Kort fortalt 

  • Historisk set har valget af amerikansk præsident haft begrænset effekt på aktiemarkederne.
  • Præsidenter skal virkelig kvaje sig for at spolere økonomisk fremgang.
  • Centralbanken i USA sidder typisk med en større og vigtigere trumf på hånden.
Til november vælger amerikanerne deres præsident for de næste fire år, og valgkampen går snart ind i slutfasen. De seneste fire år har Donald Trump i den grad rykket rammerne for, hvad man kan forvente af en amerikansk præsident. Hans utallige udfald mod allierede og handelspartnere er uden sidestykke, og der har været stor usikkerhed om betydningen for global økonomi og dermed de finansielle markeder.

Set i et større perspektiv har både økonomien og aktiemarkederne dog klaret sig godt igennem Donald Trumps første præsidentperiode – i hvert fald indtil coronakrisen ramte. Historisk set har det da heller ikke haft den store betydning for investorer, hvem der vinder de amerikanske præsidentvalg. Præsidenter overtager økonomier, og de skal virkelig kvaje sig for at forårsage så stor skade, at de ødelægger økonomisk fremgang.
Pengepolitikken fra Fed er langt vigtigere, end om den næste præsident bliver en elefant eller et æsel.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Selv handelskrig spolerede ikke festen
Donald Trump overtog en robust økonomi, og med skattelettelser gav han de amerikanske selskaber ekstra økonomisk ammunition til blandt andet øget digitalisering og automatisering og til at løfte deres aktiekurser via øgede aktietilbagekøb. Styrken i amerikansk økonomi gav ham samtidig råderum til at forfølge en række af sine politiske agendaer i forhold til fx amerikanernes samhandel med Kina og kinesernes udfordring af USA’s globale førerposition inden for teknologi.

Men selv om Donald Trumps såkaldte handelskrig mod Kina i perioder har medført stor usikkerhed og aktiekursfald, har globale aktier altså stadig givet fornuftige afkast – og det bringer mig til overskriften for denne artikel. Min påstand er, at set med investorøjne sidder den vigtigste person i USA ikke i Det Hvide Hus, men derimod i den amerikanske centralbank, Fed, hvor centralbankchefen i øjeblikket hedder Jerome Powell (på billedet over artiklen).

En central person for dine investeringer
Centralbanker fører pengepolitik, og typisk kan den amerikanske centralbankchef påvirke de finansielle markeder og holde amerikansk økonomi på rette kurs i endnu højere grad end den amerikanske præsident. Fed har ansvaret for at lede økonomien gennem oprørte vande, uanset om turbulensen skyldes virusudbrud, økonomiske konjunkturer, eller at den amerikanske præsident en sjælden gang imellem vælger en politik, der rammer amerikansk økonomi.

De negative effekter af Donald Trumps handelskrig var således en af årsagerne til, at Fed igen valgte at føre lempelig politik og dermed fik økonomien i USA tilbage på sporet – og Fed har dermed sin del af æren for fremgangen på de finansielle markeder under Donald Trump.

Tilsvarende bidrog Fed til at dæmpe panikken på de finansielle markeder, da coronakrisen eskalerede i februar og marts i år. Her var Fed’s annoncering af enorme obligationsopkøb og store rentesænkninger med til at vende billedet.

Sidder med den største trumf
Man kan stort set ikke overvurdere Feds betydning som bagstopper og stødpude for økonomien, selv om centralbanken naturligvis også kan træffe forkerte beslutninger og skabe usikkerhed – fx ved at stramme pengepolitikken for meget eller for hurtigt. Men ikke desto mindre: Donald Trump eller Joe Biden – præsidenter kommer og går, og deres politik kan give ridser i den økonomiske lak og uro på de finansielle markeder. Men det er i sidste ende Fed, der sidder med den største trumf.

Og selv om Donald Trump meget gerne vil påvirke Jerome Powell, så er Fed uafhængigt. Centralbankens mål er at sikre en stabil økonomisk udvikling, og i en tid med meget politisk støj frem mod det amerikanske præsidentvalg er pengepolitikken og retorikken fra Fed i min optik langt vigtigere for dine investeringer, end om den næste præsident i USA bliver en elefant eller et æsel.  


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde