Del

En god dag at slå op med dine danske aktier

Glædelig Valentinsdag – måske du i dagens anledning burde give nogle af de danske aktier i din portefølje den kolde skulder. Ellers risikerer du at blive ramt af dyr og ulykkelig kærlighed.

Mange danske investorer har et helt særligt kærlighedsforhold i deres liv. De er tilsyneladende håbløst forelskede i danske aktier. Men det er en farlig kærlighed, der kan have en høj pris.

”De fleste investorer har en høj andel af danske aktier i deres porteføljer, og det går ud over risikospredningen, så de påtager sig en unødig høj risiko i deres investeringer. Det kunne de nemt undgå ved at kigge lidt ud over vores egen andedam,” fortæller Danske Banks strateg Jacob Hvidberg Falkencrone.

NY PODCAST: I Danmark har jeg født, der har mine investeringer hjemme.

En dansk dråbe i havet
Selvom vi i Danmark kan være stolte af at være hjemland for en række store, internationale selskaber, er det danske aktiemarked blot en dråbe i det globale aktiehav. Faktisk fylder danske selskaber kun omkring 0,5 pct. i det brede, globale MSCI-aktieindeks. Til sammenligning udgør amerikanske selskaber omkring 56 pct. af indekset.

Ifølge tal fra Danmarks Nationalbank fylder danske aktier ikke desto mindre hele 83,9 pct. af de private investorers samlede aktiebeholdning.

”Men investerer man primært i danske aktier, gør man sig meget udsat over for udviklingen i et snævert udvalg af det globale aktiemarked,” siger Jacob Hvidberg Falkencrone.

Roden til vores farlige kærlighed
Strategen påpeger blandt andet, at investorer med mange danske aktier gør sig unødigt sårbare over for udviklingen i dansk økonomi, og derudover består det danske aktiemarked særligt af sundheds- og industriaktier, hvilket giver en yderligere sårbarhed over for udviklingen i disse sektorer.

”Ved at sprede sine investeringer ud over landets grænser kan man altså reducere sin risiko, uden at det går ud over det forventede afkast,” siger han.

Ifølge Jacob Hvidberg Falkencrone skyldes vores kærlighed til lokale aktier givetvis, at det er dem, vi har det største kendskab til og er mest trygge ved at investere i. Det er samtidig de selskaber, vi er mest eksponerede over for i det daglige, hvilket nogle gange snyder vores hjerner til at være overoptimistiske på vores lokale aktiemarkeds vegne. Men når det gælder investering, er der altså ikke hold i det gamle ordsprog ’ude godt, hjemme bedst’.

Spredning, spredning, spredning
Men hvordan kommer du så videre, hvis du er klar til at slå hånden af nogle af dine danske aktier?

”Som udgangspunkt skal man altid huske at sprede sine investeringer på tværs af aktivklasser, brancher, lande og regioner, så udsving og risiko minimeres bedst muligt. Har man ikke selv mod på at kaste sig ud i køb af udenlandske aktier, kan aktiefonde være en god løsning. Her kan man få en bred eksponering til forskellige markeder, så risikoen spredes godt ud,” siger Jacob Hvidberg Falkencrone.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.