Kort fortalt

  • Edge computing: Jagten på millisekunder.
  • Metaverse: Forbrugsboom i en digital verden.
  • Batterier til elkøretøjer: Nye fremskridt påkrævet.
”Hvis jeg havde spurgt folk, hvad de ville have, ville de have sagt hurtigere heste.”. Sådan lyder et klassisk citat fra Henry Ford, der grundlagte bilfabrikken Ford Motor Company. Omkring 100 år senere var Apple og Steve Jobs med til at gøre smartphonen til en uundværlig del af vores liv, selv om de færreste på forhånd havde indset behovet og det økonomiske potentiale.

Og hvad er så pointen? Det er, at du i mange tilfælde ikke ved, hvad du mangler, før du får det!
Vinderne i vores nye virtuelle verdener vil være dem, der ejer verdenerne eller sælger unikke og eftertragtede digitale produkter i dem. 
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 
Ofte har ny teknologi skabt morgendagens vindere, og det er ikke småpenge, vi taler om, hvis man som investor formår at ramme plet. Ifølge investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch har 1,5 pct. af alle selskaber de sidste 30 år genereret 100 pct. af nettoformuen på det globale aktiemarked. Samtidig er der en tendens til, at selskaber brænder hurtigere ud på den store scene. I 1958 var den gennemsnitlige levetid for selskaber i S&P 500-indekset 61 år, i 2016 var den 24 år, og ifølge et forecast fra Bank of America Merrill Lynch vil tallet være 12 år i 2027.

Men hvad er så de mest interessante teknologier, hvis vi ser ind i 2022? Jeg har tre bud, som pirrer min investeringsmæssige nysgerrighed, og som jeg ser et interessant potentiale i for de selskaber, der formår at levere de bedste løsninger.

Edge computing: Jagten på millisekunder
5G giver os hurtigere internet, der gør det muligt at speede endnu mere op under digitaliseringen – fx automatisering af fabrikker, selvkørende biler og meget mere. Men skal vi tage de næste skridt fremad, kræver det endnu hurtigere beregninger i de digitale enheder, der styrer løjerne.

Her kan der vindes vitale millisekunder, hvis alle beregninger ikke først skal op i skyen via cloud computing, men kan foregå på mere lokale og simple enheder. Det er essensen af edge computing, der bringer beregninger og datalagring tættere på der, hvor behovet er.

 

Det var en gigantisk digital begivenhed, da den kendte amerikanske rapper Travis Scott i foråret 2020 lancerede sin nyeste musik ved livekoncerter inde i computerspillet Fortnite. 

Metaverse: Forbrugsboom i en digital verden
Et andet interessant område er det digitale menneske og det digitale forbrug, Metaverse er en betegnelse for computerskabte virtuelle 3D-virkeligheder, og det er et hypet begreb i øjeblikket, hvor ønsket om at være avatars i en digital verden får mere og mere fokus.

Jeg er nok kun en novice, men mine børn er digitale, de er på spilplatforme, hvor de leger røvere og soldater sammen med vennerne, og de venner kan være overalt lige fra Tokyo til Mexico City. Næste skridt er måske børnefødselsdage i et digitalt univers – eller afdelingsmøder på jobbet. Med de mange zoom- og teams-møder under coronakrisen er vi måske allerede godt på vej. Vi ser også kunstnere, der afholder koncerter og lancerer nye sange på spilplatforme som Fortnite, Nike har sagt, at de vil sælge digitale sneakers, og tidligere i år blev en digital Gucci-taske solgt for mere end 4000 dollars. Det var i øvrigt mere end prisen for den samme taske i virkelighedens verden. Salg af våben, udstyr og tøj – såkaldte skins – i computerspil er for længst blevet en global milliardforretning.

Vinderne i vores nye virtuelle verdener vil være dem, der ejer verdenerne eller sælger unikke og eftertragtede digitale produkter i dem – og alt dette kræver i øvrigt også fortsatte investeringer i blandt andet semiconductors og cloud computing. Yderligere kræver det masser af energi, og fokus på en mere bæredygtig digital verden drevet af grøn strøm kan blive yderligere et område, der får mere opmærksomhed i det nye år.

Batterier til elkøretøjer: Nye fremskridt påkrævet
Endeligt er batterier inden for elkøretøjer et område, hvor jeg forventer en rivende udvikling. Vi er ved at nærme os smertegrænsen for opladning forstået på den måde, at vi vil blive hæmmet af manglende opladningsmuligheder uden yderligere store investeringer i den fornødne infrastruktur. Her kan alternativerne i form af bedre batterier og opladningsmuligheder blive en guldgrube.

LÆS OGSÅ: Elbiler er en attraktiv høstak

Jeg vil fx være overrasket, hvis ikke vi ser flere tests og måske endda up and running-ruter, hvor du kan oplade, mens du kører. Det kræver et teknologisk indgreb i elbilen, men hey – det er jo bare en computer på hjul, så det er vel bare at sætte en dongle på bilen. Jeg ved det ikke, men bedre opladningsløsninger kan – kombineret med batterier, der kan holde over langt større afstande – være nødvendige trends for, at vi kan fortsætte konverteringen til elkøretøjer.

Alt i alt går vi et spændende digitalt år i møde i 2022. 


HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.

Denne publikation udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder