I dag er det fredag den 13., og det er en ildevarslende dato, der har lagt navn til en serie af gyserfilm. Måske der i år også venter en gyser på aktiemarkedet. I hvert fald lyder startskuddet til den amerikanske regnskabssæson på fredag, og siden følger regnskaberne i Europa og Danmark.

Denne gang er selskabernes regnskaber imødeset med større spænding end normalt. Over en bred kam sætter virksomhederne nu ord og tal på de forventede effekter af handelskrigen.

”Ser vi på de rå regnskabsdata, burde regnskaberne for første halvår blive en festlig begivenhed med høj vækst i selskabernes indtjening. Det store spørgsmål er imidlertid, hvordan handelskrigen påvirker selskabernes forventninger til fremtiden – ikke mindst forventningerne til deres fremtidige investeringsaktivitet,” siger Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Hvorfor er selskabernes investeringsaktivitet så vigtig?

”Fordi vi befinder os i den sene fase af det økonomiske opsving, hvor selskabernes investeringer er en afgørende drivkraft for, at opsvinget varer ved – og det er en forudsætning for fortsat stigende aktiekurser.

Tidligere fik opsvinget blandt andet næring af centralbankernes lempelige pengepolitik, men centralbankernes stimuli bliver gradvist udfaset. Selskabernes investeringer er så at sige sidste skud i bøssen i det økonomiske opsving,” siger seniorstrategen.

LÆS OGSÅ: Hvem er bange for den store stygge handelskrig?

Hvordan påvirker handelskrigen selskabernes investeringsaktivitet?

”Handelskrigen skaber usikkerhed. Ingen ved, om den eskalerer yderligere, og hvor længe den fortsætter. Frygten er, at handelskrigen får virksomheder til at holde igen med deres investeringer, og at det vil ramme den globale vækst negativt. Derfor er vi meget spændte på selskabernes udmeldinger.”

Hvilken effekt får handelskrigen på selskabernes indtjening?
”Handelskrigen kan få selskaber til at skrue ned for den forventede indtjening for resten af 2018. Eksempelvis har Daimler, der producerer Mercedes-Benz-biler, som det første store selskab skruet ned for indtjeningsforventningerne for 2018 som følge af handelskrigen. Kina har lagt straftold på biler fra USA, og Daimler producerer SUV’er til det kinesiske marked i USA.

Men selv om lavere forventet indtjening er negativt for de enkelte selskaber og kan ramme aktiemarkedet, er vi som sagt endnu mere optagede af selskabernes investeringsaktivitet på grund af betydningen for den overordnede økonomiske vækst.”

Bør investorer sælge ud af deres aktier inden regnskabssæsonen?

”Det afhænger helt af den enkelte investors risikoprofil og strategi. Vi har for nylig reduceret andelen af aktier i vores porteføljer – men vi har fortsat en moderat overvægt af aktier. Det betyder, at vi fortsat har flere aktier i vores porteføljer, end vi forventer at have på lang sigt.”

Hvordan forventer du, at aktiemarkedet vil udvikle sig herfra?

”Vi forventer pæne kursstigninger det kommende år, men med bølgegang undervejs. Overordnet vurderer vi stadig, at den økonomiske vækst ser solid ud, og vi vurderer også, at aktierne er fornuftigt prissat i forhold til den forventede indtjening. Men risikoen er afgjort blevet øget i løbet af de seneste måneder.

I perioder med stor usikkerhed og nervøsitet er der en tendens til, at investorer handler mere på frygt end på facts, og det er efter vores opfattelse også, hvad vi oplever i øjeblikket. Men i det lange løb vinder facts, og efter vores vurdering vil vi fortsat befinde os i et økonomisk opsving, selv om handelskrigen kan svække opsvingets styrke.”

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.