1: Lad barnet tjene egne penge

Børn kan godt blive lidt nærige med penge, de selv har tjent. Og det er en god ting, så længe det ikke tager overhånd. For det giver dem et mere konkret forhold til pengene, så de lærer at forholde sig kritisk til, om de f.eks. har brug for en ny telefon eller ej.

Derfor kan det være en fin idé at lade dine børn arbejde lidt for lommepengene – eller opfordre dem til at få et fritidsjob, når de er fyldt 13 år, som er aldersgrænsen for, hvornår børn må få et arbejde.

Husk dog, at der skal være styr på løn, skat og tidsforbrug, for det skal selvfølgelig ikke gå ud over uddannelsen. Til gengæld er det en fin mulighed for at snuse til arbejdslivet, få nogle flere penge og lære lidt mere om privatøkonomi.

 

2: Lav en opsparing for barnet

De fleste børn kan godt lide at spare op og mærke sparegrisen blive tungere. Men når børnene bliver større, kan det være godt at sætte opsparingen lidt mere i system. Og da kontanter ikke er så udbredt som tidligere, kan det være en god ide at give børnene deres egen opsparingskonto. 

Snak gerne om, hvad pengene skal bruges til. Både fordi det er sjovere at spare op, når man har et mål, og fordi det er værdifuldt for barnet at lære, at man først kan købe noget, når man har sparet pengene op. På sigt kan det være med til at undgå, at barnet bliver registret som dårlig betaler.

 

3: Prøv at lægge et budget

Et budget kan være et nyttigt værktøj til for eksempel at vise et barn, hvad ting koster, og hvordan den daglige økonomi hænger sammen. Så lær dit barn at lægge et budget.

Tag udgangspunkt i en situation, som interesserer barnet, når I øver jer. Og husk at gentage øvelsen, når barnet flytter hjemmefra, så han eller hun kommer godt fra start med sin nye økonomi.

Hent budgetskema som inspiration


Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank


4: Fortæl om familiens økonomi

Hverdagen er fuld af situationer, hvor I kan tale om økonomi. I det daglige kan du tage dit barn med ud at handle, og lad gerne ungerne klare mindre indkøb selv, når de bliver store nok. Fortæl desuden om nogle af de økonomiske valg, I træffer. F.eks. hvis I lægger penge til side til julegaver eller sparer op til en ferie eller til udbetalingen på en bil eller et hus.

Når barnet kan få sit eget betalingskort, netbank og MobilePay, er det også oplagt, at I sammen sætter jer ind i, hvordan det hele fungerer. Sådan kan du trin for trin sikre dig, at din barn til slut bliver klar til at overtage ansvaret for økonomien selv.

Se vores tilbud til børn og unge

5: Få styr på din egen økonomi 

Forskningen viser, at dårlige pengevaner går i arv. For eksempel viser et danske studie, at der er større sandsynlighed for, at du misligholder dine lån, hvis dine egne forældre har haft svært ved at betale deres regninger til tiden. Selv blandt landets 10 procent højeste lønnede er sandsynligheden større end for personer i de laveste indkomstgrupper.

Med andre ord: Dine børn lærer af, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Derfor er det afgørende for dine børns økonomiske fremtid, at du udviser ansvarlighed omkring din egen økonomi.

Giv dit barn en god økonomisk start på livet med en opsparing

Bestil børneopsparing    Bestil Danske Gave