Den amerikanske præsident, Donald Trump, demonstrerede med et enkelt tweet sin globale magt og indflydelse den forgangne weekend. Han varslede højere toldsatser på kinesiske varer, og siden har de globale finansmarkeder stået på den anden ende.

På trods af handelskrigens opblussen har vi dog fortsat tiltro til aktier. Vi vurderer, at investorer her kan hente mere værdi end på obligationsmarkedet i det kommende år, og den formodning er blandt andet baseret på de lave renter, fornuftige økonomiske data fra Europa, USA og Kina samt virksomhedernes indtjeningsestimater. Samtidig forventer vi fortsat en handelsaftale mellem USA og Kina inden for en overskuelig fremtid.

Vi er imidlertid ikke naive. Handelskrigen kan sagtens udvikle sig til det værre, før det bliver bedre, og derudover lurer der altid andre risici i kulissen på aktiemarkederne. Men hvor ser vi de største potentielle benspænd for aktiekurserne lige nu? Det bliver jeg jævnligt spurgt om, og efter min vurdering drejer det sig aktuelt om følgende 5 negative jokere – i uprioriteret rækkefølge:

1. Få selskaber har drevet kursfesten
Trods den seneste uges kursfald har 2019 stadig været et fantastisk aktieår. I USA er S&P 500-indekset steget knap 15 pct. år til dato, og en lille håndfuld selskaber tegnet sig for mere end en fjerdedel af det samlede afkast. Konkret drejer det sig om selskaberne Microsoft, Google (Alphabet), Facebook, Amazon og Apple. De fem giganter har tilsammen løftet hele S&P 500-indekset med godt 4 pct., og det gør aktiemarkedet sårbart over for gevinsthjemtagning i disse selskaber.

2. Jobtørke kan få Trump til tasterne
Det kan godt være, at der er gang i jobskabelsen i USA, men jobfesten er i den senere tid gået mere eller mindre uden om fremstillingssektoren, som er en vigtig sektor i svingstaterne og blandt mange af Donald Trumps kernevælgere. Det er med garanti et faktum, han er opmærksom på, nu hvor det næste amerikanske præsidentvalg nærmer sig i horisonten, og det kan få ham til at ty til bombastiske tweets for at dække over manglende job.

Det er måske i det lys, man skal se weekendens tweet fra Donald Trump, og som vi har konstateret i denne uge, kan hans udmeldinger skabe stor uro og usikkerhed blandt investor. Situationen kan potentielt blive yderligere forværret, når Donald Trumps 90 dages tænkepause om handelsvilkårene mellem USA og Europa udløber den 18. maj. Åbner han så en ny flanke i sin handelskrig?

LÆS OGSÅ: Vi fastholder aktier trods Trumps handelsbombe.

3. Aktietilbagekøb ebber ud
En væsentlig drivkraft for de stigende amerikanske aktiekurser har hidtil i år været aktietilbagekøb fra selskaber samt aktiekøb fra hedgefonde, som har lukket ned for shortpositioner. Vores vurdering er, at de amerikanske selskabers aktietilbagekøb vil peake omkring midten af maj, og at aktierne derefter vil få aftagende rygvind fra den front.

4. Investorer går på sommerferie
I løbet af de kommende måneder vil vi gradvist se en aftagende handelsvolumen på aktiemarkederne i takt med, at sommeren sætter ind, og investorerne går på ferie – og når volumen er lavere, skal der mindre til at rokke båden. Så skal der færre og mindre handler til at udløse markante skift i kurserne.

Især i august holder investorerne i både USA og England ferielukket. Sidste år bød august på meget store udsving i emerging markets-valutaer, da blandt andet den tyrkiske lira styrtdykkede, og det kan medvirke til, at investorer skruer ned for risikoen i deres porteføljer, inden de trækker stikket på kontoret og tager til stranden.

5. Uro kan blive selvforstærkende
Endeligt er der VIX-indekset – populært betegnet frygtindekset – som afspejler den forventede volatilitet i det amerikanske aktiemarked. Det er lidt teknisk, men her kan vi se, at der på det seneste er ekstremt mange investorer, der har shortet VIX-indekset og dermed ikke forventer stigende markedsudsving, tværtimod. Her er der sket en meget markant udvikling siden årsskiftet, hvor investorerne var mere frygtsomme.

De omfattende shortpositioner i VIX-indekset kan forstærke bølgegangen på aktiemarkederne, når vi som i denne uge løber ind i en periode med markedsuro og øget volatilitet. Så giver shortpositionerne nemlig tab, som kan sprede sig som ringe i vandet og føre til, at investorer fx må sælge ud af aktier for at reducere deres risiko, ligesom det kan generere aktiesalg i forskellige kvantitative investeringsmodeller.

Ovenstående fem risikofaktorer afholder os dog ikke fra at overvægte aktier i vores porteføljer i øjeblikket, mens vi modsat undervægter obligationer. Risiko er altid en del af naturens orden på aktiemarkederne – og vores vurdering er altså, at den forventede belønning er risikoen værd lige nu.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.