Kort fortalt 

  • Mange investorer glemmer alt om deres lange tidshorisont, så snart aktiekurserne falder lidt.
  • I stedet træffer de kortsigtede beslutninger, der går ud over deres afkast.
  • Den pulserende daglige nyhedsstrøm gør det svært at holde fast i sin strategi.
Selv om mange danskere gør et fint job med at investere deres opsparing, er der også en række fejl, der hyppigt går igen. Det gælder fx mangelfuld risikospredning, ligesom investorer ofte klynger sig til dårlige aktier, fordi de har svært ved at se tab i øjnene – og det er de tvunget til, når de sælger aktier med tab.

Men skal Danske Banks chefstrateg, Henrik Drusebjerg, udpege den største udfordring for private investorer, er det deres korte tidshorisont.

LÆS OGSÅ: 3 uhyggelige fejl i din portefølje.

”Det kan godt være, at mange investorer bliver enige med sig selv og deres investeringsrådgiver om, og der er længe, til de skal bruge pengene, og de har en lang tidshorisont for deres investeringer. Men lige så snart der kommer en krise, hvor kurserne falder, har de tendens til pludselig at få en meget kort tidshorisont – nogle gange fra time til time,” siger Henrik Drusebjerg.
Vi har en tendens til altid at tolke den seneste nyhed som den vigtigste.Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Danske Bank

Gik glip af 10-12 års gennemsnitsafkast
Ifølge chefstrategen skal investorer være bedre til at acceptere, at en lang tidshorisont undervejs er ensbetydende med store udsving på kort sigt, og at der er stor risiko for at begå fejl, hvis man agerer på disse kortsigtede markedsudsving.

”Under finanskrisen i 2008-2009 var det meget tydeligt. Her solgte mange danskere ud af deres aktier sent i finanskrisen, og da aktiemarkedet så vendte i marts 2009, gik der for mange investorer et år eller to, før de vendte tilbage til markedet igen. I den mellemliggende periode steg aktierne faktisk så meget, at det svarede til 10-12 års gennemsnitsafkast, man var gået glip af. Den fejl skal man ikke begå ret mange gange i sit investorliv, før man er langt bagefter de investorer, der bare har holdt fast i deres investeringer,” fortæller Henrik Drusebjerg.Nyhedsflow forvrænger vores fokus
Ifølge chefstrategen medvirker medierne og vores nyhedshunger til, at det er svært at holde hovedet koldt som investor.

”Hele vores verden er indrettet til et kortsigtet nyhedsflow, hvor medier bliver målt på antallet af klik, og der kan være breaking news mange gange om dagen for at fange og fastholde vores opmærksomhed. Det er med til at gøre historierne kortsigtede og sensationsprægede, fordi det driver vores nysgerrighed, og samtidig har vi en tendens til altid at tolke den seneste nyhed som den vigtigste,” siger Henrik Drusebjerg.

Alt i alt medfører det ifølge chefstrategen, at vi ofte bliver for kortsigtede i vores fokus og glemmer de mere væsentlige underliggende kræfter, der driver finansmarkederne.

LÆS OGSÅ: De 5 vigtigste faktorer for dit afkast.


”Når man læser om Trump og handelskrige og Brexit, så bliver man på et menneskeligt plan bekymret. Derfor er det vigtigt at kunne sondre imellem, hvad der reelt er væsentligt for din investeringsstrategi, og hvad der måske nok er vigtigt for verden, men ikke så væsentligt for dine investeringer på længere sigt,” siger han. 


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde