Del

Lad dine investeringer holde forlænget ferie

Jo oftere du som langsigtet investor kigger på kursudviklingen for dine investeringer, jo større er risikoen for at træffe forkerte, kortsigtede beslutninger.

Har du holdt blikket fra dine investeringer henover sommeren, så overvej at fortsætte med det. 2018 har indtil videre været præget af betydelige markedsudsving på aktiemarkedet, og det har gjort det svært for selv mange langsigtede investorer at bevare roen og følge den strategi, de har lagt for deres investeringer.

For selv om investeringer som regel belønner de langsigtede, kan det være svært at stå fast og holde hovedet koldt i perioder, hvor investeringerne falder i værdi – især hvis du som investor dagligt følger med i aktiemarkedets opture og nedture.

”Vi kender alle følelsen af at tabe penge. Det gør rigtig ondt. Faktisk viser forskning indenfor adfærd og psykologi, at smerten ved at tabe et givent beløb er omtrent dobbelt så stor som glæden ved at vinde et tilsvarende beløb. Denne frygt for tab kan få selv langsigtede investorer til at handle irrationelt og kortsigtet og sælge ud af deres aktier, så de risikerer at gå glip af efterfølgende opture og siden må købe aktierne tilbage igen til en højere kurs,” fortæller Tine, der er chefstrateg i Danske Bank.

Umuligt at undgå dage med tab
Fra naturens side er vi mennesker forprogrammeret til at forsøge at undgå tab. Når du oplever dage med negative afkast på dine investeringer, kan det derfor hurtigt krible i fingrene for at trykke på salgsknappen.

”Den store mentale udfordring er, at der selv i perioder med stigende aktiekurser også vil være mange dage med kursfald, der prikker til din indre frygt for tab og kan få dig til at købe og sælge for ofte eller på de forkerte tidspunkter,” siger Tine Choi.

Jo oftere du kigger på udviklingen i dine investeringer, jo oftere vil du uvægerligt også opleve dage med faldende kurser, der kan påvirke din dømmekraft.

”Havde du for 15 år siden investeret bredt i globale aktier, var porteføljen i dag steget med 170 pct., og det er endda uden at medregne de løbende udbyttebetalinger fra selskaberne. Men på trods af det høje langsigtede afkast ville en utålmodig investor, der dagligt tjekkede sine investeringer, have observeret tab godt 45 pct. af alle dage i perioden,” fortæller investeringschefen.

LÆS OGSÅ: En sølvfarvet snebold har sat i bevægelse

Stor forskel på antallet af tabsoplevelser
Historisk set er aktiemarkedet altid steget på længere sigt på trods af de mange kortere og længere perioder med kursfald undervejs. Det betyder, at jo længere tid der går, mellem du tjekker dine investeringer, jo større er sandsynligheden for et positivt afkast siden sidst – og jo mindre er risikoen for oplevelser af tab, der stimulerer frygtcenteret i din hjerne.

Lad os se på data for globale aktier (MSCI World) siden 1980:

Hvis du ugentligt havde kigget på dine globale aktieinvesteringer siden 1980, ville du have oplevet tab 44 pct. af gangene, mens du blot havde oplevet tab 30 pct. af gangene ved at tjekke din portefølje hvert halve år. Havde du tjekket dine investeringer én gang om året, hvert tredje år eller hvert 10. år, havde tallene været hhv. 26, 19 og 6 pct.Hvad er den rette frekvens?
Men hvor ofte skal du ideelt set tjekke dine investeringer som investor? Det er der ifølge Tine Choi ingen fast tommelfingerregel for.

”Det afhænger helt af dit temperament, din handelsadfærd og din investeringshorisont – samt om du selv forvalter dine investeringer eller har overladt det til professionelle porteføljeforvaltere i en såkaldt pasningsløsning. Men er du en langsigtet investor, kan det være en dårlig idé at kigge på dit afkast dagligt eller ugentligt, for ofte giver det blot unødige bekymringer og øger følelsen af risiko,” siger hun.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.