Forventningens glæde er ofte den største – også på aktiemarkederne. Og de seneste måneder er investorer og analytikere blevet stadig mere enige om, at en handelsaftale mellem USA og Kina er på trapperne.

Det er også vores forventning i Danske Bank, men det betyder samtidig, at en forestående handelsaftale mere eller mindre er priset ind i de nuværende aktiekurser. Den udbredte forventning om en snarlig forsoning i handelskrigen har været med til sende aktiekurserne gevaldigt i vejret i 2019 på trods af en række svage økonomiske nøgletal.

Handelsaftale kan udløse skuffelse
Siden årsskiftet er globale aktier (MSCI ACWI) steget med 16,2 pct. opgjort i euro, og som investor er det nærliggende at spørge sig selv, om kursfesten er forbi, før en potentiel handelsaftale overhovedet er faldet på plads?

På kort sigt er mit svar ja. Her kan vi rent faktisk risikere, at en handelsaftale viser sig at være mindre omfattende og ambitiøs, end investorerne havde håbet på, så de reagerer med skuffelse. Får vi en handelsaftale uden nye positive elementer til at drive aktierne videre op, kan offentliggørelsen af en aftale blive lidt af et antiklimaks.

Som investor skal du med andre ord ikke købe aktier nu i forventning om en hurtig gevinst, når amerikanerne og kineserne når til enighed og lader champagnepropperne springe. Når investorerne kan sætte flueben ved handelsaftalen, kan det faktisk øge deres fokus på de ting, der ikke kører helt efter bogen i øjeblikket – blandt andet økonomien i Europa og Kina.

De afgørende faktorer i 2019
På længere sigt kan en handelsaftale mellem USA og Kina imidlertid løfte aktiekurserne yderligere, selv om investorerne måske reagerer med skuffelse her og nu. Forklaringen er følgende:

Overordnet set har tre faktorer domineret aktiemarkederne i 2019:
• Spekulationer om en snarlig handelsaftale mellem USA og Kina. Det har påvirket positivt.
• Mildere toner fra centralbankerne i USA og Europa, der har reduceret frygten for fremtidige renteforhøjelser. Det har påvirket positivt.
• Samt en række skuffende økonomiske nøgletal. Det har påvirket negativt.

Vi befinder os i øjeblikket i den sene fase af det økonomiske opsving, hvor investorer er ekstra følsomme over for indikationer på, at de gode tider i økonomien er forbi i denne omgang. De aftagende væksttal, vi ser i øjeblikket, er derfor en betydelig usikkerhedsfaktor for investorer, og her kan en handelsaftale på lidt længere sigt reducere den nuværende modvind fra de økonomiske nøgletal.

LÆS OGSÅ: Den virkelige årsag til handelskrigen.

Økonomiske effekter kommer snigende
Hvor de finansielle markeder reagerer øjeblikkeligt på politiske begivenheder som en handelsaftale, vil det tage længere tid, før en aftale forplanter sig til realøkonomien – fx via forbedret erhvervstillid, øget efterspørgsel og ultimativt højere vækst. Når investorernes umiddelbare reaktion på en aftale har lagt sig, forventer vi derfor gradvise, positive økonomiske effekter, som kan understøtte aktiemarkederne.

Overordnet ser vi altså stadig en fornuftig handelsaftale mellem USA og Kina som en ubetinget positiv ting – også for aktiemarkederne – men det er ikke den eneste årsag til, at vi foreløbig fastholder overvægten i aktier i vores porteføljer. Som nævnt nyder vi også godt af lempelige toner fra centralbankerne, i Kina har myndighederne taget initiativer til at stimulere væksten, og yderligere er der i år mere moderate forventninger til virksomhedernes indtjeningsvækst end i 2018. Dermed får virksomhederne formentlig nemmere ved at ramme skiven end i fjor, hvor forventningerne i mange tilfælde var skruet for højt op.

Her ser vi størst afkastpotentiale
Aktuelt ser vi størst afkastpotentiale fra europæiske aktier samt aktier fra emerging markets, hvor Kina udgør den ubetinget største og vigtigste økonomi. Vi forventer, at økonomierne i både Europa og Kina vil genvinde noget af det tabte momentum i løbet af de kommende kvartaler, og en handelsaftale kan yderligere understøtte den udvikling. Europa og Kina har stor afhængighed af global handel og kan derfor få mærkbar medvind fra en handelsaftale.

Sektormæssigt ser vi størst potentiale inden for IT og industri – og i Europa har vi især fokus på såkaldte kvalitetsaktier, der i turbulente tider typisk er mere robuste end det generelle aktiemarked.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde