Gennem længere tid har europæiske aktier været ude i kulden blandt mange investorer. Tre aktuelle facts fra investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch illustrerer den deprimerende stemning, der omgiver Europa:

• Europæiske aktier bliver handlet omkring de billigste niveauer i 50 år målt i forhold til globale aktier.
• Undervægt i europæiske aktier er den mest udbredte position blandt institutionelle investorer i øjeblikket.
• Og institutionelle investorers lyst til at overvægte europæiske aktier i løbet af de kommende 12 måneder er på sit laveste niveau i seks år.

Med andre ord: Forventningerne til europæiske aktier er komplet i bund!

Ser man på den økonomiske udvikling i Europa, er der heller ikke meget at glæde sig over. Væksten er næsten gået helt i stå de seneste kvartaler, og den langstrakte britiske farce om brexit giver betydelig politisk usikkerhed.

Vi nærmer os et vendepunkt
Så hvorfor er det, vi alligevel overvægter europæiske aktier i vores porteføljer i Danske Bank i øjeblikket? For at svare med et klassisk ordsprog: Det er altid mørkest lige før daggry.

Efter vores vurdering befinder europæiske aktier sig aktuelt på et niveau, hvor der er indregnet rigtig meget negativt i aktiekurserne – og også for meget. Eller sagt på en anden måde. Der er efter vores opfattelse betydelig større sandsynlighed for, at situationen udvikler sig til det bedre herfra end til det værre.

Billige aktier er dog ikke i sig selv en grund til at købe. Aktier kan være billige i lang tid – ikke mindst når der som nu er gode grunde til den lave prisfastsættelse. Det afgørende er, hvornår andre investorer også når til den konklusion, at europæiske aktier er for billige, og begynder at købe op. Vores vurdering er, at vi nærmer os det tidspunkt. Vi tror på, at investorer snart vil få mere fokus på de værdier, der gemmer sig i europæiske aktier, så prisfastsættelsen gradvist vil ændre sig.Fremgang kan udløse ketchupeffekt
Vores forventning er, at de økonomiske data i Europa vil finde sin bund inden for de kommende måneder, og vi derefter begynder at se fremgang – blandt andet understøttet af en mere lempelig finanspolitik, lav ledighed og stigende lønninger, der understøtter privatforbruget. Den forventede vækst i indtjeningen i europæiske virksomheder i 2019 er rent faktisk højere end for amerikanske virksomheder, og med de seneste udmeldinger fra Den Europæiske Centralbank bliver det i hvert fald ikke renteforhøjelser, der lægger en dæmper på væksten i år.

Samtidig forventer vi, at kineserne vil give Europa et skub i den rigtige retning i de kommende kvartaler. I de senere år er Kina blevet stadig vigtigere for europæisk økonomi, og mange eksportvirksomheder har været ramt af lavere kinesisk efterspørgsel som følge af en opbremsning i væksten i Kina. Men her har myndighederne taget en række initiativer til at stimulere væksten, og det forventer vi også en positiv effekt af i Europa. Falder en handelsaftale mellem USA og Kina på plads i løbet af de kommende kvartaler, hvad vi forventer, vil det yderligere kunne kickstarte økonomien i Kina og de europæiske aktier.

LÆS OGSÅ: Er der mere brændstof i tanken for dine aktier?

En interessant afledt effekt
Ovenstående er selvfølgelig best case scenario. Der er ingen garanti for, at tingene udvikler sig til det bedre, eller at det sker lige så hurtigt, som vi forventer. Men når alle er negative, og forventningerne er i bund, skal der mindre til at overraske positivt – og vi er ikke de eneste, der kan se potentialet. For nylig har investeringsbankerne Morgan Stanley og Goldman Sachs således også meldt ud, at de forventer en snarlig vending i europæisk økonomi.

Og hvis der breder sig en stemning af, at fremtiden måske ikke tegner så dyster endda for Europa, kan der potentielt komme lidt af en ketchupeffekt for europæiske aktier. Så er der pludselige mange investorer med undervægt, der skal ud og justere porteføljerne.

Dertil kommer, at den lave prisfastsættelse på europæiske aktier har en interessant afledt effekt – nemlig en høj udbytteprocent, fordi man som investor betaler mindre for at få adgang til de løbende udbyttebetalinger fra europæiske selskaber. Faktisk er forskellen mellem udbytteprocenten fra europæiske aktier og obligationsrenten i Europa lige nu omkring sin højeste niveau i snart 100 år, og det er trods alt også værd at tage med.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde