Tænk på en investor!
Hvis du ser en skjorteklædt mand i slutningen af halvtredserne for dig, er du ikke helt gal på den. For ja, den typiske danske investor en mand på +55, der bor i hovedstaden, har en lang uddannelse og tjener 300.000-700.000 om året.  

Men fortvivl ikke, hvis du ikke matcher den profil. For det store billede af, hvem der køber værdipapirer, er noget mere nuanceret. 

Faktisk investerer de fleste danskere jo via deres pensionsopsparing. Derudover har en ud af tre danskere investeret frie midler i aktier eller obligationer - typisk ud fra et helt basalt ønske om at få et højere afkast af deres penge, end de kan få på en almindelig bankkonto. 

Kan du bedre se dig selv i det billede af en investor? Så læs videre og find din type nedenfor!   

To gode anledninger til at investere

  1. Du har et større beløb stående, som du tidligst skal bruge om tre år – måske har du arvet, solgt din bolig eller fået en bonus fra dit arbejde. 
  2. Du har løbende overskud i din økonomi – fx fordi du er steget i løn, er flyttet til en billigere bolig eller har færre udgifter fordi børnene er flyttet hjemmefra. 

Spreder, gambler – eller livrem og seler?
Når hver tredje dansker investerer, siger det sig selv, at investorer er vidt forskellige. Alle vil gerne have et højt afkast – men der er fx stor forskel på, hvor stor en risiko, vi er villige til at løbe i jagten på afkastet. 

Der vil altid være en vis risiko forbundet med at investere, men du kan selv skrue op og ned for den i dit valg af investeringer. Fx skruer gambleren højt op for andelen af aktier, fordi de giver et højere forventet afkast end obligationer. Den mere forsigtige investor vælger en høj andel af obligationer – fordi de typisk er forbundet med mindre risiko. 

Læs også: Hvordan vælger jeg den rette investering? 

Uanset om du er en risikovillig gambler, en afbalanceret spreder eller typen, der trives bedst med livrem og seler, findes der i dag mange forskellige måder at investere på.  Og den gode nyhed er, at du hverken behøver at råde over store summer eller vide en masse om aktier og obligationer for at komme i gang. 

Læs også: 100 kr. om måneden kan blive til en mindre formue

Det er til gengæld vigtigt, at du tænker over, hvornår du skal bruge dine penge igen, og hvor store udsving og tab du kan tåle. Din tidshorisont og din risikovillighed er nemlig afgørende for, hvordan dine investeringer skal skrues sammen.  

Vi hjælper dig i gang med at investere

Vil du have mulighed for at få mere ud af dine penge? Så kan vi hjælpe med rådgivning og værktøjer, der gør det nemt for dig at vælge, hvordan du vil investere. Vi kan gøre det sammen, vi kan gøre det for dig, og du kan gøre det selv.
Vil du vide mere om dine muligheder.

Book møde