Opskriften på den perfekte forbruger er at være i aldersgruppen 20-35 år og have adgang til internettet via mobiltelefonen. I så fald er du en digital indfødt, der kender og benytter nettets muligheder, og fordi du er online via mobilen, er du erfaringsmæssigt klar til at konsumere varer og tjenester i endnu højere grad end ældre aldersgrupper, der hælder mere til deres pc.

Og intet sted er denne flok af forbrugere større end i Kina, Indien og Sydøstasien med over en tredjedel af verdens befolkning samt en betydelig befolkningsandel, der matcher disse kriterier. Det er en gruppe af mennesker, der kan påvirke trends og tendenser, men set med investorøjne giver de først og fremmest attraktive investeringsmuligheder. Inden for universet af emerging markets-aktier overvægter vi derfor kinesiske og indiske aktier, mens vi modsat undervægter russiske og brasilianske aktier.

Ikke mindst Kina spiller en helt central rolle her. Kina har længe ønsket at omstille sig fra en økonomi baseret på produktion af billige varer til en ny økonomi, der er mere orienteret mod service og forbrug, og omstillingen sker i højt tempo. Tag eksempelvis aktieindekset MSCI China for det kinesiske aktiemarked. Omkring årtusindeskiftet udgjorde de klassiske, gamle sektorer industri, energi og råvarer næsten 70 pct. af indekset, hvor de i dag blot udgør omkring 10 pct.

695 millioner prøveklude
Et af myndighedernes værktøjer er attraktive vilkår for lokale teknologiselskaber, der indordner sig under Kinas regler. Teknologi er et nøglepunkt i Kinas bestræbelser på at gøre den kinesiske økonomi mindre afhængig af vestlige forbrugere og mere rustet til en digital fremtid, og det medfører blandt andet, at en række kinesiske teknologiselskaber oplever politisk velvilje til at afprøve teknologier, som europæiske og amerikanske selskaber må kigge misundeligt på. Fx i forhold til at integrere private data om brugerne i deres digitale løsninger. Og med 730 millioner kinesiske internetbrugere, hvoraf de 695 millioner er mobile (mere end USA og Europa tilsammen), er der nok af prøveklude.

Det gør, at kineserne i øjeblikket er lige i haserne på de amerikanske teknologiselskaber og nu står for over halvdelen af verdens patenter inden for teknologi. Faktisk udgør IT-sektoren i dag mere end 40 pct. af MSCI China. USA og Europa er fortsat amerikanernes domæne, men de kinesiske teknologiselskaber er på vej ud over hjemlandets grænser for blandt andet at erobre markedsandele i resten af Asien og Afrika.

Og her er det, at vi opnår et rigtig interessant miks set med investorøjne. På den ene side har vi en række lande i især Asien med en hastigt stigende middelklasse, der forbruger mere og mere og har mobilen som den foretrukne adgang til nettet. Og på den anden side har vi en række stærke teknologiselskaber, der er ekstremt effektive til at udbrede deres teknologi og åbne op for det digitale forbrug. A match made in heaven, som man siger.

LÆS OGSÅ: Årets vigtigste tech-trend som investor.

Både forret og hovedret
Som investor kan det derfor for en stund være værd at løfte blikket ud over de traditionelle amerikanske teknologiselskaber og kigge mod øst, hvor der sker spændende ting ikke mindst i den kinesiske it-sektor. Du kommer ikke først til fadet – mange andre investorer har bemærket de interessante fremtidsperspektiver. Men du kan jo betragte det som en lille forret. 

Og hvad er så hovedretten, hvis du har appetit på mere? Det er den bredere pallette af virksomheder, der nyder godt af de attraktive forbrugere i Asien – blandt andet via digitale salgskanaler. Her taler vi blandt andet om forbrug af varer, underholdning, rejser samt serviceydelser relateret til sundhed. Investeringsbanken Bank of America forventer, at emerging markets-selskaber inden for forbrug og sundhed kan se frem til en vækst i indtjeningen på 25 pct. i 2018, og det er faktisk en pæn bid over IT-sektoren, hvor den forventede indtjeningsvækst er 18 pct.

Sådan en langsigtet strukturel trend kommer ikke forbi hver dag, så for mange investorer kan det være værd at overveje, om de skal tage en bid. Selv om smagen er anderledes, end du er vant til, kan det måske ende som din nye livret.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.