Kort fortalt

  • Rusland og Ukraine håndterer den digitale tidsalder på hver deres måde.
  • Elon Musk har yderligere sat sociale medier på dagsordenen.
  • Trods årets store kursfald tjener nogle SoMe-selskaber gode penge.
  • Også streaming kan være et interessant område at kigge nærmere på.


I 2021 håbede mange af os, at året snart var slut, så vi i 2022 kunne slippe ud af coronavirussens skygge og tilbage til en mere normal hverdag – ligesom de gode gamle dage før Covid-19.

I dag er det næsten lige før, man ville ønske sig tilbage til 2021 til de gode gamle dage før krigen i Ukraine.

Men nu hvor krigen er en tragisk realitet, er det interessant at se, hvordan Rusland og Ukraine hver især har forstået, at vi befinder os i en tidsalder præget af sociale medier, hvor du ikke længere kan true en redaktør til at holde en kritisk artikel tilbage. På sociale medier er vi nemlig alle redaktører.

Rusland har derfor valgt at køre deres version af virkeligheden ud via tv-stationer, hvor der i højere grad er styr på budskaberne, og har lukket ned for udenlandske sociale medier som blandt andet Facebook og Instagram for at forhindre sandheden i at få frit spil der. Mens Ukraine modsat har brugt sociale medier meget målrettet med øjenvidneberetninger, der med gru – og nogle gange med et glimt af humor – har givet Ukraine en stor rækkevidde og sympati uden for landets grænser.

Jeg ved ikke, hvem der vinder krigen, indtil videre er der kun tabere, men de sociale medier har for en tid været et vinderværktøj for Ukraine.

Nogle SoMe- og SoMe-lignende selskaber tjener gode penge og er med deres reducerede værdiansættelse efterhånden næsten at betragte som valueaktier.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 
SoMe – fra vækst til value?
Netop det at have platforme, hvor vi har mulighed for at dele vores bekymringer, råbe op og blive hørt, er en af årsagerne til, at Elon Musk vil købe Twitter. Han er med egne ord en ”free speech absolutist”. At han så samtidig får en platform, som i den grad har gavnet ham og Tesla, er en anden sag.

Og vi har i øvrigt brug for, at flere er på samme platform. Det nytter ikke noget, hvis alle dem, der kun kan lide grønne tomater, er på deres egen platform og fortæller om, hvorfor de er bedst, og de røde er noget hø – mens dem, der kan lide røde tomater, gør det modsatte på en anden platform. Så får vi bare endnu større kløfter og politisering.

Det betyder dog også, at vi desværre skal finde os i, at der er nogle ting, vi ikke kan og må sige, fuldstændig ligesom når du står og taler med en fysisk person. Her kan vi vælge at gå den kineske eller russiske vej, men der bør være en middelvej.

At aktier inden for sociale medier, i daglig tale SoMe, er faldet tilbage i år, skyldes dog ikke alene, at der er mere fokus på forskellige grader af regulering og i værste fald forbud som i Rusland. Deres fjende har i højere grad været de stigende renter, som rammer aktiernes værdiansættelse, da stigerne renter reducerer den såkaldte nutidsværdi af selskabernes forventede fremtidige indtjening. Nogle SoMe- og SoMe-lignende selskaber tjener dog gode penge og er med deres reducerede værdiansættelse efterhånden næsten at betragte som valueaktier.

LÆS OGSÅ: Er aktierne billige nu efter årets kursfald?

Kampen om kagen inden for streaming
TV-streaming er et andet interessant område inden for sektoren kommunikationsservice, hvor store kursfald efterhånden også leder tankerne hen på, om der snart er noget value – ikke mindst set i lyset af udsigten til reklamer på streaming-platformene og dermed nye indtjeningsmuligheder. Her får Netflix ikke lov til at beholde hele kagen. Som med andre gode ideer er der også andre, der vil have deres bid. En rapport fra det hollandske research-baserede investeringsfirma Dasym sætter fokus på de forskellige aktører og deres muligheder, og her spås Disney at have overtaget tronen fra Netflix som største streaming-aktør i 2026, måtl på antal abonnenter. Disney og Amazon har via deres platforme Disney+ og Amazon Prime flere strenge at spille på – fx er streaming for Amazon bare en del af en større pakke.

Både inden for SoMe og streaming vil der både være langsigtede vindere og tabere, og selv om vi i Danske Bank fortsat har kommunikationsservice på undervægt, er det nu, du skal begynde at kigge efter de selskaber, som vil flyde ovenpå, kan komme styrket ud af kriser og tage markedsandele fra konkurrenter undervejs. En god rettesnor er at fokusere på såkaldte kvalitetsselskaber, som er karakteriseret ved blandt andet en robust egenkapitalforrentning, stabil indtjeningsvækst og lav finansiel gearing.

Det råd må du for øvrigt godt dele på din SoMe-platform.
 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder