Kort fortalt

  • Vores forbrug og hverdag kan stå over for en nulstilling.
  • Aktiemarkederne har for længst reageret på de forventede udfordringer.
  • Den kommende tid kan potentielt forstærke nogle interessante trends.


Winter is coming … og det har ikke noget med Game of Thrones at gøre. Det har sådan set heller ikke noget med aktiemarkederne at gøre, for her er der allerede frostgrader og stiv kuling. Nej, det er vores forbrug og hverdag, der står over for en nulstilling. De høje energi- og fødevarepriser har gjort os bekymrede, og dertil kommer højere renter, som også vil få en negativ effekt på mange danskeres økonomi – ikke mindst for mange boligejere.

Ser man på tillidsindikatorerne, er vi endog meget bekymrede, men i praksis er det langtfra alle, der indtil videre har lavet markant om på deres forbrug. Jeg tror dog, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi for alvor smækker bremsen i og skruer ned for forbruget af både varer og serviceydelser.

Årsagerne til, at mange af os stadig giver den lidt gas, er dels at vi generelt har opsparet kapital, og dels at vi har et opsparet behov fra coronakrisen. Efter flere år med nedlukninger har vi lyst til festivaler og ferie, og så må vi forholde os til de højere priser, når hverdagen venter efter sommerferien.

Skulle vi om et halvt år opleve, at økonomierne faktisk går helt i baglås, så er det vel også tidspunktet, hvor centralbankerne faktisk begynder at løfte foden fra bremsen.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 
Investorer har taget forskud på opbremsningen
Som investorer skal vi dog holde tungen lige i munden og tænke os om, før vi sælger ud af frygt for en økonomisk opbremsning.

For skyldes nedgangen, vi har set i aktiemarkederne i år, ikke netop frygten for, at der kommer en markant nedgang i væksten og måske endda en recession? Jo, det gør det til dels, og aktiemarkederne er som oftest et halvt år foran den økonomiske virkelighed. Skulle vi om et halvt år opleve, at økonomierne faktisk går helt i baglås, så er det vel også tidspunktet, hvor centralbankerne faktisk begynder at løfte foden fra bremsen – dvs. holder igen med de pengepolitiske stramninger – og måske endda begynder at kigge på, om der skal lidt mere benzin på tanken. Dermed også sagt, at en økonomisk tilbagegang måske i vid udstrækning allerede er indregnet i aktiekurserne.

Kan forstærke interessante trends

Det ændrer dog ikke ved, at vi altså har en masse udfordringer, som kommer til at trække tænder ud, men samtidig kan den fase, vi er på vej ind i, være med til at forstærke nogle interessante trends i forhold til optimering af forbruget af fødevarer og energi. Det er trends, der i forvejen var i fokus, men som denne krise nu gør endnu mere relevante.

I det hele taget kan tiden, der kommer, få os til at tænke endnu mere over, hvordan vi bruger vores penge. I den forbindelse føler jeg mig overbevist om, at selskaber, der tager hensyn til miljø og mennesker, vil vinde endnu mere frem og være blandt de investeringsmæssige vindere.

LÆS OGSÅ: Podcast går i luften i nyt grønt format

Winter is coming, men vi skal nok komme gennem vinterstormen, ligesom vi er kommet igennem alle tidligere storme. Det kommer nok bare til at tage lidt tid, og du skal være tålmodig og ikke mindst få set på, om din portefølje er robust nok til en vinterstorm. Så kan vi jo håbe, at det bliver en af de milde storme, men det er nemmere at tage huen af, hvis solen skinner, end at stå midt i stormen uden hue på, fordi den ligger hjemme i skuffen.

Fortsat god sommer. 
 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder