oplysninger om din virksomheds betalingskonti i Danske Bank.

  Med den nye mulighed for at udveksle oplysninger kan vi og andre finansielle virksomheder udvikle nye services og få adgang til betalingsoplysninger på tværs af banker. Det betyder, at vi på sigt vil åbne op for muligheden for at se betalingsoplysninger fra flere banker i én digital løsning. Du skal som bruger naturligvis altid give tilladelse til det.

PSD2 og open banking

PSD2 er også til at bane vejen for open banking, som kort og godt betyder, at det ikke længere kun er banker, der kan tilbyde finansielle tjenester. Det giver nye teknologiske muligheder for vores kunder og for os som bank.

Få mere at vide om Danske Bank og open banking.