Donald Trump tog de fleste analytikere og investorer – og angiveligt også de kinesiske embedsmænd – på sengen, da han sidste uge optrappede handelskrigen. I et tweet varslede han nye, forhøjede toldsatser på kinesiske varer fra 1. september, og kineserne svarede prompte igen med at indstille køb af amerikanske landbrugsvarer. Eskaleringen kom også bag på Danske Banks investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen.

”Vores hovedforventning var ellers, at amerikanerne og kineserne ville indgå en handelsaftale i løbet af andet halvår af 2019, men det har definitivt ændret sig med den seneste udvikling,” fortæller han.

Danske Bank ser nu tre mulige scenarier for fremtiden, hvor to af de tre scenarier indebærer, at vi ikke får en handelsaftale før det amerikanske præsidentvalg i november 2020.

”Sandsynlighederne for disse to scenarier er tilsammen 60 pct., og vores hovedscenarie er dermed, at vi først får en handelsaftale mellem USA og Kina på den anden side af næste års præsidentvalg,” siger Lars Skovgaard Andersen, som her gennemgår de tre scenarier.

DET GODE SCENARIE: Vi får en handelsaftale inden næste års præsidentvalg
Sandsynlighed: 40%
Kinesernes boykot af landbrugsvarer fra USA rammer de amerikanske farmere lige i mellemgulvet, og farmerne kan ved det amerikanske præsidentvalg blive afgørende vælgere i vigtige svingstater som Ohio og Wisconsin. Hvis meningsmålingerne udvikler sig alt for negativt for Donald Trump, kan det på et tidspunkt få ham til at slække på kravene til kineserne og indgå en aftale, der blandt andet sikrer betydelige kinesiske køb af amerikanske landbrugsvarer. Lavere toldsatser på amerikanske biler kan blive et andet punkt i aftalen for at tilgodese den vigtige svingstat Michigan, der er hjertet i bilindustrien i USA.

Vi bider mærke i, at Det Hvide Hus trods den seneste eskalering ikke har smækket døren fuldstændig i for en handelsaftale. Donald Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, har senest været ude med udglattende bemærkninger om, at amerikanerne fortsat ser frem til forhandlinger med kineserne i Washington i september, og at Donald Trump kan være fleksibel med toldsatser. Det fortæller os, at amerikanerne trods alt stadig foretrækker en handelsaftale frem for ingen aftale.

DET ONDE SCENARIE: Handelskrigen trækker i langdrag, men eskalerer ikke
Sandsynlighed: 35%
Usikkerhed er altid gift for de finansielle markeder, og lige nu er parterne tilsyneladende meget langt fra hinanden. Det er et absolut tænkeligt scenarie, at den nuværende situation trækker i langdrag, men at den trods hård retorik ikke eskalerer meget yderligere.

Det kan blive dyrt for Donald Trump ved næste valg, hvis han underminerer det politiske fundament, den stærke økonomi har givet ham.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank
Kineserne har hidtil demonstreret, at de ikke skyder først i handelskrigen med nye sanktioner, men at de absolut ikke tøver med at skyde igen, når de bliver ramt. Så vi forventer ikke umiddelbart, at kineserne eskalerer handelskrigen yderligere. Til gengæld kan det sagtens være, at de reelt ikke er særligt interesserede i at indgå en aftale med Donald Trump, fordi de vurderer, at de vil kunne forhandle en bedre aftale med en demokratisk præsident efter det amerikanske præsidentvalg – og at det derfor passer dem fint, hvis den nuværende situation udmarver Donald Trump på hjemmefronten både økonomisk og politisk.

Vender vi blikket mod Donald Trump, kan en fortsat svækkelse af den amerikanske økonomi og aktiemarkederne som følge af handelskrigen afholde ham fra nye sanktioner mod kineserne. I de seneste år har Donald Trump igen og igen fremhævet den stærke amerikanske økonomi som symbol på sin store succes som præsident, og det kan blive dyrt for ham ved næste valg, hvis han underminerer det politiske fundament, den stærke økonomi har givet ham.

DET GRUSOMME SCENARIE: Donald Trump går all in i handelskrigen
Sandsynlighed: 25%
Det kan bestemt ikke udelukkes, at Donald Trump beslutter at eskalere konflikten yderligere. Hans vurdering kan være, at han høster størst opbakning blandt vælgerne ved at være så hård mod Kina som muligt – eller at han ved at gå all in med nye sanktioner kan presse kineserne til at give efter for amerikanernes ønsker og krav. I Danske Bank tror vi dog ikke, at kineserne kan presses til indrømmelser, og at den strategi vil føre til en handelsaftale før præsidentvalget.

En eskalering kan fx bestå i yderligere løft af toldsatsen fra 10 til 25 pct. på kinesiske varer for 300 mia. dollar (seneste eskalering var varslingen af toldsatsen på 10 pct. med virkning fra 1. september), sanktioner mod kinesiske finansvirksomheder, der får indskrænket deres adgang til dollar og amerikanske aktiver, samt potentielt en valutakrig, hvor amerikanerne svækker dollaren over for den kinesiske yuan for at styrke konkurrenceevnen for amerikanske virksomheder.

Går Donald Trump den vej, kan det potentielt kaste global økonomi ud i en recession – og netop de omfattende negative effekter er det væsentligste argument mod, at Donald Trump vælger den løsning, da det også vil ramme amerikansk økonomi og det amerikanske aktiemarked hårdt. Men måske Donald Trump overvurderer styrken i amerikansk økonomi og den politiske gevinst ved at demonstrere hårdhed over for kineserne...

Vi fastholder lille overvægt i aktier
Selv om vi frygter det sidste scenarie, er det ikke vores forventede scenarie. Der er meget større sandsynlighed for bedring eller status quo i løbet af det kommende år. Derfor har vi også fortsat en lille overvægt i aktier i vores porteføljer og en tilsvarende undervægt i obligationer. Trods handelskrigen vurderer vi i øjeblikket fortsat, at den økonomiske vækst vil være på et fornuftigt niveau, der sikrer en acceptabel indtjening i selskaberne – ikke mindst fordi centralbankerne understøtter økonomien med lempelig pengepolitik.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.

 Book møde