Det danske aktiemarked har de senere år fejret mange triumfer med afkast i toppen af den globale afkastskala. I den senere tid har udviklingen for danske aktier imidlertid været på det jævne, og Danske Banks chefstrateg, Tine Choi, forventer, at den tendens vil fortsætte en rum tid endnu.

”I slutningen af september 2017 besluttede vi at undervægte danske aktier, og det er vi godt tilfredse med i dag. Hvor MSCI-indekset for globale aktier siden da har leveret et afkast på 8 pct. opgjort i DKK, har danske aktier leveret 2 pct. i samme periode, hvor indtjening og salgstal generelt har skuffet. Kigger vi fremad, forventer vi, at danske aktier fortsat vil halte efter globale aktier, og derfor fastholder vi vores undervægt i danske aktier,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Derfor køber vi emerging markets-aktier nu.

Dyre danske aktier
Isoleret set ser indtjeningsforventningerne ellers ganske fornuftige ud for de danske selskaber, men ikke desto mindre er forventningerne en tand højere for globale aktier. Samtidig er de billigere målt på P/E, der angiver prisen pr. krones indtjening i selskaberne.

”I øjeblikket bliver danske aktier handlet til en P/E på 17,7, når man ser på forventet indtjening de kommende 12 måneder, mens tallet for globale aktier er 15,8. Dermed ligger forskellen mellem P/E for danske og globale aktier på sit højeste niveau i mere end halvandet år, og i øjeblikket er der efter vores vurdering ikke noget, der retfærdiggør den overpris,” fortæller Tine Choi.

Foruden den dyrere prisfastsættelse trækker flere andre faktorer ned for danske aktier – herunder at det danske aktiemarked har et defensivt præg, men at vi p.t. befinder os i en fremskreden fase af det globale økonomiske opsving, hvor mere cykliske selskaber typisk klarer sig bedst.

Samtidig har det danske aktiemarked en snæver spredning på sektorer, og det danske aktiemarked er også domineret af relativt få store selskaber med Novo Nordisk i spidsen, hvilket giver en betydelig skrøbelighed. Negativ udvikling i få enkeltselskaber kan få en uforholdsmæssig stor negativ effekt på det samlede aktiemarked. Yderligere er der ifølge Tine Choi en anden og lidt mere psykologisk faktor, som også er værd at hæfte sig ved.

Ned fra piedestalen
”Det danske aktiemarked har haft en særlig status, fordi det omfatter en del selskaber, der er blandt de globale markedsledere på deres felt – som fx Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk, Vestas og Coloplast. Det har gjort danske aktier attraktive for mange internationale investorer og løftet aktiekurserne. De seneste år har nogle af disse flagskibe imidlertid haft perioder med betydelige udfordringer, og det har pillet det danske aktiemarked lidt ned fra piedestalen,” siger hun.

Konkret foretrækker Danske Bank i øjeblikket en højere andel af europæiske aktier i porteføljen på bekostning af danske aktier. Hvor Danske Bank normalt vurderer, at danske aktier bør udgøre 20 pct. af aktieporteføljen hos investorer, er denne andel p.t. reduceret til 15 pct. Foruden overvægt i europæiske aktier har Danske Bank også overvægt i emerging markets-aktier, hvor Tine Choi ligeledes vurderer, at kurspotentialet lige nu er højere end for danske aktier.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.