Der er et hav af myter, når talen falder på investering – og særligt går 5 klassiske myter igen. Måske genkender du en eller flere af dem? Og måske har de fået dig til at beslutte, at din opsparing skal blive på bankkontoen?
Svarer du ja? Så læs med her, hvor vi stiller skarpt på investeringsmyternes top 5 og nuancerer billedet.
MYTE 1: Investering kræver mange penge
Nej, investering er ikke en fritidssyssel forbeholdt millionærer – og man behøver heller ikke at være halv- eller kvartmillionær. I princippet kan du investere alt fra hundrede kroner og opefter.
Det afgørende er ikke så meget beløbets størrelse, men hvornår du forventer at skulle bruge din opsparing. Som tommelfingerregel bør du have en tidshorisont på mindst 3 år, når du investerer.
MYTE 2: Investering kræver stor viden
Ja, det kræver viden at investere – hvis du altså selv vil have fingrene helt ned i maskinrummet og vælge de aktier og obligationer, du vil investere i. Ligesom det kræver viden selv at reparere en bil i stedet for at gå til en mekaniker.
Men der findes mange investeringsløsninger, hvor eksperter klarer den løbende investering af dine penge – lige fra enkeltaktier til fonde og såkaldte pasningsløsninger.
Det kan fx være løsninger, hvor eksperter investerer dine penge på baggrund af, hvornår du forventer at skulle bruge dine penge, hvilken grad af risiko der passer til dig, og hvor mange penge du kan tåle at tabe, hvis investeringen mod forventning udvikler sig negativt.
Vil du have hjælp til investering?
MYTE 3: Investering er tidskrævende
Tager det lang tid at lave mad? Det afhænger fuldstændig af, hvilken ret du laver, og om du laver det hele fra bunden eller køber en færdigret. Det samme gælder med investeringer.
Hvis du selv vil være nede i detaljen med hvert eneste selskab, du investerer i, og dagligt følger udviklingen på aktiemarkedet, ja så kan du hurtigt bruge al din fritid på investeringer.
Men overlader du dine investeringer til eksperter via fx fonde eller pasningsløsninger, så kan du læne dig tilbage og lade professionelle porteføljeforvaltere overvåge og tilpasse dine investeringer.
Nogle investorer foretrækker det første, andre det sidste og mange en mellemløsning. Investering er med andre ord lige præcis så tidskrævende, som du selv gør det til.
MYTE 4: Investering er meget risikabelt
At investere er forbundet med højere risiko end penge på en bankkonto, ingen tvivl om det.
Men du kan kan vælge at investere med høj eller lav risiko. Og du skal være bevidst om dit valg, så du kan sove roligt om natten.
Typisk udgør aktier og obligationer de to grundelementer, når du investerer. Aktier giver dig på længere sigt det højeste forventede afkast. Men samtidig er risikoen højere. For aktier svinger mere i kurs end obligationer, og i dårlige perioder vil aktier typisk give dig større tab.
Er du villig til at investere med høj risiko, skal du altså have en høj andel af aktier. Ønsker du en lav risiko, skal du have mange obligationer.
Jo længere tidshorisont du har, før du skal bruge dine penge, jo højere andel af aktier kan du som tommelfingerregel tillade dig at have, da en længere tidshorisont gør dig mindre sårbar over for midlertidige udsving i aktiekurserne.
Som investor skal du dog være bevidst om, at investeringer også kan give tab – uanset hvor høj eller lav risiko, du investerer med.
MYTE 5: Investering er dyrt
Nej, det er ikke nødvendigvis dyrt for dig at investere.
Når du investerer, er der typisk omkostninger forbundet med at gennemføre investeringen – dvs. selve købet og salget af værdipapirer – men digitale handelsplatforme har de senere år reduceret omkostningerne.
Yderligere kan der være et såkaldt depotgebyr for opbevaring af dine værdipapirer.
Vælger du at lade eksperter klare investeringerne for dig – fx forskellige typer af fonde – så betaler du en løbende pris for dette. Men også her er der tendens til, at nye billige investeringsprodukter presser priserne ned.
Lad ikke myterne stoppe dig
De fem myter holder desværre rigtig mange mennesker fra at investere, selv om de potentielt kunne få gavn af det.
Men i dag behøver det hverken være svært, dyrt eller tidskrævende at lave sin første investering. Der findes investeringsløsninger til mange forskellige typer af investorer, og der er nok også en til dig. Så tag en snak med din rådgiver i banken, hvis du vil i gang!
Vi hjælper dig i gang!
Vil du have mulighed for at få mere ud af dine penge? Så kan vi hjælpe med rådgivning og værktøjer, der gør det nemt for dig at vælge, hvordan du vil investere. Vi kan gøre det sammen, vi kan gøre det for dig, eller du kan gøre det selv.