Livet – og pengene – når du har fået job

De første par måneder, når man har fået sit første rigtige job, handler ofte om at komme godt i gang med arbejdet. Men når prøvetiden er udløbet, er det tid til at standse op og tænke på… penge. Her er fem ting, du skal overveje.

  • 1.  Hvordan får du råd til ferie? 

     
    De fleste får 12,5 % af deres løn i feriepenge. Det svarer til fem ugers ferie med fuld løn – men dem kan du først holde i næste ferieår.  Så hvordan vil du få penge til at holde ferie det første år? Måske har du nogle feriepenge til gode fra et studiejob?

    Du kan tjekke dine feriepenge på borger.dk

    Hvis du er heldig, kan du måske også forhandle dig frem til lidt ferie med løn i det nye job! Men ellers kan du i hvert fald lave en fast, månedlig opsparing. For et helt år uden ferie kan godt være hårdt.

    Kontakt

    Ung Økonomi – vi er her for at gøre det nemt

    Som du kan se, behøver økonomi ikke være kedeligt, men ofte kræver det lidt sparring. Derfor har Danske Bank et helt hold af Ung rådgivere som kan sparre og svare på alle de spørgsmål, der har med Ung økonomi at gøre. Og du kan roligt spørge løs - du er ikke den første, der har haft brug for et godt råd.
    Book møde

    - eller ring til os på 45 130 100

    4020F9127DD50674
    Bliv klogere på alt det, vi kan hjælpe med i Ung Direkte (1:18)
  • 2.  En meget vigtig forsikring

    Der er sikkert mange år til, du skal på pension… Men det er en god idé at begynde opsparingen med det samme, for så skal du samlet set spare mindre op – og hvis du har en pensionsordning på dit nye job, har du måske også to forsikringer, der er overordentlig vigtige: En livsforsikring og en forsikring mod tab af erhvervsevne. 

    En forsikringen mod tab af erhvervsevne kan være en ufatteligt god forretning. Hvis du bliver syg eller skadet, så du ikke kan arbejde mere, kan den betyde, at du stadig har en rimelig indtægt helt frem til pensionsalderen. Ellers risikerer du at skulle klare dig på ydelser, som svarer til bistandshjælp i rigtig mange år. Så tjek alt det med pension igennem – inklusiv forsikringer – og sørg for, at du er dækket godt ind.

    Artikel: Hjælp, jeg skal mødes med en pensionsrådgiver
    Værktøj

    Ingen pensionsordning?

    Som kunde i Danske Bank kan du få en gratis samtale om pension.

    Book møde

    - eller ring til os på 70 123 456

  • 3.  Hvad drømmer du om?

    Penge på kontoen efter år på smalhals med SU eller elevløn – så er der fest! Men inden du vænner dig til et højt forbrug, er det rart at have tænkt på, hvad du egentlig drømmer om – og hvad du kan gøre med dine penge for, at det kan blive virkelighed. Læs og bliv klogere på dine muligheder nedenfor

    Artikel: Drømmer du om børn? Sådan påvirker barslen vores økonomi
    Guide: Drømmer du om egen lejlighed eller hus? Eje, leje eller andel – sådan vælger du
    Fakta

    Find en opsparingskonto til dig og din situation

    En opsparingskonto, hvor du overfører et fast månedligt beløb, kan gøre det nærmest smertefrit at spare op. Og hvis du for nylig er steget i indkomst, er det endnu lettere.
    Find den konto, der passer bedst til dig

  • 4.  Farvel, gæld

    Det kan også være, du drømmer om at komme af med din gæld. Her er et godt tip at starte med: Få afviklet den gæld du betaler de højeste renter for. De dyreste lån er typisk sms- og kviklån, men derefter kommer som regel overtræk, kassekredit eller forbrugslån. Det er altid en god ide at tale med sin bank. Sammen kan I finde ud af, hvordan du bedst betaler af på din gæld.

    Da renten på SU-lån er meget lav, giver det god mening at betale anden gæld af, før du betaler dit SU-lån tilbage.

    Ifølge reglerne kan du nemlig vente et godt stykke tid med at betale dit studielån tilbage. Helt konkret skal du begynde at betale tilbage  i januar, når der er gået et år siden, du afsluttede din uddannelse.  Hvis du bliver færdiguddannet i august 2016, kan du altså vente med at begynde at betale tilbage til januar 2018. 

    Tip: Se status på dine SU-lån og betal evt. af på gælden på borger.dk
  • 5.  Tjek, om du skal betale SU tilbage – log in på minsu.dk

    Hvis du har haft et velbetalt studiejob, eller bare har arbejdet meget under din uddannelse, har du måske tjent så mange penge, at du ender med at skulle betale SU tilbage. Plus et tillæg på 7 %. Det er rart at være opmærksom på, inden der dumper et girokort fra Styrelsen for Videregående Uddannelser ind i din eBoks. 

    Til gengæld må du tjene ubegrænset, når først du er færdig og udskrevet af din uddannelse.

    Tip: Sådan er reglerne – læs mere om tilbagebetaling af SU på su.dk 

  • 6.   Hvad nu, hvis du mister jobbet?

    Det kan måske føles mærkeligt at tænke på det, når du lige er kommet i job, men alligevel … Hvad hvis du bliver arbejdsløs? Hvis du ikke allerede er medlem af en a-kasse, så er nu det perfekte tidspunkt at blive det. Så er du sikret dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.

    Du skal dog have været medlem i mindst 12 måneder for at kunne få dagpenge – og dagpengesatsen er betydeligt højere end bistandshjælp. Det koster ca. 500 kr. om måneden at være medlem, når du er færdig med din uddannelse. Men mister du jobbet, kan de være godt givet ud.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.