Del

Hjælp dit barn ud på boligmarkedet med et forældrekøb

Forældrekøb eller familielån. Ejerbolig eller andelsbolig. Du kan hjælpe dit barn ud på boligmarkedet på flere måder. Og det behøver hverken at være dyrt eller besværligt.

Dit barn mangler en bolig. Ventelisterne til kollegier og ungdomsboliger virker endeløse, og selv et lille kvistværelse kan koste en mindre formue at leje. Men måske kan et forældrekøb være løsningen? Udgiften er typisk under 1.000 kr. om måneden for forældrene.

I dag er det meget almindeligt, at forældre hjælper deres børn ind på boligmarkedet, og mange af dem er helt almindelige lønmodtagere. For i modsætning til, hvad man måske skulle tro, behøver et forældrekøb ikke koste dyrt.


Vi vil gerne hjælpe med spørgsmål om boligkøb

Bliv ringet op   Book et møde


Forældrekøb behøver ikke koste dyrt
I dag bliver knap halvdelen af de små ejerlejligheder i storbyerne solgt som forældrekøb. Det er den mest brugte model, når forældre vil hjælpe deres barn med at få et sted at bo. Og selv om boligpriserne er steget de seneste år, er et forældrekøb stadig inden for rækkevidde for mange familier.

En del forældre tænker, at udgiften ved et forældrekøb må svare til en ekstra husleje. Men sådan er det langt fra. Mange forældre har i dag mulighed for at låne billigt i friværdien på deres egen bolig. Barnet betaler som lejer en væsentlig del af udgifterne til forældrekøbet. Men fordi barnet kan søge boligstøtte, bliver udgifterne ikke så store – så ordningen er overkommelig for begge parter.

Et forældrekøb kan skrues sammen på flere måder, men forældrenes udgift kan godt komme ned under 1.000 kr. om måneden for en toværelses lejlighed på 50 kvadratmeter i København. Udgiften er noget lavere i Aarhus og Odense – og i Aalborg kan et forældrekøb nærmest være gratis for forældrene.

Det koster et forældrekøb i 4 studiebyer

Priserne på ejerlejligheder er vidt forskellige i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Se hvad et forældrekøb koster i de fire store studiebyer.

Kilde: Realkredit Danmark, tal fra 2018

Start med at tage banken med på råd
Et forældrekøb behøver ikke at være en indviklet affære. I Danske Bank anbefaler vi dog alle familier at søge rådgivning, når de overvejer et forældrekøb.

En god idé er at tage én ting ad gangen – og et møde med en rådgiver i banken kan være et godt sted at starte. 

Mulighederne kan være flere og bedre, end I tror – og hvis I kender dem på forhånd, er I godt rustet til boligjagten, når barnet fx får tilbudt en studieplads.

Andelslejlighed? Overvej et familielån

Et alternativ til forældrekøbet kan være et såkaldt familielån, hvor barnet selv køber en bolig for penge lånt af forældrene. Sådan et lån kan gøres både rente- og afdragsfrit.

Et familielån kommer oftest i spil, hvis familien har kig på en andelslejlighed. I de fleste andelsforeninger er det nemlig et krav, at det er ejeren selv, der bor i boligen – og så kan et familielån være den eneste mulighed.

Det er ikke en model, vi ser så tit nu om dage. Der er høj fart på andelsboligmarkedet, og det kan være svært at komme i nærheden af en lejlighed i en god andelsforening. Men hvis man er heldig, så er familielånet altså en mulighed.

Hvad må din nye andelsbolig koste?

Lad os regne på, hvad du kan købe for.

Book møde

De 10 vigtigste råd ved forældrekøb

 • 1. Det er en god studietid, du investerer i
  Når du køber en lejlighed til dit barn, er det primært en god base for studielivet, du investerer i. Lad ønsket om at hjælpe den unge være udgangspunktet – i stedet for at se lejligheden som en økonomisk investering. Meget kan ske på boligmarkedet, og der er ikke nogen garanti for, at forældrekøbet giver en økonomisk gevinst. 
 • 2. Vær bevidst om, hvad forældrekøbet koster 
  Hvis du køber en lejlighed til dit barn, skal du være indstillet på at bruge en bid af dit rådighedsbeløb på barnets bolig hver måned. Sådan vil det være nogle år frem i tiden, og det skal du naturligvis være afklaret med. Tænk også over, at du risikerer et økonomisk tab på forældrekøbet – til gengæld får dit barn et fast sted at bo i studieårene og måske længere endnu. 
 • 3. Overvej om du hjælper bedre på andre måder
  Et forældrekøb eller et forældrelån til bolig er ikke de eneste måder, du som forælder kan hjælpe dit barn gennem studielivet. Du kan fx også hjælpe ved at give tilskud til studiebøgerne, huslejen eller andet, den unge har brug for. Hver forælder kan årligt give sit barn en skattefri gave på op til 64.300 kroner (tal fra 2018). 
 • 4. Lav klare aftaler med dit barn om lejligheden

  At købe og sælge en lejlighed er ikke helt billigt – så forældrekøbet bør være en langsigtet løsning. Det skal den unge som udgangspunkt være indstillet på. Og så er det fx vigtigt, at I får aftalt, hvem der står for at vedligeholde og pleje lejligheden – så der ikke opstår uenighed mellem jer, når I en dag skal sælge lejligheden igen. 

 • 5. Vælg en lejlighed, der kan dække familiens behov i mange år 
  Spørg jer selv, hvad der skal til, for at lejligheden bliver en langtidsholdbar løsning for familien. Er lejligheden fx stor nok til, at en kæreste kan rykke ind? Er det et sted, hvor den unge vil have lyst til at blive boende i nogle år efter studiet? Kan du eventuelt selv få glæde af lejligheden senere i livet? Eller er der mindre søskende, som kan få brug for den? 
 • 6. Tjek altid ejerforeningens vedtægter
  Det er vigtigt at tjekke ejerforeningens vedtægter, før du slår til og køber en ejerlejlighed som studiebolig til dit barn – du skal selvsagt være sikker på, at du gerne må leje boligen ud til barnet. Hvis du overvejer at købe en andelsbolig til dit barn, skal du være opmærksom på, at mange andelsboligforeninger ikke tillader fremleje.  
 • 7. Få rådgivning om skatten
  Som forælder skal du betale skat af markedslejen på den ejerbolig, du køber. Det kan du gøre på tre forskellige måder, og det er dine individuelle, økonomiske forhold, der afgør, hvad der bedst kan betale sig for dig. En revisor kan nemt hjælpe med at vælge den rette model – og sørge for skatteregnskabet, hvis du ikke vil stå for det selv.
 • 8. Find den rigtige husleje

  Når du skal leje en ejerlejlighed ud til dit barn, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan I fastsætter den unges husleje. Er huslejen for høj, kan den unge ikke få boligstøtte. Er den for lav, risikerer I, at Skattemyndighederne opfatter det som en indirekte gave til barnet, som kan være skattepligtig. 

  Undersøg gerne, hvordan andre i området sætter lejen – og sørg for at lave en lejekontrakt, som giver barnet mulighed for at få boligstøtte. Vær i øvrigt opmærksom på, at den unges indkomst er afgørende for, om han eller hun kan få boligstøtte. 

 • 9. Tjek hvad rentestigninger vil betyde for økonomien i din egen bolig

  Når du drager finansieringen af din egen bolig ind i finansieringen af lejligheden til dit barn, er det en god idé at tænke over, hvad det vil betyde for din økonomi, hvis renten stiger. 

  Hvis dit realkreditlån er variabelt forrentet, vil din månedlige ydelse stige, hvis renten stiger – og så vil du have færre penge til dig selv hver måned. Hvis du derimod har et fastforrentet lån, vil rentestigninger ikke give udslag i dit budget. Dertil kommer, at en fast rente giver en vis beskyttelse af din friværdi i boligen.

 • 10. Vær bevidst om skatten, når du sælger lejligheden
  Hvis du får en gevinst, når du sælger ejerlejligheden igen, så skal du betale skat af den – men sælger du lejligheden med et tab, kan du ikke trække det fra i skat. Du har mulighed for at sælge ejerlejligheden videre til dit barn til en pris, der ligger 15 procent lavere end den offentlige ejendomsvurdering. 

Beregn, hvad det koster at låne

Hvilken bolig har du?

Vælg boligtype
Ejerbolig
Andelsbolig
Fritidsbolig

Bliv klar til at købe bolig

Find din nye bolig blandt alle boliger til salg, få økonomisk overblik og søg om en hurtig købsgodkendelse.

Læs mere

Tal med os før forældrekøbet

Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om forældrekøb er en god mulighed for jer.

Book et møde

- eller ring til os på 70 15 15 16

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.