Alle vil leve længere, men ingen vil være gamle. Sådan lyder et citat af den amerikanske forfatter, videnskabsmand og statsmand Benjamin Franklin, der døde i 1790.

Kunne vi sende en hilsen tilbage i tiden til Benjamin Franklin, ville den både rumme godt og dårligt nyt. Den gode nyhed er, at vi lever længere. Den gennemsnitlige levetid er omtrent fordoblet siden dengang. Den dårlige nyhed er, at vi stadig ender med at blive gamle og skrøbelige med behov for pleje og behandling af skavanker og sygdomme.

Længere levetider er en såkaldt megatrend, som er en betegnelse for store og væsentlige forandringer omkring os. Trenden med længere levetider går også under betegnelsen silver economy, og det er et økonomisk vækstområde med enormt potentiale, som vi derfor også har fokus på, når vi sammensætter vores investeringer i Danske Bank.

Ordet silver henviser til alderdommens grå hår – ligesom silver fox, der er slang for en gråhåret mand, som yngre kvinder finder attraktiv. Ifølge FN var der på globalt plan 962 millioner mennesker på mindst 60 år i 2017, og FN forventer, at tallet vil stige til 2,1 milliarder i 2050 og 3,1 milliarder i 2100. Aldersgruppen +60 vokser dermed hurtigere end alle yngre aldersgrupper og har en lang række behov, der skal mættes. Det giver interessante muligheder set med investorøjne.

Vedligeholdelse af kroppen
Silver economy kan deles op i flere undertemaer. Først er der alt det sjove, når vi skal nyde vores otium. Fornøjelserne, som der er mere tid til, når vi stopper på arbejdsmarkedet, men stadig er friske og energiske. Fx underholdning i form af restaurantbesøg, kultur, fritidsaktiviteter og rejser – måske endda med børn og børnebørn inviteret med.

Derudover er der den løbende vedligeholdelse af os selv. Jeg er selv 55 år og kan på egen krop mærke, at Benjamin Franklin ikke rammer helt ved siden af med sit citat; som mange andre vil jeg gerne fastholde ungdommeligheden og udskyde alderdommen længst muligt. Vi dyrker motion, spiser sundt og forsøger måske endda at kompensere for alderens slitage på kroppen via skønhedsoperationer.

Kampen mod det uafvendelige
Men uanset hvor meget vi stritter imod, kan vi ikke undgå det uafvendelige. Tidens tærende tand på kroppen, der som en gammel bil kræver nye reservedele for at blive ved med at køre. Fx i form af briller og høreapparat, eller måske operationer af knæ og hofter på privatklinikker.

Dertil kommer behovet for medicin, der stiger støt med alderen. Ifølge investeringsbanken Bank of America har 80 pct. af ældre en kronisk sygdom, og ældre står for 75 pct. af forbruget inden for sundhedssektoren.

Med alderdommen følger også behovet for boliger, der matcher ændrede behov for boligstørrelse, indretning, tryghed og komfort, samt behovet for digitale og fysiske hjælpemidler.

Snebolden ruller for længst
Hvis det lyder dyrt og krævende at blive ældre, er der noget om snakken, og det nytter ikke at stå ved indgangen til sit otium uden midler til at indfri sine drømme og behov. Et helt andet aspekt af silver economy er derfor øget fokus på opsparing og formueforvaltning, der understøtter ønsket om et langt og godt liv.

Silver economy påvirker således den fremtidige økonomi på tværs af mange forskellige sektorer, men det er mere end blot fremtidssnak. Silver economy er en megatrend, der for længst har sat i bevægelse – som en snebold, der blot vil rulle sig større og større i de kommende årtier. Den er blot sølvfarvet i stedet for hvid.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.