Del

Sådan gør du, hvis du vil købe en andelsbolig

Når du køber en andelsbolig, skal du se dig godt for. Inden du slår til, bør du bl.a. tjekke andelsboligforeningens økonomi, så du undgår ubehagelige overraskelser og ved, at prisen er den rette. Vi guider dig igennem trin for trin.

 • 1.  Hvad har du råd til?

  1.  Hvad har du råd til?

  Tal med din bank og få hjælp til at lægge et budget, der tager udgangspunkt i dig og din situation. Så ved du hvor dyrt, du har råd til at bo. Økonomien i andelsforeninger kan dog være meget forskellig, og det kan på sigt betyde meget for din økonomi.

  De fleste foreninger har en fornuftig økonomi, men i foreninger med dårlig økonomi, risikerer boligudgiften at stige væsentligt. Derfor er det som regel nødvendigt, at du og banken ser på budgettet en ekstra gang, når du har fundet en konkret andel, du er interesseret i. 

  Tal med os

  Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om en andelsbolig er et godt køb for dig.

  Book møde

  - eller ring til os på 70 15 15 16

 • 2.  Find andelsboligen

  2.  Find andelsboligen

  Det er forskelligt, hvordan andelsboliger bliver sat til salg. Nogle steder – typisk i ældre foreninger – foregår det via ventelister. Det skyldes, at en del andelsboliger sælges til så attraktive priser, at potentielle købere står i kø.

   

  Andre andelsboliger – typisk i nyere andelsboligforeninger – kan man finde via ejendomsmæglere og boligsalgssider på internettet. De behøver dog ikke være dårlige køb af den grund.

  Tip:

  Gode råd ved køb af andelsbolig
  Andelsbolig fra A-Z

   

  5 facts om andelsboliger

  • I en andelsbolig køber du en del af en forening – og bliver på den måde ejer af en andel af foreningens formue og gæld.
  • Samtidig opnår du brugsret til en bestemt bolig i andelsboligforeningen.
  • Du kan ikke få et realkreditlån til at købe en andelsbolig, men i stedet et banklån. Renten er som oftest dyrere end et realkreditlån.
  • Som andelshaver betaler du ikke ejendomsværdiskat.
  • Du kan ikke selv bestemme, hvad du vil sælge en andelsbolig for. Det er nemlig andelsforeningen og ikke markedskræfterne, der bestemmer prisen.
 • 3.  Få styr på dokumenterne

  3.  Få styr på dokumenterne

  Når du har fundet en lejlighed, du er interesseret i, skal du i gang med at læse de tilhørende dokumenter. Det er selvfølgelig lidt besværligt, men det er vigtigt at vide, hvad det egentlig er, du køber en del af, så du ikke får uønskede overraskelser senere hen. 

  De papirer, du skal have udleveret, er:

  • Seneste regnskab: Hvilke lån er der i foreningen? Hvilken risiko er der forbundet med lånene? 
  • Vedtægter fra foreningen: Hvordan er reglerne, når du f.eks. vil sælge? Hæfter I solidarisk, det vil sige, hvis ét medlem ikke kan betale sin boligafgift, hænger I andre så på regningen?
  • Referat fra seneste generalforsamling: Er der større udgifter i vente, f.eks. nyt tag?
  • To nøgleoplysningsskemaer: Ét om andelsboligforeningen og et om selve huset eller lejligheden. Skemaerne indeholder de vigtigste oplysninger om lejligheden og foreningen. 
   

  Vidste du, at…

  Andelsboligforeningens lån er vigtige for din økonomi. Nogle foreninger har f.eks. variabelt forrentede lån, hvor det bliver dyrere, hvis renten stiger. Eller afdragsfri lån, som der senere skal betales afdrag på. Det kan betyde, at den boligafgift, du skal betale, er nødt til at stige! Omvendt findes der også andelsboligforeninger, der betaler af på gælden, så den i en overskuelig fremtid vil være væk. 

 • 4.  Tjek foreningens økonomi

  4.  Tjek foreningens økonomi

  Forhør dig hos din bank, om du kan få hjælp af en boligrådgiver til at vurdere, om økonomien i andelsboligforeningen er sund. Så ved du, om foreningens lån betyder, at boligafgiften risikerer at stige – og om salgsprisen er den rette. 

  Men også om andelslejligheden - ud fra de bagvedliggende oplysninger – stadig passer til dig og din økonomi. 
   

  Ikke tid til at tale med bank og advokat? 

  Hvis sælgeren eller mægleren insisterer på at få en underskrift med det samme, inden du har talt med banken og advokaten, kan du få et såkaldt forbehold skrevet ind i aftalen: 
  ”Købers underskrift er betinget af, at der kan opnås sædvanlig finansiering til sædvanlig rente i et dansk pengeinstitut. Købers underskrift er desuden betinget af, at købers advokat/rådgiver/pengeinstitut kan godkende aftalen i sin helhed. Køber skal meddele sælger eller dennes repræsentant senest den [typisk seks hverdage fremme i tiden], hvis indsigels skal gøres gældende.”

  Det er en helt almindelig sikkerhedsforanstaltning, som giver dig tid til at få det hele tjekket igennem.
 • 5.  Brug en advokat

  5.  Brug en advokat

  Få en boligadvokat til at se alle papirerne igennem og tjekke, om alt ser godt ud med de juridiske briller.

  Du kan også vælge at få uafhængig køberrådgivning f.eks. hos en ejendomsmægler.


  Partnerskab

  Spar 1.000 kr. på Køberrådgivning

  Som kunde i Dansk Bank kan du spare 1.000 kr. på Køberrådgivning hos home.

  Bestil dit værdibevis

  Læs mere om home værdibevis

 • 6.  Få finansieringen på plads
 • 7.  Købsaftale og andelsboligbevis

  7.  Købsaftale og andelsboligbevis

  Når køber og sælger af andelen bliver enige, udarbejder andelsboligforeningens administrator et overdragelsesdokument – dvs. en købsaftale – som skal underskrives af både køber og sælger. Og som ny andelsbolighaver skal du typisk godkendes af foreningens bestyrelse. 

  I overdragelsesdokumentet står bl.a. den aftalte pris, overtagelsesdatoen og hvornår og hvordan pengene skal deponeres hos administratoren.

  Du får også et andelsboligbevis, hvor der står, at du har brugsret til andelen.  

  Husk din indboforsikring!

  Har du en forsikring, som du kan tage med – eller skal du købe en ny? Så er det værd at undersøge, om din andelsboligforening har nogle forsikringer, du er dækket af,  så du ikke tegner en unødvendig ekstraforsikring. Det kan f.eks. være skader på glas og toiletkumme.

  Tjek mulighederne hvis du har brug for en ny forsikring

 • 8.  Tid til at betale

  8.  Tid til at betale

  Du har allerede finansieringen på plads. Nu hjælper banken dig med at betale pengene på den dag og på den måde, det er aftalt i overdragelsesdokumentet. Det foregår ved en kontooverførsel til administrator. 

 • 9.  Endelig bliver nøglerne dine!

  9.  Endelig bliver nøglerne dine!

  På dagen for overdragelsen mødes du med sælgeren. I aflæser el/varme/vand, så sælger kan sørge for, at forsyningsselskaberne får besked om overdragelsen - og så får du nøglerne. Husk at sikre dig, at alt er som aftalt i lejligheden. 

Andre har også set