Hvad er et omvendt forældrekøb?

Når man køber en bolig og lejer den ud til sine forældre, kaldes det et omvendt forældrekøb.

Hele tre gode grunde var der til, at Henrik Lind Husen og hans hustru valgte at købe en forældrekøbslejlighed – ikke til deres barn, men til Henriks mor.

”Min mor havde en brændende drøm om en have. Men hun kunne ikke blive lånegodkendt, fordi hun var førtidspensionist. Så det var en mulighed for at give hende noget, hun altid havde ønsket sig,” fortæller Henrik Lind Husen.

Samtidig havde Henrik længe haft et ønske om at investere i noget ejendom.

Henrik er far til treårige tvillinger og bonusfar til to store piger på ni og tolv år – og her er den tredje grund begravet: ”Vi kunne alle sammen godt tænke os, at hun boede lidt tættere på børnebørnene ” fortæller Henrik Lind Husen, der til daglig arbejder med ejendomsadministration.

Derfor købte Henrik og hans kone sidste år et forældrekøb – en ejerlejlighed med have, som Henriks mor nu er flyttet i, tæt på Henrik og hans hustrus hjem i Hellerup lidt nord for København. Og her håber Henrik, at hans mor vil blive boende de næste tyve år.

En god idé at tale alt om forældrekøbet igennem
Så nu er Henrik ikke bare sin mors søn – han er også hendes udlejer. Hvordan er det gået?


”Jeg var ikke i tvivl om, at det nok skulle blive en god løsning både for hende og os, for vi har altid haft et tæt forhold ”, fortæller Henrik Lind Husen, der i dag er 36 – hans mor er 59. Alligevel brugte mor, søn og svigerdatter lang tid og mange kræfter på at tale alle de praktiske ting igennem.


”Hvad gør man, hvis der ikke bliver betalt husleje. Hvem skulle betale for istandsættelsen. Hvem har kontakten til håndværkerne, hvem gør hvad og hvornår skal det gøres. Hvem har kontakten til ejerforeningen. Og så videre, ” remser Henrik op. Og de grundige aftaler viste sig at være en rigtig god idé.

”Der er helt klart nogle af de udfordringer, vi har haft, som kunne være blevet til problemer, hvis ikke vi havde talt tingene igennem på forhånd, ” siger Henrik.


Henriks gode råd: Få rådgivning
Henrik deler gerne sine erfaringer med andre, der overvejer et forældrekøb – hvad enten det er til børn eller forældre:


”Det er en rigtig god idé at få rådgivning om alt fra lejeniveauer til beskatningsregler. Jeg vil anbefale at tage fat i en lejeretsadvokat. Man kan også,
i de fleste tilfælde, få det lokale huslejenævn til at forhåndsgodkende den leje man har tænkt sig at tage - så kan Skattemyndighederne ikke anfægte lejeniveauet senere. Og så er en skattespecialist en rigtig god idé. For selv om man har sat sig ind i tingene, er det let at overse noget,” siger han. 

Tal med os før forældrekøbet

Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om forældrekøb er en god mulighed for jer.

Book et møde

- eller ring til os på 70 15 15 16 

Partnerskab

Brug en køberrådgiver fra home og spar 1.000 kr., hvis du er kunde i Danske Bank

Bestil dit værdibevis