Del

5 myter, der skræmmer os fra at investere

Klumme: Mange mennesker lader af misforståede årsager være med at investere deres opsparing, selv om de potentielt kan få stor glæde af det. Det er en ærgerlig erfaring, Danske Banks chefstrateg Tine Choi har gjort sig gennem årene.

"Som forbruger vil det være billigere at rejse til USA og købe amerikanske varer på internettet, og det er selvfølgelig positivt. Til gengæld kan den lavere dollarkurs have en negativ effekt, når det gælder investeringer og pensionsopsparinger", siger Tine Choi, chefstrateg i Danske Bank.

Der er et hav af myter, når talen falder på investering, og især fem klassiske myter støder jeg på igen og igen. Herunder gennemgår jeg myterne én for én – måske du også kan genkende dig selv i en eller flere af dem.

MYTE 1: Investering kræver mange penge
Den måske mest udbredte myte af alle. Men nej, investering er ikke en fritidssyssel forbeholdt millionærer – og man behøver heller ikke at være halvmillionær eller kvartmillionær for den sags skyld. I princippet kan du investere lige fra få hundrede kroner og opefter.

Det afgørende er ikke så meget beløbets størrelse, men hvornår du forventer at skulle bruge din opsparing. Som tommelfingerregel bør du have en tidshorisont på mindst 3 år, før du overvejer en investering.

MYTE 2: Investering kræver stor viden
Ja, det kræver viden at investere – hvis du vel at mærke selv vil have fingrene helt nede i maskinrummet og udvælge de enkelte aktier og obligationer, du vil investere i. På præcis samme måde som det kræver viden selv at reparere en bil i stedet for at gå til en mekaniker.

Men der eksisterer mange forskellige investeringsløsninger, hvor eksperter tager sig af den løbende investering af dine penge – lige fra enkeltaktier til fonde og såkaldte pasningsløsninger. Det kan fx være investeringsløsninger, hvor eksperter investerer dine penge på baggrund af, hvornår du forventer at skulle bruge dine penge, hvilken grad af risiko der passer til dig og dit temperament, og hvor mange penge du kan tåle at tabe, hvis investeringen mod forventning udvikler sig negativt.

Vil du have hjælp til investering?

Book møde

MYTE 3. Investering er tidskrævende
Tager det lang tid at lave mad? Det afhænger fuldstændig af hvilken ret du laver, og om du selv vil lave det hele fra bunden af, eller måske køber en færdigret. Det samme gælder med investeringer. Hvis du insisterer på selv at være nede i detaljen med hvert eneste selskab, du investerer i, og dagligt følger udviklingen på aktiemarkedet tæt, ja så kan du hurtigt bruge al din fritid på investeringer og mere til.

Men hvis du overlader dine investeringer til eksperter via fx fonde eller pasningsløsninger, kan du modsat læne dig tilbage og lade professionelle porteføljeforvaltere sørge for den løbende overvågning og tilpasning af dine investeringer.

Nogle investorer foretrækker det første, andre det sidste og mange en mellemløsning. Investering er med andre ord lige præcis så tidskrævende, som du selv gør det til.

MYTE 4: Investering er meget risikabelt
At investere er forbundet med højere risiko end penge på en bankkonto, ingen tvivl om det, men der hersker mange misforståelser og generaliseringer om, hvor risikabelt det er at investere. Sandheden er, at du både kan vælge at investere med høj risiko og med lav risiko. For dig som investor er det blot vigtigt, at du er bevidst om dit valg af risiko og har styr på risikoen, så du kan sove roligt om natten.

Typisk udgør aktier og obligationer de to grundelementer, når du investerer. Aktier giver dig på længere sigt det højeste forventede afkast, men samtidig er risikoen højere. Aktier svinger mere i kurs end obligationer, og i dårlige perioder vil aktier typisk give dig større tab.

Er du villig til at investere med høj risiko, skal du altså have en høj andel af aktier. Ønsker du en lav risiko, skal du modsat have mange obligationer. Jo længere tidshorisont du har, før du skal bruge dine penge, jo højere andel af aktier kan du som tommelfingerregel tillade dig, da en længere tidshorisont gør dig mindre sårbar over for midlertidige udsving i aktiekurserne.

Som investor skal du dog være bevidst om, at investeringer også kan give tab – uanset hvor høj eller lav risiko du investerer med.

MYTE 5: Investering er dyrt
Nej det er ikke nødvendigvis dyrt for dig at investere. Når du investerer, er der typisk omkostninger forbundet med at gennemføre investeringen – dvs. selve købet og salget af værdipapirer – men digitale handelsplatforme har de senere år gjort sit til at reducere disse omkostninger. Yderligere kan der være et såkaldt depotgebyr for opbevaring af dine værdipapirer.

Investerer du i investeringsløsninger, hvor eksperter tager hånd om investeringerne på dine vegne – som fx forskellige typer af fonde – betaler du en løbende omkostning for dette. Her ser jeg dog en tendens til, at nye billige investeringsprodukter er med til at presse priserne ned.

Alt i alt afholder de fem myter ovenfor desværre rigtig mange mennesker fra at investere, selv om lysten og behovet er der. Faktisk er det i dag ret enkelt for dig at investere din opsparing enten via digitale løsninger eller via din rådgiver, men måske der for mange investorer in spe også er en mental barriere, der skal overvindes, før de kaster sig ud i deres første investering. Heldigvis er det (næsten) aldrig for sent at komme i gang.

Vi hjælper dig i gang med at investere

Vil du have mulighed for at få mere ud af dine penge? Så kan vi hjælpe med rådgivning og værktøjer, der gør det nemt for dig at vælge, hvordan du vil investere. Vi kan gøre det sammen, vi kan gøre det for dig, og du kan gøre det selv.
Vil du vide mere om dine muligheder.

Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.