Som investor skal du passe på med at passe for meget på, men selvfølgelig heller ikke være dumdristig – og det gælder ikke mindst med nye trends inden for teknologi. Det er pokkers ærgerligt ikke at komme med på vognen, når et nyt tema rykker på aktiemarkedet, fordi du lytter for meget til de eksperter, der fokuserer på hullerne i osten frem for potentialet. Men modsat kan du hurtigt forivre dig og overinvestere, før en ny teknologi for alvor er kommercielt bæredygtig.

Så når jeg nu anbefaler dig at fokusere på investeringsmulighederne inden for elkøretøjer, er jeg fuldt ud klar over, at der stadig er mange udfordringer for teknologien. Alligevel er vi efter min vurdering nået til et punkt, hvor fordelene nu for alvor overstiger ulemperne med blandt andet bred folkelig og politisk opbakning, bedre batterier, så vi kan køre længere på en tankning, bedre muligheder for tankning og stærke økonomiske kræfter i ryggen. Og hvis du som investor venter, til alle problemer er løst for en ny teknologi, går du ofte glip af en stor del af afkastet.

LÆS OGSÅ: Kunsten at genkende en plukkemoden teknologi.


Kan skimte et tipping point for teknologien

Udfordringerne for elkøretøjer er blandt andet, at infrastrukturen slet ikke er klar til, at vi alle kan tanke elbiler på samme tid, og det tager stadig utåleligt lang tid at tanke elbilen op sammenlignet med en tur ned forbi tanken med benzinbilen. Samtidig er elbiler fortsat i den dyre ende sammenlignet med tilsvarende benzinbiler, med mindre elbiler bliver subsidieret med lavere afgifter og lignende. Men altså – vi begynder at kunne skimte et tipping point i horisonten.

En afgørende faktor for nye teknologier er folkelig opbakning, for det har tendens til at smitte af på politikerne, så de sikrer gunstige rammer og betingelser, der gør livet lettere for producenterne og skaber lettere adgang til markedet. Her befinder elkøretøjer sig i et sweet spot i øjeblikket med bredt, folkeligt fokus på miljø og klimaforandringer, ligesom lande som Kina og Indien yderligere understøtter udviklingen for at reducere deres afhængighed af importeret olie (og naturligvis tøjle den løbske luftforurening). Eksempelvis har Indien for nylig annonceret, at 30 pct. af deres transport skal være eldrevet i 2030.
Det kan godt være, at Tesla har gjort det cool at køre elbil, men der er masser af knopskydninger på teknologien.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank
Ser vi på vestlige bilproducenter, er blandt andet VW, Ford, Daimler og BWM gået sammen om produktionsplatforme for fremtidens elbiler. Det viser dels, at de har forstået, at elkøretøjer er en central del af fremtidens transport, dels at det er så dyrt at omstille produktionen, at det er svært at klare alene.

Pas på med at være for ensporet
En anden klassisk faldgrube er at have en alt for ensporet eksponering mod et nyt tema ved kun at investere i ét eller få selskaber, for især ved nye, vordende teknologier kan det være ualmindeligt svært at udpege de langsigtede vindere. Samtidig er det risikabelt at investere i selskaber, der går all in på en ny teknologi og ikke har andre forretningsben at stå på, der sikrer en løbende indtjening. Disse selskaber (og aktier) er ekstra sårbare, hvis teknologien ikke udvikler sig som forventet, eller selskaberne ikke bliver blandt branchevinderne.

Bilproducenter er et godt eksempel på selskaber, som har andre ben at stå på end blot elkøretøjer, men de langsigtede vindere kan dog sagtens komme fra en anden front. En elbil er jo i bund og grund en computer på hjul, og der er meget store økonomiske muskler inden for teknologisektoren, så jeg vil ikke blive overrasket, hvis nogle af fremtidens vindere skal findes her.

Når jeg de fleste steder skriver elkøretøjer og ikke elbiler, er det i øvrigt helt bevidst. Det kan godt være, at Tesla har gjort det cool at køre elbil, men der er masser af knopskydninger på teknologien. Tag bare de eldrevne løbehjul, man ser overalt i storbyer i øjeblikket, og elcykler på cykelstierne.

Digitalisering er en anden vigtig trend
Så altså – jeg ser rigtig interessante investeringsmuligheder inden for elkøretøjer lige nu, men foretrækker klart en bred eksponering mod mange forskellige selskaber inden for teknologien, fx via en ETF-fond, i stedet for at forsøge at håndplukke enkelte vindere, for det er pokkers svært. Samtidig er det ikke kun inden for elkøretøjer, vi ser en rivende udvikling, men også inden for digitalisering af køretøjer, der på længere sigt vil blive mere eller mindre selvkørende. Men igen, hvis du som investor venter på, at den selvkørende bil er et faktum, er du formentlig for sent på den ...

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde