Kort fortalt 

  • Kursrekorder på aktiemarkederne trods stor smittespredning og nye restriktioner.
  • Investorerne tager forskud på glæden over vacciner.
  • Den udbredte optimisme kan gøre markedet mere sårbart i tilfælde af skuffelser.
  • Vi er forsigtigt begyndt at positionere os til et økonomisk opsving i 2021.
2021 bliver året, hvor vi kan lægge usikkerheden om præsidentvalget i USA bag os, forhåbentlig har vi fået en afklaring på Brexit, og vacciner mod coronavirus vil blive rullet ud rundt omkring i verden. Med Joe Biden som præsident er der mindre risiko for en eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina, og hvis alt går som forventet, vil global økonomi gradvist komme op i gear.

Så hvad pokker skal du nu bekymre dig om som investor? Hvorfor smider du ikke alt, hvad du har i hænderne, for at købe aktier?

Desværre er virkeligheden ikke så enkel og ligetil. I Danske Bank har vi en klar forventning om, at aktier vil give et mere attraktivt afkast end obligationer det kommende år. Men som jeg også har skrevet tidligere i år: Når der ikke er en eneste sky på himlen, skal du for alvor være bekymret for de mest risikofyldte aktiver som fx aktier. 
På andre områder er vi begyndt at positionere os til et forventet økonomisk opsving i 2021.Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

Kursrekord i en krisetid
For nylig rundede det amerikanske Dow Jones-index 30.000 for første gang. Nogensinde! Midt i en global pandemi, hvor smittespredningen slår nye rekorder i USA, og vi i Europa er ramt af nye restriktioner og nedlukninger.

Med den senere tids stigninger på aktiemarkederne har investorerne allerede taget forskud på mange af de positive effekter, der kan forventes fra coronavacciner og økonomisk bedring i 2021. Det er helt efter bogen – det er aktiemarkedets natur at se fremad. Men på kortere sigt er der en risiko for, at gryden er kommet for hurtigt og for meget i kog.

Stor optimisme giver større skuffelser
Hvis alle forventer en skyfri himmel, kan selv en lille regnbyge pludselig få uforholdsmæssigt mange investorer til at søge ly for regnen og sælge ud. Så kan selv moderat skuffende økonomiske data eller udmeldinger fra selskaber pludselig få en større negativ effekt, end man ellers ville forvente. Samtidig er kursrekorder ikke gratis. På et tidspunkt er der en regning, der skal betales. Så skal selskaberne levere en indtjening, der matcher optimismen – og jo større optimisme, jo større risiko for skuffelser.

Endelig er det værd at bemærke, at vi er på vej ind i årets mørkeste og koldeste måneder, hvor coronavirussen får ideelle vilkår for at sprede sig, og på kort sigt kan nye restriktioner give støj på de finansielle markeder.

En anden test venter forude
Ser vi lidt længere fremad, kan en anden form for test vente aktiemarkederne:

Centralbankerne har under coronakrisen gjort deres til at holde hånden under global økonomi og de finansielle markeder med en historisk lempelig pengepolitik i form af blandt andet rentesænkninger og enorme opkøb af obligationer. Men når økonomien bliver tilstrækkeligt selvbærende, vil centralbankerne for alvor begynde at skrue ned for blusset igen – og historisk har vi erfaret, at det kan blive meget negativt modtaget på de finansielle markeder.

Vi vurderer, at vi fortsat er langt fra en større stramning af pengepolitikken, men på et tidspunkt vil investorerne begynder at spekulere i de baner, og det kan i sig selv være nok til at give uro og usikkerhed. Testen består dels i, hvordan det vil påvirke de finansielle markeder, og dels i om centralbankerne formår at skrue ned i det rette tempo, så gryden hverken bobler over eller går helt af kog.

Vi er forsigtige optimister
Alt i alt vil jeg betegne os som forsigtige optimister i forhold til det kommende år, hvilket den moderate overvægt af aktier i vores porteføljer afspejler. Vi forventer fornuftige aktieafkast, men er endnu ikke parate til at kaste al forsigtighed over bord. Til gengæld er vi på andre områder begyndt at positionere os til et forventet økonomisk opsving i 2021 – blandt andet ved at have en overvægt i sektorerne finans og industri, som er klassiske cykliske sektorer, der typisk performer bedst i opgangstider. 


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde