Del

Riv ned, byg nyt – og bo billigere

Flere og flere køber et ældre hus for at rive det ned og bygge et nyt. Det lyder som en dyr løsning. Men der kan faktisk være penge at spare ved at bygge nyt frem for at renovere et ældre hus.

Har I brug for mere end et godt råd?

Book møde

Spar penge på energi og vedligehold

Nye huse er i høj kurs hos danskerne, og flere boligkøbere vælger nu at rive et ældre parcelhus ned for at bygge et nyt hus, der passer præcis til dem.

Det lyder som en dyr vej til drømmeboligen – men reelt kan der være penge at spare, viser et regneeksempel fra Realkredit Danmark.

”Du kan spare cirka 2.700 kroner om måneden i udgifter til energi og vedligehold, hvis du rykker ind i et nyt hus frem for at overtage et ældre hus med energimærke E, ” fortæller Lasse Nygaard, der er boligchef i Danske Bank.

Og det er rigtig godt nyt for dig, der drømmer om at rykke ind i et spritnyt hus med din familie.

Lidt firkantet kan de sparede udgifter nemlig omsættes til, at du kan låne godt 1,6 millioner kroner mere – og stadig sidde for det samme om måneden – hvis du vælger et fastforrentet, afdragsfrit 1,5 procent-lån.

”Når du bygger nyt, har du typisk brug for et større lån, end når du køber et ældre hus. Men det kan ende med at koste cirka det samme på budgetkontoen hver måned, fordi de løbende udgifter er lavere i det nye hus”, forklarer Lasse Nygaard.

Vil du afdrage på dit lån, ser regnestykket selvfølgelig anderledes ud – til gengæld sparer du mere op til dig selv, så du over tid får en endnu mere robust økonomi. Og så afhænger beløbet, du kan låne, selvsagt af flere faktorer end de løbende udgifter. Så boligchefen anbefaler, at du får din bank til at regne konkret på det, du drømmer om.Vælg selv de rigtige løsninger 

Hos Milton Huse, der hvert år bygger ca. 450 nye huse i hele landet, oplever Claus Sjøgreen, afdelingschef for Milton Huse på Sjælland, at kunderne i dag er meget bevidste om, at de kan spare penge på energi og vedligehold, hvis de bygger nyt i stedet for at renovere et ældre hus.

De sparede udgifter betyder selvfølgelig ikke, at alle nybyggere bare kan slå ud med armene og vælge dyre løsninger hele vejen igennem. Som altid med boligkøb bør du nøje overveje dine valg.

”Men det er jo netop en af fordel ved at bygge nyt, at du selv kan vælge fx materialer og planløsning, så du får et hus, der passer til lige præcis din families behov”, understreger Claus Sjøgreen.   

”Hvis du fx vil have de ovenlysvinduer, du altid har ønsket dig, så går du måske lidt på kompromis andre steder. Du har mange muligheder, så det handler om at prioritere dine ønsker.”

Byggedrømmer du?

Tal med os og kom et stort skridt videre

Book møde

Beliggenheden er afgørende 

Også ejendomsmæglerne hos home ser en stigende tendens til, at ældre huse rives ned for at give plads til moderne boliger med lavt energiforbrug og minimal vedligeholdelse. 

I de større byer anslås 5-10 procent af hushandlerne at have riv-ned-og-byg-nyt for øje. Men home ser også eksempler i mindre byer og på attraktive grunde nær vandet. 

Det er typisk parcelhuse i mindre god stand fra 1960’erne og 1970’erne, der bliver revet ned. Køberne er ofte børnefamilier, der har brug for meget plads. 

”Og så er beliggenheden altså afgørende for de kunder, der vælger den her løsning,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker hos home.

”Familierne drømmer fx om at bo i et særligt kvarter eller tæt på en bestemt skole, og i de større byer kan man ikke bare købe en central byggegrund, fordi alle områder er udstykket.”  

Det er også i de større byer, det bedst kan betale sig at købe et ældre hus og bruge i omegnen af 100.000 kr. på at rive det ned – for at få en grund at bygge på, forklarer Henrik Hauthorn Jensen. 

For i byerne er kvadratmeterprisen på huse ofte højere end prisen på at bygge nyt.

”Hvis du kan bygge til 20.000 kroner per kvadratmeter, og de ender med at være 25-30.000 værd, når huset står færdigt, så er det selvfølgelig med til at få økonomien i dit drømmehus til at hænge sammen.” 

Skal vi regne på jeres drøm?

Tag os med på råd helt fra start, når I drømmer om at bygge et nyt hus til familien. Vi vil meget gerne hjælpe med at regne på jeres drøm – og på mulighederne for at gøre den til virkelighed.

Book møde

Regneeksempel af realkreditlån fra Realkredit Danmark:  

Udbetalt kreditbeløb: 1.625.000 kr.
Hovedstol: 1.706.000 kr.
1. års månedlige ydelse før skat: 2.652 kr. 
Løbetid: 30 år
Antal ydelser: 360 måneder
Fast debitorrente: 1,5 procent
Kurs: 97,47
ÅOP: 2,7 procent
Omkostninger: 870.916 kr.
Tilbagebetaling: 2.539.761 kr.
Vi tager pant i boligen

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.