Kort fortalt 

  • Vi har for første gang nogensinde oplevet negative oliepriser i denne uge.
  • Prisudviklingen på oliemarkedet påvirker både en række aktier og obligationer.
  • Vi betragter det primært som kortvarig støj på de finansielle markeder.


For første gang nogensinde blev en tønde olie tidligere på ugen handlet til negative priser – dvs. at køberne rent faktisk modtog penge for at tage imod olien, helt op imod 38 dollar pr. tønde.

De såkaldte maj-futures på den amerikanske WTI-olie udløb, og ved udløb af futures-kontrakterne følger fysisk levering af olien. Problemet var blot, at efterspørgslen efter amerikansk råolie var i bund, og de amerikanske olielagre fyldt. Derfor måtte investor betale penge for at slippe af med deres futures.

”Det er ikke en stor overraskelse, at oliepriserne kollapser netop nu. Vi befinder os i den tørreste periode overhovedet muligt, når det gælder efterspørgslen efter olie – det er en naturlig konsekvens af den verden, vi lever i lige nu med coronakrisen. Men selvfølgelig havde vi ikke forudset direkte negative oliepriser. Det var historisk, men man skal også være opmærksom på, at oliemarkedet er et meget spekulativt marked,” fortæller Danske Banks investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen.
Den store frygt blandt investorer er naturligvis, at olieprisfaldene sætter en negativ kæde af effekter i gang.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Vi er på det absolutte lavpunkt nu
Den ekstremt lave efterspørgsel efter olie skyldes, at Kina først er ved at komme op i omdrejninger igen efter udbruddet af coronavirus, mens den økonomiske aktivitet formentlig er på sit absolutte lavpunkt i øjeblikket både i Europa og USA. Millioner af biler bliver stående i garagerne i disse uger, tusindvis af fly på landjorden og generelt reducerer en svagere efterspørgsel efter varer behovet for olie i fremstillingssektoren og transportsektoren.

Efter udløb af maj-futures er prisen på juni-futures den nye referencepris for den amerikanske WTI-olie, og her handles olien i positivt terræn, men dog på et meget lavt niveau omkring 15 dollars pr. tønde i skrivende stund. Også prisen på Brent-olie fra Nordsøen, der ligeledes er referencepris for olien fra Mellemøsten, har oplevet et dyk i denne uge, men slet ikke i nærheden af negativt territorium. Efter stigninger de seneste dage ligger prisen her omkring 22 dollars pr. tønde.

”Det er stadig vanvittigt lave priser, og vi forventer, at oliepriserne vil stige i takt med bedringen i økonomierne, når de gradvist åbner op igen, ligesom de lave priser også vil føre til reduceret produktion og dermed lavere udbud,” fortæller Lars Skovgaard Andersen.

Wakeup-call for finansielle markeder
De historisk olieprisfald førte også til markante kursfald på aktiemarkederne tidligere på ugen. Generelt har vi ellers set betydelige kursstigninger, siden globale aktier ramte bunden den 23. marts.

”Investorerne har haft så meget fokus på, at situationen formentlig vil se betydeligt lysere ud om et halvt år, at de har været tilbøjelige til at glemme taberne i den mellemliggende periode – men her var de store olieprisfald et wakeup-call. Prisfaldene rammer ikke blot en lang række energiselskaber, men har også afledte effekter på fx de industriselskaber, der leverer infrastruktur til oliesektoren, banker der har lånt penge til sektoren osv.,” siger investeringsstrategen.

Samtidig rammer olieprisfaldene ikke blot selskabernes aktiekurser, men også virksomhedsobligationer udstedt af selskaberne. Mange af disse obligationer er high yield-obligationer – dvs. obligationer der ligger i den mest risikofyldte ende af skalaen og dermed er problemfyldte i forvejen. De store olieprisfald har også negative effekter på statsobligationer udstedt af de store olieproducerende lande.

Kortvarig støj for aktier – ikke langvarigt problem
”Den store frygt blandt investorer er naturligvis, at olieprisfaldene sætter en kæde af negative effekter i gang på de finansielle markeder, men vi har en klar forventning om, at man formår at inddæmme problemerne og undgå større sneboldseffekter – blandt andet via centralbankernes støtteprogrammer med opkøb af virksomhedsobligationer. Derudover forventer vi som nævnt også stigende oliepriser, som året skrider frem, så derfor betragter vi i højere grad denne uges begivenheder som kortvarig støj end et længerevarende problem,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Samtidig understreger han, at lave oliepriser grundlæggende er positivt for økonomien, og sammen med de store økonomiske hjælpepakker fra politikere og centralbanker samt de lave renter giver det et godt fundament for økonomisk fremgang senere i år.

”Samlet set bidrager det til, at vi på 12 måneders sigt forventer et fornuftigt, encifret afkast fra aktier, men selvfølgelig bliver det en tid med masser af udsving og usikkerhed, hvor investorer blandt andet vil være nervøse for, om coronavirussen blusser op igen senere på året, og hvordan det i så fald vil blive håndteret,” fastslår investeringsstrategen.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde