Del

Derfor skal du trodse gammelt mundheld om aktier

Ifølge seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen skal investorer gå modsat den klassiske talemåde om at sælge ud af aktierne før sommer.

Sell in May and go away. Sådan lyder et gammelt mundheld på aktiemarkedet, og den refererer til, at aktiemarkedet historisk set har klaret sig meget bedre i perioden november-april end i perioden maj-oktober.

Ifølge talemåden bør investorer derfor sælge deres aktier i maj og først træde ind i aktiemarkedet igen i løbet af efteråret. Og i så fald er det altså ved at være sidste chance for at sælge.

Men ifølge Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen bør investorer snarere gør det modsatte i år.

”Sell in May and go away er en frase fra en svunden tid, og efter vores opfattelse vil det i år give mere mening at ændre mundheldet til buy in May and stay. Selv om det politiske kaos i Italien i øjeblikket skaber bølgegang på de finansielle markeder og Donald Trumps handelskrig er blusset op igen, vil det efter vores vurdering være en risikabel strategi at sælge ud nu i forventning om at kunne købe billigere op om et halvt års tid,” siger han.

Det viser historiske afkastdata
Det er helt korrekt, at perioden november-april historisk set har været mere gavmild ved aktieinvestorer. Men den udbredte opfattelse af, at sommerhalvåret har været direkte tabsgivende, har ifølge Lars Skovgaard Andersen ikke hold i virkeligheden.

”Siden 1928 har det amerikanske S&P 500-indeks i gennemsnit givet et afkast på omkring 5 pct. fra november til april, mens afkastet fra maj til oktober har ligget på omkring 2 pct. i gennemsnit – dog med meget store udsving i årenes løb,” fortæller han.

Og seniorstrategen vurderer, at investorer i år har mere at se frem til end det gennemsnitlige afkast på 2 pct. fra maj til oktober.

”Selv om vi oplever meget politisk støj om blandt andet Iran-aftalen, Nordkorea, USA’s handelskrig med Kina og nu senest det politiske kaos i Italien, er global økonomi fortsat inde i en positiv udvikling. Vi nyder godt af pæn global vækst og stigende indtjening i virksomhederne, som er den væsentligste drivkraft for stigende aktiekurser,” forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Aktierne er blevet billigere
Han fremhæver den netop overståede regnskabssæson, som generelt viste positive takter fra selskaberne på tværs af de fleste aktiemarkeder. Samtidig har aktierne stadig ikke indhentet det tabte fra perioderne med kursfald tidligere på året. 

”Kombinationen af gode regnskaber og lavere aktiekurser betyder, at globale aktier i dag er billigere end for fire måneder siden målt på P/E, der angiver prisen pr. krones indtjening i selskaberne. Sammenholdt med fornuftige fremtidsudsigter for makroøkonomien og virksomhedernes indtjening vurderer vi, at aktier i øjeblikket har et betydeligt større afkastpotentiale end obligationer,” siger seniorstrategen.

Danske Bank går derfor sommeren i møde med en overvægt i aktier og en tilsvarende undervægt i obligationer. 

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.