Kort fortalt 

  • Vi fokuserer på aktier, der nyder godt af en mere selvkørende økonomi.
  • Vi fastholder fokus på IT-aktier.
  • Vi har en forsigtig tilgang til danske aktier.
  • Vi holder os fra de dyreste vækstaktier inden for populære trends.


Forleden løftede OECD sin prognose for den globale vækst i 2021 med 1,4 procentpoint til 5,6 pct., og også forventningerne til 2022 blev skruet en tand i vejret.

Hvis du skulle være i tvivl, er 5,6 pct. en ekstremt høj vækst, som dog skal ses i lyset af den massive nedtur for globale økonomi det forgange år. Men ikke desto mindre er det et klart signal om, at verden er på vej ud af coronavirussens kløer, og udrulningen af vacciner er den afgørende årsag til optimismen.
Lad være med at klamre dig ukritisk til de aktier, der gjorde det godt i fjor, for verden står absolut ikke stille omkring dig.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Den positive udvikling har dog ikke kun medført lykke og idyl på aktiemarkederne, men også en række voldsomme bevægelser mellem forskellige sektorer og kategorier af aktier. Nogle dage ser vi store stigninger i teknologiaktierne, andre dage inden for cykliske aktier som industri og finans. Nogle dage kaster investorer sig over vækstaktier, andre dage valueaktier. Investorer har travlt med at positionere sig til en ny og bedre økonomisk virkelighed, men er samtidig nervøse for at kaste al forsigtighed over bord. Dertil kommer de stigende renter, der yderligere giver bølgeskvulp.

Alt i alt kan udviklingen på aktiemarkederne derfor virke lidt skizofren i øjeblikket.

Sidste års vindere har det hårdere i år
Vi ser også, hvordan både det danske aktieindeks og dele af det amerikanske aktiemarked af og til har nogle barske dage, efter de var blandt årets store vindere i 2020.

I Danmark og USA finder vi blandt andet mange strukturelle vækstselskaber inden for sundhed og teknologi – dvs. selskaber, der har en stærk underlæggende vækst og er mindre afhængige af global økonomi. Det var eftertragtede selskaber sidste år, da økonomien lå underdrejet, mens andre aktier kan være mere oplagte i porteføljen, når der for alvor kommer gang i den globale vækst.

Her har vi vores aktiefokus i øjeblikket
Spørgsmålet er, hvordan man skal placere sig som investor? Her nogle af de pejlemærker, vi navigerer efter på aktiemarkederne i øjeblikket:

• Vi positionerer os til en mere selvkørende global økonomi, der i højere grad vil tilgodese cykliske sektorer som industri, råvarer og finans. De performer typisk bedst i økonomiske opgangstider.

• Vi mener dog, at strukturelle vækstselskaber altid bør udgøre en vis del af porteføljen, og her har vi fortsat fokus på IT-sektoren, der var sidste års helt store vinder. Selv om vi utvivlsomt vil opleve nye perioder, hvor investorer sælger ud af teknologi for at rotere mod andre aktier, er der generelt tale om velkonsoliderede selskaber med dybe lommer. Opkøb af egne aktier vil være med til at understøtte sektoren, og samtidig forventer vi generelt, at virksomheder vil skrue op for investeringerne i IT, når økonomien kommer op i gear.

• Vi har en forsigtig tilgang til danske aktier. Nogle af de faktorer, der fik danske aktier til at stråle i 2020, kan hæmme dem i år. For nylig har vi fx reduceret sundhedssektoren til undervægt i vores rådgivningsporteføljer, da sektoren trods sin strukturelle vækst er en klassisk defensiv sektor. Sundhed udgør langt den største sektor i det danske C25-indeks, og selv om det er en rigtig god defensiv sektor, forventer vi, at mere cykliske sektorer vil trives bedre i den kommende tid.

• Vi holder os fra de dyreste vækstaktier, hvor investorer betaler dyrt for en høj forventet vækst i den fremtidige indtjening. Det er lidt teknisk, men disse vækstaktier kan blive ekstra presset af de stigende renter, der medfører højere såkaldte diskonteringsrenter og dermed en lavere nutidsværdi af selskabernes fremtidige indtjening. De dyre vækstaktier finder man blandt andet inden for trends som e-handel, elbiler, biotech samt brint og andre grønne investeringer, og selv om vi ser et utroligt spændende langsigtet potentiale i dem, er vi forsigtige på kort sigt.

Tiderne skifter hurtigt lige nu, og som investor gælder det om at slå autopiloten fra og få justeret porteføljen. Lad være med at klamre dig ukritisk til de aktier, der gjorde det godt i fjor, for verden står absolut ikke stille omring dig i øjeblikket. Til gengæld vurderer vi ikke, at det er for sent at komme med på vognen. 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde