Del

Dine investeringer og det tyske valg

Hvad er på spil ved det tyske valg – og hvordan kan det påvirke de finansielle markeder? Chefstrateg Tine Choi fra Danske Bank giver nogle af svarene.

Når tyskerne den 24. september går til valg, kan Angela Merkel sikre sig sin fjerde periode som tysk kansler. Men et valg i Europas største økonomi er altid en vigtig begivenhed, så vi har stillet chefstrateg Tine Choi fem spørgsmål om, hvad det kan komme til at betyde.

1. Hvad er der på spil ved det tyske valg?
”Valget kommer ikke umiddelbart til at påvirke EU og eurosamarbejdet. Både Angela Merkel og hendes største konkurrent Martin Schultz er fortalere for et tæt europæiske samarbejde. På den måde står valget i stærk kontrast til det franske valg, som i høj grad var et spørgsmål om for eller imod Europa.”

I Tyskland er det temaer som f.eks. immigration, flygtningepolitik, forsvarsbudget og skat, der står højt på agendaen. Det populistiske parti Alternative für Deutschland, som vil trække Tyskland ud af euroen, ser ikke ud til at få indflydelse.”

2. Hvad forventer Danske Bank af valget?
”Vi forventer, at Angela Merkel fortsat er Tysklands kansler, når valget er overstået. Det tyder alle meningsmålinger på. Vi forventer større spænding om, hvilken koalition af partier Merkel potentielt ender med at stå i spidsen for.”

3. Hvordan kan det påvirke de finansielle markeder?
”På kort sigt forventer vi en begrænset markedsreaktion, fordi valget ikke for eller imod EU og euroen. Men på længere sigt kan valget godt få indflydelse på aktiemarkedet. En koalition med det liberale parti FDP kan løfte europæiske aktier med tyske aktier som lokomotiv. FDP går blandt andet ind for et styrket EU og en lempelig finanspolitik, der kan være med til at støtte væksten i Tyskland, og det vil være positivt set med investorøjne. Vi forventer ingen påvirkning af renten.

4. Hvad betyder valget for jeres syn på aktier?
”Vi fastholder vores overvægt i aktier med fokus på europæiske aktier, der nyder godt af en attraktiv cocktail af lav inflation, lave renter og pæn vækst. Når det tyske valg er overstået, forventer vi, at der igen vil komme fokus på den fundamentale økonomiske udvikling, som er inde i god gænge i Europa.”

5. Hvad betyder valget for EU og euroen?
”Vi forventer, at vi efter valget står med et styrket europæisk lederskab i Tyskland. Merkel og den franske præsident Macron – populært betegnet M&M – er set i lyset af Brexit klar til at presse på for et styrket EU-samarbejde.”

”M&M er fast besluttet på, at Brexit ikke skal optage al energien. Fokus skal være på de lande, der vil den europæiske union. M&M har i den seneste periode talt om at skabe en fælles europæisk finans- og økonomiminister, hvilket kan betyde, at Europa vil blive set på som en mere sammentømret enhed.”

5 tidspunkter i dit liv, hvor du skal overveje at investere >

5 myter, der skræmmer os fra at investere >

 

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.