Selv om vi bor i et lille land, er der betydelige forskelle på vores investeringer, alt efter hvor vi bor i Danmark. Det viser en ny analyse af mere end 200.000 private investeringskunder i Danske Bank, foretaget af senioranalytiker Jacob Hvidberg Falkencrone.

”Det er bemærkelsesværdigt, hvor stor forskel vi ser på sammensætningen af porteføljer hos private investorer på tværs af kongeriget – ikke blot på valg af aktier, men også hvilke sektorer vi foretrækker,” siger han.Sundhedsaktier i hovedstadsområdet
Undersøgelsen viser, at sundhedsaktier i særdeleshed er populære i porteføljerne i Nordsjælland og København, hvor de fylder henholdsvis 40 og 36 procent. Det er en markant overvægt i forhold til resten af landet og i særdeleshed Jylland. Til sammenligning fylder sundhed fx blot 17 procent i både Vest- og Sydjylland. Omvendt er de jyske investorer særligt eksponerede imod finans- og industrisektoren.

At forskellene er markante på tværs af landet er påfaldende, mener Jacob Hvidberg Falkencrone.

”De vigtigste parametre, når du skal foretage en investering, bør være risiko, værdiansættelse og vækstudsigter. Altså faktorer der ikke afhænger af, om du bor i København, Bjerringbro eller Svendborg. Alligevel ser vi, at postnummeret spiller en afgørende rolle – faktisk så stor, at det kan være afgørende for, hvilken succes man har som investor,” siger han.
Det danske aktiemarked er så smalt, at man misser vigtige sektorer som fx IT og kommunikationsservice.Jacob Hvidberg Falkencrone, senioranalytiker i Danske Bank. 

Flere niveauer af home bias
Gennemgangen af de private investorers porteføljer viser ikke overraskende, at de har en stor forkærlighed for danske aktier. Faktisk udgør de næsten hele porteføljen for den gennemsnitlige investor. Ud over denne markante home bias i porteføljerne ses der også en tydelig bias mod investorernes lokale hjemmemarkeder.

Investorerne vælger tilsyneladende ofte aktier, der har et lokalt touch som placering af selskabets hovedkontor, dets oprindelse eller en anden historisk tilknytning. Han peger fx på:

1 Sundhed i Nordsjælland og København (Novo Nordisk, Ambu, Coloplast)

2 Råvarer i Nordsjælland (Novozymes, Christian Hansen)
3 Cyklisk forbrug i København (Pandora, Tivoli) og Vestjylland (B&O)
4 Industri i Vestjylland (Vestas oprindelse)
5 Stabilt forbrug på Fyn (Royal Unibrew/Albani)

”Forskellene skyldes indgroede forskelle mellem os. Vi har som investorer en tendens til at købe det, vi kender, hører meget om og omgås til hverdag. Derfor har vi mange danske aktier, og derfor vælger vi altså også aktier, der er relateret til vores lokalmiljø,” siger Jacob Hvidberg Falkencrone.

Misser vigtige sektorer
Som senioranalytikeren understreger, er det dog ikke nok at købe en aktie, alene fordi man bor tæt på hovedkontoret eller kender nogen, der arbejder der.

”Investorer bør sprede deres investeringer mere ud – og i særdeleshed uden for landets grænser. Det danske aktiemarked er nemlig så smalt, at man misser vigtige sektorer som fx IT og kommunikationsservice, hvis man ikke spreder sig ud,” siger han.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde