Kort fortalt 

  • Ingen ved, hvornår det er den optimale dag at investere.
  • Historisk set har det dog ikke været så vigtigt, hvornår du investerer din opsparing.
  • Det er vigtigere for dit afkast, hvor længe du er i aktiemarkedet.

Det amerikanske aktieindeks S&P 500 ligger omkring de højeste kursniveauer nogensinde. All-time high. Det samme gælder for det brede verdensindeks.

Har du investeret i aktier, er det naturligvis dejligt. Men står du på sidelinjen med en bunke penge og venter på det rette tidspunkt at træde ind på markedet, kan det muligvis få dig til at tøve. For kan det virkelig blive ved? Eller falder kurserne måske næste måned, så du kan købe billigere til den tid?
Over tid er det ikke så vigtigt, hvornår du træder ind i markedet. Det afgørende er, hvor længe du er der.Jacob Hvidberg Falkencrone, senioranalytiker i Danske Bank

”Køb lavt, sælg højt” er et af de mest kendte investorudtryk. Det betyder, at man prøver at købe en aktie, når prisen er på det laveste punkt og derefter sælge, når prisen er på sit højeste. Men spørgsmålet er: Hvordan ved du, hvornår prisen er lavest – eller højest for den sags skyld? Det gør du ikke, for det gør ingen. Heller ikke jeg.

Spørger du mig derfor, om i dag er en god dag at investere på, så vil jeg uden at skele til dagens kurs som udgangspunkt altid svare: ”Hvis du har en lang tidshorisont, så ja."

Over tid er det ikke så vigtigt, hvornår du træder ind på markedet. Det afgørende er, hvor længe du er der, da aktiekurserne historisk set er steget over tid trods udsving undervejs – og det forventer vi også fremover.

Store gevinster uanset timing
Forestil dig, at du de seneste 25 år havde investeret 10.000 kroner om året i globale aktier – dvs. i alt 250.000 kroner. Hvor meget havde din timing så betydet?

Havde du haft den perfekte timing og hvert år investeret dine 10.000 kroner på det helt rigtige tidspunkt – årets laveste punkt – var din investering i dag vokset til godt 939.000 kroner. Forestil dig i stedet, at du havde været ualmindelig uheldig og hvert år konsekvent købt på det dårligst tænkelige tidspunkt – årets højeste punkt. Var du så i dag blevet fuldstændig ruineret? Nej, slet ikke. Din portefølje ville i så fald alligevel være vokset til lidt over 727.000 kroner.

Mere interessant er det, hvis du slet ikke havde overvejet, hvornår du skulle gå ind på markedet, men simpelthen blot havde købt på den første handelsdag hvert år. I det scenarie ville din portefølje i dag have en værdi på knap 844.000 kroner – altså blot 10,1 pct. lavere end hvis du hvert år havde ramt markedet perfekt.Hvad skal du så gøre?
Mit budskab er derfor: Lad være med at spekulere for meget på, om aktierne bliver billigere i næste uge eller næste måned. Når vi taler om investering, så gælder det gamle ordsprog om, at “tid er penge”.

Er du stadig bange for at købe på det forkerte tidspunkt, så spred dine investeringer ud, så du investerer lidt ad gangen og på den måde undgår at skyde det hele ind i aktiemarkedet på én dag. Men husk, at statistisk set er i dag en bedre dag at investere på end i morgen.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere din opsparing

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne.

 Book møde