Har I brug for mere end et godt råd?

Book møde

Spar penge på energi og vedligehold

Nye huse er i høj kurs hos danskerne, og flere boligkøbere vælger nu at rive et ældre parcelhus ned for at bygge et nyt hus, der passer præcis til dem.

Det lyder som en dyr vej til drømmeboligen – men reelt kan der være penge at spare, fortæller cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

”Energi og vedligeholdelse er tunge poster i en boligejers budget, og de er altså væsentligt tungere i et gammelt hus med energimærke E end i et nyt hus, hvor energimærket er i top,” forklarer han. 

Du sparer bl.a. penge i det nye hus, fordi det er billigere at varme op, og fordi færre ting skal fikses, når alt er nyt. Med de sparede udgifter kan du låne et højere beløb og stadig sidde for nogenlunde det samme om måneden. 

”Når du bygger nyt, har du typisk brug for et større lån, end når du køber et ældre hus. Men det kan ende med at koste cirka det samme på budgetkontoen hver måned, fordi de løbende udgifter er lavere i det nye hus”, uddyber Christian Hilligsøe Heinig.

Hvor meget du kan låne, afhænger selvfølgelig af flere faktorer end de løbende udgifter. Så hvis du tænker nybyg, anbefaler cheføkonomen, at du får din bank til at regne konkret på det, du drømmer om. 

Er det bæredygtigt?

I et nyt hus bruger I mindre energi, og det er naturligvis godt i et bæredygtighedsperspektiv. Men det koster meget energi at rive ned og bygge nyt, så samlet går der over 50 år, før det nye hus er mere bæredygtigt end det gamle. I det perspektiv er det i dén grad værd at overveje, om huset i stedet kan renoveres.
Kilder: Bolius og home

Læs også: Bolig og energirenoveringer – kan det betale sig?

Få mere tid og det helt rigtige hus 

Hos HusCompagniet, der er Danmarks største husbygger med mere end 1.500 nybyggede huse årligt, oplever administrerende direktør Martin Ravn-Nielsen, at danskernes mod på at rive ned og bygge nyt er vokset markant.

"Især i de større byer vælger flere og flere af vores kunder den løsning. På den måde får de et nyt hus efter egne ønsker i et færdigudviklet villakvarter – og så endda energivenligt og med minimal vedligeholdelse." 

Det med vedligeholdelsen er vigtigt for mange familier, vurderer Martin Ravn-Nielsen.  

"Tid er jo en knap ressource i en travl børnefamilie, og i et nyt hus sparer du noget tid, fordi du ikke skal male vinduer og ordne nedslidte ting på huset. Den kan du bruge på at at være sammen med dine børn, din familie og dine venner."  

Og så er det i øvrigt en helt speciel oplevelse at designe sit eget hus, se det blive bygget, få nøglerne ... og flytte ind som de første, fortæller Martin Ravn-Nielsen.

Selv har han prøvet det fire gange med sin egen familie.


Byggedrømmer du?

Tal med os og kom et stort skridt videre

Book møde


Beliggenheden er afgørende 

Også ejendomsmæglerne hos home ser den stigende tendens til, at ældre huse rives ned for at give plads til moderne boliger med lavt energiforbrug og minimal vedligeholdelse. 

I de større byer anslås 5-10 procent af hushandlerne at have riv-ned-og-byg-nyt for øje. Men home ser også eksempler i mindre byer og på attraktive grunde nær vandet. 

Det er typisk parcelhuse i mindre god stand fra 1960’erne og 1970’erne, der bliver revet ned. Køberne er ofte børnefamilier, der har brug for meget plads. 

”Og så er beliggenheden altså afgørende for de kunder, der vælger den her løsning,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker hos home.

”Familierne drømmer fx om at bo i et særligt kvarter eller tæt på en bestemt skole, og i de større byer kan man ikke bare købe en central byggegrund, fordi alle områder er udstykket.”  

Det er også i de større byer, det bedst kan betale sig at købe et ældre hus og bruge i omegnen af 100.000-150.000 kr. på at rive det ned – for at få en grund at bygge på, forklarer Henrik Hauthorn Jensen. 

Det er nemlig ikke alle steder i landet, riv-ned-og-byg-nyt kan betale sig rent prismæssigt. Men i byerne er kvadratmeterprisen på huse ofte højere end prisen på at bygge nyt.

”Hvis du kan bygge til 20.000 kroner per kvadratmeter, og de ender med at være 25-30.000 værd, når huset står færdigt, så er det selvfølgelig med til at få økonomien i dit drømmehus til at hænge sammen.” 

Skal vi regne på jeres drøm?

Tag os med på råd helt fra start, når I drømmer om at renovere bolig eller bygge et nyt hus til familien. Vi vil meget gerne hjælpe med at regne på jeres drøm – og på mulighederne for at gøre den til virkelighed.

Book møde     Beregn boliglån