Aktiemarkedet er en anordning til at overføre penge fra de utålmodige til de tålmodige. Sådan lyder et klassisk citat fra den amerikanske investor Warren Buffett.

Det er dog svært at være tålmodig i øjeblikket, hvor vi konstant bliver mindet om coronavirussens negative menneskelige og økonomiske effekter, og vi nogle dage oplever meget store kursfald på aktiemarkederne. Men ikke desto mindre er det netop nu, du som investor skal løfte blikket fra udviklingen på kort sigt og se længere ud i fremtiden.

I disse uger er vores centrale budskab, at du skal holde fast i din strategi – dvs. din overordnede fordeling mellem aktier og obligationer, der passer til din investeringsprofil. Fælles for alle historiske kriser gælder, at aktiemarkederne altid er kommet stærkt igen, og det forventer vi også denne gang. Samtidig forventer vi at have lagt de værste fald bag os på aktiemarkederne.
Vi ser interessante investeringsmuligheder i øjeblikket for den langsigtede investor.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

De stærkeste klarer krisen bedst
At holde fast i din strategi betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal forholde dig passivt. Tværtimod.

Har du placeret dine penge i en investeringsløsning i Danske Bank, tager professionelle porteføljeforvaltere sig af de løbende justeringer af dine investeringer. Men investerer du selv din opsparing, skal du sikre dig, at pengene fortsat er investeret optimalt. Det giver vi et par input til her:

I Danske Bank forventer vi, at nedlukningen af global økonomi vil have en voldsomt negativ effekt på økonomien i et par kvartaler, og at vi derefter vil se en genopretning af den økonomiske aktivitet i løbet af 2. halvår af 2020. Men der vil formentlig være selskaber, der ikke overlever coronakrisen eller kommer meget svækkede ud på den anden side. Modsat har de stærkeste og mest velpolstrede selskaber de bedste forudsætninger for at komme godt igennem krisen og potentielt vinde terræn fra konkurrenter.

Vi har fokus på kvalitetsaktier
De store kursfald på aktiemarkederne har revet alle selskaber med i faldet, og i Danske Bank vurderer vi, at de store kursfald giver attraktive muligheder for at købe op i en række selskaber med stærke brands, lav gæld, gode ledelser – og under normale forhold også stabil vækst i indtjeningen.

Man bruger ofte betegnelsen kvalitetsaktier om selskaber med disse karakteristika, og de vil generelt være godt rustet til at klare sig gennem de økonomiske trængselstider, der venter i den kommende tid. Det kan derfor være et godt tidspunkt at justere sammensætningen af aktier i din portefølje og få en mere robust base af kvalitetsaktier – og har du kontanter, der skal investeres, er kvalitetsaktier selvsagt også værd at kigge nærmere på.

Selv om det kan være svært at forestille sig i øjeblikket, vil der på den anden side af coronakrisen indfinde sig en normal hverdag, hvor hjulene atter kører rundt, og forbrugere og virksomheder bruger penge igen. Lad derfor være med at fokusere på kursudviklingen i dag eller i morgen, men se 1, 3 eller 5 år frem i tiden, og fokusér blandt andet på de solide selskaber, der fortsat kan forventes at have stærke positioner til den tid.

Den rigtige andel af aktier
I disse tider handler det dog ikke blot om at have de rigtige aktier i porteføljen, men også den rigtige andel af aktier. Har du både aktier og obligationer i porteføljen, har den seneste måneds store aktiekursfald højst sandsynligt forskubbet balancen, så aktierne nu udgør en mindre andel af din portefølje end før coronakrisen – og potentielt også en mindre andel, end du ønsker, og din strategi tilsiger. I så fald skal du rebalancere porteføljen, for ellers vil du samlet set have et lavere risikoniveau i dine investeringer og få mindre del i opturen, når aktiemarkederne vender.

At rebalancere vil sige at sælge ud af obligationer og købe op i aktier, så du igen får den ønskede fordeling mellem aktier og obligationer. Det kan dog være en god idé at gøre det gradvist over en periode, for det er umuligt at sige, præcis hvornår aktiemarkederne rammer bunden. I den kommende tid kan dage med store kursstigninger sagtens blive afløst af nye markante kursfald. Usikkerheden om coronavirussens fortsatte udvikling – og nervøsiteten i de finansielle markeder – er fortsat meget høj.

Set i et større perspektiv ser vi dog interessante investeringsmuligheder i øjeblikket for den langsigtede investor – og husk, at du bør betragte dine investeringer som et maratonløb og ikke en sprint. Eller som Warren Buffett også har sagt om vigtigheden af at være tålmodig og langsigtet som investor: Nogen sidder i skyggen i dag, fordi andre plantede et træ for længe siden.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.


Hvis du overvejer at investere din opsparing

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde