Del

Boligen, når I flytter sammen

Det kan være lidt af et puslespil at flytte sammen. Især hvis I kommer fra hver sin bolig og skal flytte sammen i en tredje. Se her, hvordan I undgår faldgruberne og kommer godt i mål.

 • 1.  Pas på dobbelt husleje

  1.  Pas på dobbelt husleje

  Første skridt på vejen er at beslutte, hvor I skal flytte hen. Vil I flytte sammen i en af de boliger, I allerede har? Eller vil I finde en helt tredje?

  Det kan være lidt af et kunststykke at afvikle to boliger, så det passer med indflytningsdatoen i en tredje. Så hvis I har muligheden, kan det være en god løsning at starte med at flytte sammen i en af jeres eksisterende boliger – i hvert fald for en periode. 

   
  Fakta

  Vidste du, at…

  Du selv skal stille med 5 % af prisen, hvis du køber en ejerbolig – plus udgifter til advokat og tinglysning m.v.? Så overvej, om du har behov for en boligopsparing, hvis du drømmer om dit eget hus eller en ejerlejlighed.
 • 2.  Lejebolig: Lav klare aftaler

  2.  Lejebolig: Lav klare aftaler

  Hvis I flytter sammen i en lejebolig, er det ikke sikkert, at I begge kan blive skrevet på lejekontrakten. Mange lejeboliger bliver nemlig tildelt efter en venteliste – og så er det kun personen på ventelisten, som kan få sit navn på kontrakten. Når I har boet sammen i boligen i to år, får den anden part til gengæld mulighed for at overtage boligen, hvis I f.eks. går fra hinanden.
   
  Det kan godt være dyrt at flytte i lejebolig – især i de større byer. Depositum og forudbetalt husleje løber nemt op, så lav en klar aftale om, hvordan I deler udgiften – og hvad I gør med pengene, hvis den ene part senere flytter ud. 

  Tip: Se, hvordan du undgår fælderne ved lejebolig hos Lejernes Landsorganisation
 • 3.  Hvis den ene ejer boligen

  3.  Hvis den ene ejer boligen

  Flytter i sammen i en ejer- eller andelsbolig, som den ene af jer allerede ejer, er der mulighed for, at den anden kan købe sig ind i boligen. Men det er en proces, som kræver professionel rådgivning fra en boligadvokat.

  Alternativt kan den ene af jer leje sig ind i boligen. I så fald er det en god idé at lave en formel lejekontrakt, så lejeren ikke kan blive smidt ud uden varsel, hvis I bliver uvenner. I kan evt. downloade en standardkontrakt på Borger.dk.

  Husk også at fastsætte huslejen rimeligt, så lejeren ikke kommer til at afdrage på boliglånene – uden nogensinde at komme til at eje noget.

  Artikel: Læs også '6 gode økonomiråd, når I flytter sammen
 • 4.  Pas på med fremleje

  4.  Pas på med fremleje

  Nogle par flytter kun sammen på prøve. Det betyder ofte, at den ene part fremlejer sin bolig, mens parforholdet testes. Hvis I hører til den gruppe, skal I være meget opmærksomme på lejelovens bestemmelser om fremleje.
   
  Lejeloven har nemlig en række regler for, hvornår der er mulighed for at gøre en lejeaftale tidsbegrænset – og afprøvning af parforhold er ikke en af dem. Du risikerer med andre ord at få en evighedslejer på halsen, hvis du ikke passer på. 

   
  Tip: Du kan undgå at få problemer med udlejningen, hvis du kender lejeloven

  Fakta

  Få et gratis boligkøbsbevis

  Med et boligkøbsbevis ved du, hvor meget du kan købe for
  - og så kan du handle bolig med det samme.

  Book møde og få et boligkøbsbevis
  – eller ring 70 15 15 16 og lad os hjælpe dig i gang

 • 5.  Husk dette, hvis I køber fælles bolig

  5.  Husk dette, hvis I køber fælles bolig

  De fleste par i Danmark flytter sammen, før de evt. bliver gift. Hvis det også gælder for jer, er der et par ting, I skal være særligt opmærksomme på, når I køber en fælles bolig.
   
  Kærestepar arver f.eks. ikke automatisk hinanden. Det betyder bl.a., at I skal sikre hinanden økonomisk – f.eks. med en livsforsikring – når I køber bolig. Læs mere om, hvilke regler der er anderledes for par, som ikke er gift, i artiklen her.
   
  Tal også med en bankrådgiver og evt. en advokat om, hvordan I sikrer hinanden økonomisk. Det kan være rigtig godt givet ud. Både hvis I senere vælger at gå fra hinanden – og hvis I bliver sammen til jeres dages ende.
   
  God boligjagt.
   
  Artikel: Læs meget mere om boligkøb i temaet 'Du skal købe bolig'

Andre har også set