Kort fortalt

  • Vi har i år lagt flere trofaste følgesvende på de finansielle markeder bag os.
  • Allerede fra årets start så vi udfordringer og skruede ned for risikoen.
  • De færreste havde dog forudset, hvor slemt det ville gå – heller ikke os.
  • Det store spørgsmål er, hvornår tiden er moden til at tage større risiko igen?


Guldlok har de senere år været et populært bekendtskab på de finansielle markeder, men i den seneste tid har hun desværre ikke været sig selv.

Guldlok stammer fra eventyren ’Guldlok og de tre bjørne’ og bruges som betegnelse for en økonomi med stabil vækst og lav inflation. I det scenarie er økonomien hverken så varm, at inflationen tager overhånd, eller så kold, at det udløser en recession. Den er lige tilpas, ligesom temperaturen på den grød, Guldlok spiser i eventyret.

Det er normalt et gunstigt scenarie for aktier og har de senere år sendt især vækstaktier i vejret, men som bekendt er det ikke et scenarie, vi nyder godt af i øjeblikket. Her har vi både en løbsk inflation og en truende recession. Guldlok er smuttet.

Vi kommer gerne lidt for sent, for vi vil hellere føle os mere sikre i vores sag, inden vi skruer op for aktierne igen. 
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 
Destruktivt pelsdyr ødelægger stemningen
TINA har været et andet populært bekendtskab i de senere år. TINA står for ‘There is no alternative’, og gennem årene med ekstremt lave eller negative renter har det været et mantra for mange investorer, at der ikke var noget reelt alternativ til aktier, hvis man ønskede muligheden for et fornuftigt afkast. Men med de store rentestigninger i år har TINA også sagt farvel og tak for denne gang. Den høje inflation har skræmt hende væk.

Jeg må tilstå, at jeg savner dem. Især når man ser på, hvem der nu står tilbage på dansegulvet på de finansielle markeder. Bjørnen, der personificerer det såkaldte bear market vi befinder os i med kursfald på aktiemarkedet på mere end 20 pct. En destruktiv satan af et pelsdyr, der ødelægger en masse omkring sig for investorerne.

LÆS OGSÅ: Derfor kan vejrudsigten få enorm betydning for dine aktier

Har haft fokus på kapitalbevarelse
De færreste havde forudset den udvikling ved årets begyndelse, heller ikke os. Men nu står vi her og skal forholde os til det.

Selv om vi hverken havde forudset krigen i Ukraine, den skyhøje inflation og de store rentestigninger, så vi dog visse udfordringer i horisonten ved årets start. Siden begyndelsen af 2022 har vi derfor haft en neutral tilgang til risiko med stadig større fokus på kapitalbevarelse, og i slutningen af august reducerede vi vores neutrale vægt i aktier til undervægt. Vi vurderede ikke, at de betydelige kursstigninger henover sommeren var holdbare, og som frygtet viste det sig at være et bear market rally. Altså en midlertidig periode med kursstigninger inden nye fald.

Trængselstiderne er næppe ovre
Men hvad så nu? Hvornår er aktierne faldet så meget, at tiden er inde til at øge appetitten på aktier igen?

Vi holder selvsagt øje med markederne for at finde ud af, hvornår vores undervægt skal ændres til neutral vægt eller måske endda en overvægt. Foreløbig ser det dog ud til, at centralbanerne stadig er et stykke fra at være i mål med deres mission om at få inflationen under kontrol. Der venter fortsat renteforhøjelser fra centralbankerne, samtidig med at den økonomiske vækst bliver ramt af aftagende forbrug. Det er en rigtig dårlig kombination, og derfor kan bjørnen meget vel danse en tid endnu.

Hellere lidt for sent end alt for tidligt
Vi kommer helt sikkert ikke til at time det helt perfekt, når markederne på et eller andet tidspunkt rammer bunden. Men vi kommer gerne lidt for sent, for vi vil hellere føle os mere sikre i vores sag, inden vi skruer op for aktierne igen. Og lige nu er der fortsat for stor usikkerhed om, hvor langt centralbankerne vil gå med renteforhøjelser, hvordan energipriserne vil udvikle sig, samt ikke mindst hvordan selskabernes indtjening vil blive påvirket at alle de modvinde, som vi oplever.

For det er jo det, vi køber, når vi køber aktier. Andele i selskaber og andele i deres overskud. Der er så meget mere i det her end bare en aktiekurs, da billigt kan vise sig ikke at være billigt nok.

På et tidspunkt bliver bjørnen uvilkårligt træt, og så skal vi være klar til at udnytte dens svaghedstegn. Indtil da fastholder vi en defensiv tilgang med fokus på kapitalbevarelse, og så anbefaler vi investorer at bruge lidt mindre tid på aktiemarkerne og lidt mere tid på de spændende muligheder, som obligationsmarkederne efterhånden tilbyder investorer. 
 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder