De vigtigste beslutninger er tit de sværeste at træffe. Når aktiekurserne tager et gevaldigt dyk, som vi oplevede i slutningen af 2018, er det ofte det rette tidspunkt at købe flere aktier, selv om mange investorer har mere lyst til at løbe skrigende væk.

Og modsat nu, hvor aktiekurserne er steget pænt i 2019. Købte du op, da kurserne faldt, skal du måske tage toppen af aktierne ved at sælge lidt ud, selv om du egentlig har appetit på mere og er bange for at gå glip af fortsatte stigninger.

Vil du have succes – eller sjælefred – som investor, er det vigtigt løbende at tilpasse dine investeringer, så risikoen ikke stikker af for dig i den ene eller anden retning.

Send porteføljen til eftersyn

Ligesom din bil periodevis skal til servicetjek, bør du derfor også sende din investeringsportefølje til løbende eftersyn, når markederne ruller derudad.

Efter perioder med medvind på aktiemarkederne stiger andelen af aktier i din portefølje i takt med kurserne, og det kan medføre, at du pludselig har for høj risiko i dine investeringer i forhold til dine oprindelige intentioner. Dermed risikerer du også at lide et større tab end forventet, hvis markederne vender, og aktiekurserne dykker.

Omvendt risikerer du efter perioder med fald på aktiemarkederne at have for lille andel af aktier i din portefølje og dermed for lidt risiko set i forhold til dine ønsker. Det betyder, at du potentielt får et lavere afkast end forventet, når aktierne begynder at stige igen.

Konkret tilpasser du porteføljen ved at sælge ud af aktier og købe obligationer efter gode perioder på aktiemarkedet – og omvendt efter dårlige perioder. I investeringssprog kaldet rebalancering.

Eksempel: Det viser tallene
Ser vi i historiebogen, har de løbende rebalanceringer stor betydning:

Forestil dig, at du for 15 år siden havde investeret i en portefølje med en 50/50-fordeling mellem aktier og obligationer og ikke havde rørt dine investeringer siden. Så ville markedsudviklingen have medført, at aktier i dag ville udgøre hele 64 pct. af din portefølje og obligationerne blot 36 pct. Dermed ville din portefølje været gået fra middel til høj risiko – og du ville risikere et større tab i tilfælde af en fremtidig aktienedtur.

Undervejs ville du også have oplevet en periode i forbindelse med finanskrisen, hvor aktierne udgjorde en alt for lille del af din portefølje i forhold til dit oprindelige ønske – blot 37 pct. Dermed havde du fået mindre ud af aktieopturen i kølvandet på finanskrisen.En stor mundfuld

Der er ingen entydig tommelfingerregel for, hvor ofte du bør tilpasse din portefølje, men det bør som udgangspunkt være, før din risiko kommer for langt ud af trit med dine intentioner.

For nogle private investorer kan den løbende rebalancering dog være en stor mundfuld. For det første kræver det tid og indsigt, og for det andet kan det til tider virke kontraintuitivt at købe op i aktier, når markedet falder – og modsat sælge ud, når aktiekurserne stiger. Også selv om det alt andet lige er det rette at gøre.
Har du ikke tid til eller mod på selv at pleje dine investeringer, kan du alternativt investere via en såkaldt pasningsløsning, hvor investeringsspecialister løbende plejer dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde