Hele 74 pct. af private danske investorers aktieinvesteringer er allokeret mod Danmark. Det er en markant større andel end hos svenske og norske investorer, som har hhv. 52 procent og 57 pct. af deres investeringer i lokale aktier. Det viser en undersøgelse blandt næsten 200.000 Danske Bank-kunder, der har investeret mere end 20.000 kroner i frie midler, opgjort i juni i år.

Den meget høje andel af lokale aktier er problematisk, vurderer Danske Banks senioranalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone.

”Danmark har gode selskaber, og man kan sagtens have en stor andel af hjemlige aktier. Men på trods af at danske selskaber generelt er gode og har leveret en flot performance, er det danske aktiemarked sektormæssigt smalt og har en mangelfuld eksponering mod cykliske del af markedet samt sektorer som IT og kommunikationsservice,” siger han.
Over tid kan bedre risikospredning forventes at have en positiv effekt på dit afkast og din risiko.Jacob Hvidberg Falkencrone, senioranalytiker i Danske Bank. 

De yngre er mest globale
Selv om svenske og norske investorer har en mindre andel af lokale aktier, er andelen stadig for høj, vurderer Jacob Hvidberg Falkencrone.

”I vores modelportefølje udgør andelen af lokale aktier 20 pct. for langsigtede investorer. At sprede sine investeringer ud globalt giver først og fremmest en bedre risikospredning på tværs af lande og regioner, men også på tværs af sektorer, og over tid kan bedre risikospredning forventes at have en positiv effekt på dit afkast og din risiko,” siger han.

Generelt er yngre investorer bedst til at se ud over landets grænser. Men danske investorer under 40 år har ca. 65 pct. af deres investeringer i danske aktier, er tallet ca. 75 pct. for investorer mellem 40 og 70 år og ca. 80 pct. for investorer over 70 år.

Til sammenligning fylder danske aktier kun omtrent 1 pct. af verdensindekset.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde